Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

12 hårda klappar att njuta av i jul

Reporter Johan Thornton
Reporter Johan Thornton tipsar om 12 böcker från Stockholm.

Egentligen är vi emot julklappar. Vi letar ändå bara upp grejer i sista minuten, slår in och river upp. Men med böcker är det lite annorlunda – det går alltid att motivera varför du ger bort en bok till någon. Östergren eller Larssons senaste verk till nostalgikern. Snickarboken till någon som är nyfiken på hantverk, eller Evin Ahmads bok till alla.

ANNONS

boktips-bok1

1.

Stockholm reser sig upp

Höga hus Stockholm

av Dan Hallemar (text) & Per Kristiansen (foto)

(Arkitektur)

Det här är en snygg bok som djupdyker i historien kring Stockholms olika höga hus. Från Kaknästornets brutalism till Engelbrektskyrkans nationalrealism och Höghuset i Hökarängen. Perfekt för dig som vill nörda ner dig i Stockholms ­arkitektur eller vill göra utflykter på temat.


boktips-bok2

2.

Mellanöstern mitt i Stockholm

Shakshuka: Jerusalems kök 

av Nidal Kersh

(Bonnier Fakta)

Nidal Kersh, som till vardags driver Falafel­baren på Hornsgatan, ger ut en kokbok med mat från Jerusalem. I  stället för sill och janssons i jul kan du prova tomat­grytan shakshuka, eller schnitzel med pommes frites med arabisk sallad.


boktips-bok3

3.

Finsnickra på semestern

Trä – Snickerihandbok för inredning och odling

av Moa Brännström Ott

(Natur & Kultur)

Julledigheten kanske skapar lite tid åt hobbyprojekt. Finsnickaren Moa Sandström Ott har gett ut boken Trä, med pedagogiska instruktioner som hjälper både nybörjare och rutinerade snickare att förverkliga sina hantverkardrömmar.


boktips-bok4

4.

En skog av nostalgi

I en skog av sumak

av Klas Östergren

(Natur & Kultur)

Om du missade Klas Östergrens senaste bok som gick som följetong i DN i somras har du chans att läsa den i ditt eget tempo över jul. En skog av sumak tar oss tillbaka till 70-talets Stockholm med hippies, gentlemen, alkoholism och vietnamprotester. Nostalgiskt och underhållande.


boktips-bok5

ANNONS

5.

Mats kämpar vidare

Nya Norrland

av Mats Jonsson

(Ordfront)

Mats Johnson fortsätter teckna livet för en inflyttad stockholmare; om hipsters på Telefonplan som köper vedklyvar för att lajva lantliv samtidigt som hembygden Bollstabruk, på den riktiga landsbygden, går på knä. Han äcklas av Lotta Lundgren med Christiania-cykel och funderar på allvar att flytta hem.


boktips-bok6

6.

Sci-fi för barn

Speglarnas hemlighet

av Erika Vallin

(Natur & Kultur)

Erika Vallins roman Speglarnas hemlighet är ett sci-fi-äventyr för barn och förlagan till årets julkalender. 12-åriga Asrin och hennes vänner hittar via en tidsportal ett land där tiden står stilla och får i uppdrag att rädda tiden.


boktips-bok7

7.

Kärlek utan att veta

Ensamma tillsammans

av Jörgen Löwenfeldt

(Mima)

Kan du bli kär i någon du knappt känner? Och hur påverkar det faktum att vi som nyförälskade ändå är så tillgängliga för andra via sociala medier? Jörgen Löwenfeldts debutroman Ensamma tillsammans utspelar sig till stor del på Karolinskas psykologiprogram där huvudpersonen Johan blottar sig för Eva, utan att veta vem hon egentligen är.


boktips-bok8

8.

Banta på julen

Prylbanta

av Elisabeth Byström & Johan Ernfors (Illustratör: Lukas Möllersten)

(Norstedts)

När jultomten överöser oss med nya saker kan boken Prylbanta komma väl till pass. Elisabeth Byström och Johan Ernfors är paret bakom bloggen Mini­malisterna som under många år bloggat om sin resa mot ett liv med färre prylar. Här tipsar de om hur du ska ändra på maktförhållandet i hemmet. Så att du äger dina saker och inte tvärtom. ”Du kommer aldrig att se på prylar på samma sätt igen” hävdas det.


boktips-bok9

9.

Ännu mer Essingen

Folk på ön

av Stig Larsson

(Albert Bonniers)

I sin senaste bok Folk på ön målar Stig Larsson ett porträtt av lilla Essingens ­knegare, knarkare och kufar samt öns träd, buskar och hus. Boken avslutas med en essä där författaren vädrar sina far­hågor om att Essingen inte kommer förbli vad den är i  dag.


boktips-bok10

10.

Från förort till fin­kultur

En dag ska jag bygga ett slott av pengar

av Evin Ahmad

(Natur & Kultur)

Evin Ahmads roman En dag ska jag bygga slott av pengar handlar om en kvinnas resa från Akalla till Östermalm, om en ung konstnär och hennes drömmar och om hur en halvtimmes resa på tunnelbanan leder till andra sidan jorden.


boktips-bok11

11.

Svart surrealism

X : den sista platsen

av John Ajvide Lindqvist

(Ordfront)

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist fortsätter att skrämma upp oss. Här gör han Stockholm extra läskig med sin blandning av gangsterdrama, surrealism och det övernaturliga. Romanen gör dig rädd för mörkret.


boktips-bok12

12.

Klassikern

Pennskaftet

av Elin Wägner

(Atlantis)

I kölvattnet av höstens #metoo-rörelse passar det kanske extra bra att tipsa om Elin Wägners Pennskaftet, en roman om journalisten Barbro Magnus och hennes kamp för kvinnlig rösträtt som kom ut 1910.

Fakta

Tre bokhandlares bästa tips:

Vi besökte tre av stans mer väl­kända bokaffärer för att få ännu fler tips på hårda klappar till jul.

Alva Markelius på SF-bokhandeln

Alva Markelius på SF-bokhandeln rekommenderar en bok av Ursula K. Le Guin som julklapp i år. Här med författarens senaste novellsamling. Foto: Johan Thornton

”Jag önskar stockholmarna en rödare jul”

– Det här kanske kan väcka lite liv i era sidor, säger Bo Greider på Söderbokhandeln.

Han står halvt uppklättrad på en stege i den långsmala butiken i Götgatsbacken och pekar med hela handen på Karl Marx standardverk Kapitalet.

– Men jag menar allvar, säger han och skrattar.

– Jag skulle också vilja rekommendera era läsare att kolla in följande böcker, fortsätter han och lyfter i tur och ordning upp böckerna Prekariatet av Guy Standing, Gemensam nytta av Ugo Mattei samt Ojämlikhetens anatomi av Per Molander.

Den röda tråden är alltså…

– Precis, tråden är röd. Jag önskar stockholmarna en rödare jul. Vill man så kan man slänga in Johannes Anyurus senaste bok också. Den passar bra.

”Det är en så himla viktig och häftig bok”

Den som vill koppla av med annat än marxism och kritik av kapitalismen kan kanske låta sig föras bort till yttre rymden. På SF-bokhandeln i Gamla stan tycker Alva Markelius att vi borde läsa Ursula K. Le Guins klassiker Mörkrets vänstra hand, om befolkningen på planeten Gethen där alla är androgyna.

– Det är en så himla viktig och häftig bok. En annan bok med ett grymt bra genustema är Ann Leckies Ancillarys Justice.

”Den är enkel att ta till sig”

På Hedengrens bokhandel vid Stureplan är rekommendationerna mer konventionella. Den senaste nobelprisvinnaren Ishiguro näms, precis som biografin över Hans Rosling.

– Sen tycker jag att Från ett cafébord i Paris, av religionspsykologen Owe Wikström, är jättetrevlig. Den är enkel att ta till sig men behandlar livets egentligen svåraste frågor på ett fint sätt.

Hedengrens bokhandel AB, Stockholm, Sverige