Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Uppmärksamma kvinnodagen på klubb och museum

Från utställningen En kvinnas röst på Hallwylska museet.
Från utställningen En kvinnas röst på Hallwylska museet.

Hundra år har gått sedan kvinnor fick allmän rösträtt 1919. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, passar många på att rikta ljuset mot kampen för lika rättigheter.
Från utställningar till dj-gig – här uppmärksammar du kvinnodagen på stan.

ANNONS
 1. En kvinnas röst på Hallwylska museet
  Uppmärksamma kvinnodagen med att gå på utställning när Hallwylska den 8 mars – 100 år efter att svenska kvinnor fick allmän rösträtt – slår upp dörrarna till En kvinnas röst. Utställningen kretsar kring Ebba von Eckermann, dotter till museets grundare Wilhelminas von Hallwyls och en av de kvinnor som kring sekelskiftet 1900 organiserade sig för att vinna fullvärdiga medborgerliga rättigheter. Besökarna ges även bild av den mångfacetterade kampen för frigörelse och synen på kvinnans plats i samhället.
  När: 8 mars-18 augusti, 2019
  Var: Gästrumsvåningen på Hallwylska museet, Hamngatan 4, City
 2. Kvarterets kvinnor på Kulturhuset
  Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren, de som skapat kvinnohistoria i Stockholms city? I den nya utställningen Kvarterets kvinnor lyfts några av de kvinnor som levt och lever omkring Stockholms stadskärna – de arbetande kvinnorna, aktivisterna som demonstrerat, journalisterna, konstnärerna, feministerna, regissörerna de hemlösa och de unga. Det blir en tidsresa genom en liten del av kvinnohistorien, där dessa kvinnors historia och deras avtryck lyfts fram.
  När: 8 mars (öppen vernissage kl 17-20)  till 11 augusti, 2019
  Var: Studion, Sergels Torg 3 (gatuplan i Kulturhuset Stadsteatern), CIty
 3. Hyllad komiker till Stockholm Comedy Club
  Lynn Ruth Miller gled in på komikerbanan som 71-åring. I dag är 84-åringen världens äldsta uppträdande kvinnliga komiker och på internationella kvinnodagen i år kommer hon till Stockholm Comedy Club med sin show ”Optimistic Aging”. Cool kvinna, hett event – en biljett går loss på 295 kronor.
  När: 8 mars, klockan 17 (dörrarna öppnas 16.30)
  Var: Gröna Lundsteatern, Lilla Allmänna Gränd, Östermalm
 4. Dj-duo spelar kvinnofrontade band
  DJ-duon Uppgång & Fall tar över Bar Brooklyn för en 8:e mars-fest. Hela kvällen kommer bestå av musik från enbart kvinnofrontade band. Det blir klassiker från Bikini Kill, Lill Lindfors, X-Ray Spex och Säkert!, men även nyare eller bortglömda pärlor från Katthem, Candi Staton och Vånna Inget.
  När: 8 mars, kl 22-03
  Var: Bar Brooklyn, Hornstulls strand 4, Södermalm
 5. Bangfesten på Nalen
  Den feministiska tidskriften Bang ställer till med årlig fest på Nalen den 8 mars. Samtidigt ger de ut sitt första nummer med tema Kvinnorörelsen. Då blir det bland annat välkomsttal av spoken word artisten Yolanda Bohm, uppträdanden från electropopartisten Tami T och Grammisvinnaren Imenella och massa annat skoj.
  När: 8 mars, klockan 20
  Var: Nalen, Regeringsgatan 74, Norrmalm

Stockholm, Sverige