Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

hedman har fått en till chans

På kort tid förlorade Magnus Hedman allt: fotbollen, frun Magdalena Graaf och han började med amfetamin. Innan allt vände var han nära självmord.

Men efter att ha gått i terapi och fått 7 000 mejl är han tillbaka. Nu lär han sina barn att det viktigaste inte är att vinna.

Magnus Hedman slår ett rakt slag klädd i vid vit taekwondo-dräkt. Den stora knutna näven har en gigantisk målvaktsmuskel. Knogen i mitten är svullen efter att han har krossat en planka.

– Aaah, skriker Magnus och lutar sig mot väggen i en mikropaus.

En blodåder pulserar vid tinningen, håret är genomblött av svett. Det är nu tre månader sedan Magnus började träna efter en lång paus. På den tiden har han fördubblat sin konditionsnivå.

När träningen är slut blir det äggröra och knaperstekt bacon på Villa Källhagen på Djurgården. Där skakar den före detta proffsmålvakten ut en rejäl klick HP-sås på tallriken – det enda han har tagit med sig från England i matväg.

För ett år sedan kom han ut med boken ”När ljuset släcks”. Där berättar han om hur hela hans ungdom präglades av viljan att vara bäst, disciplin och extremt hård träning. Magnus spelade för lag som AIK, Celtic och Chelsea. Mellan 1997 och 2002 var han förste målvakt i svenska landslaget. När idrottskarriären var över rasade tillvaron, när han gick mot en ny okänd värld.

Första gången han tog amfetamin var på en veranda i Skåne en sommardag 2007. Sliten efter hårt festande fick han frågan om han ville ha något att pigga upp sig med. Magnus, som knappt tagit en huvudvärkstablett, bestämde sig för att testa. Efter en kopp kaffe spetsad med amfetamin var han fast.

Men att han tog droger blev en hemlighet. Magnus levde i förnekelse och när tidningarna ringde en halvtimme efter förhören om dopningen och sexköpet blev han förbannad.

– Det första jag tänkte var ”shit, man kan inte ens lita på polisen”. När tidningarna skrev om det reagerade jag med ”vilka svin, tänker de inte ens på mina barn?” I dag tänker jag att jag inte ens skulle ha satt mig i situationen, säger Magnus som dömdes för sexhandel och innehav av dopnings-tabletter.

Efter domen isolerade han sig och låg i fosterställning hemma i soffan i Sigtuna, fylld av känslor av skam, svaghet, vilsenhet och misslyckande. Men den starkaste känslan av alla var förnekelsen.

Du läste om olika metoder att ta livet av dig. Hur nära var det?

– Jag hade inte bestämt en dag, men jag hade inlett processen och skulle skriva avskedsbrev.

Vilken sinnesnärvaro!

– Ja, men det är nog jag i ett nötskal. Lika målmedveten som jag var när jag blev bäst i fotboll, lika högkonsumerande var jag var när jag använde droger. Jag slog i min botten.

Efter alla lögner beslutade sig Magnus för att säga sanningen i boken ”När ljuset släcks”.

– Innan jag skrev boken våndades jag jättemycket. Hur skulle det bli för barnen? Men det blev bra. Det är ingen som har sagt något.

Desto fler reaktioner har Magnus fått. Sedan självbiografin kom för ett år sedan har han fått över 7 000 mejl. Enligt Magnus skriver 90 procent att han är modig och kan hjälpa många, 5 procent öppnar själva upp och 5 procent vill höra honom föreläsa eller bli coachade.

– När jag tänker tillbaka på droger är det så att håret reser sig. Jag får avsmak, avsky. Jag kan se hur jag står på min veranda, jag har inte sovit på två och ett halvt dygn och är hungrig men ändå inte. Jag känner mig som svagast i världen, har ångest och solen lyser mig rakt i ansiktet.

I julas drack Magnus alkohol för första gången på länge – utan att ens fundera på droger. Det gjorde honom lycklig. Han tror att så länge han lever kommer han undvika situationer som framkallar ångest och direkt ta itu med till exempel påminnelser på räkningar.

– Det kan låta lite halleluja, men mitt liv är lite halleluja nu.

Var fotbollsspelaren Magnus så här känslosam?

– Ja, men han hade en skyddsmur omkring sig. Till exempel förstod jag att mamma var sjuk i alzheimer först när jag slutade min karriär. Då hade hon varit sjuk på riktigt i fyra år men jag kunde inte ta till mig det. Att inte släppa in för mycket känsliga saker var mitt sätt att överleva.

En annan bidragande orsak till Magnus krasch var skilsmässan från Magdalena Graaf 2008.

– Magdalena är den största kärleken jag haft. Jag har inte träffat någon som jag vill leva med på det sättet sedan henne, säger Magnus som varit försiktig med att ge sig in i en ny relation.

– Jag märker väldigt tidigt om personen jag träffar har djupa sår. Blir det obekvämt för mig är jag blixtsnabb på att avsluta. Det här är något som många skulle tycka är pinsamt att säga, men jag känner ett behov av att också bli omhändertagen, säger Magnus.

I dag lägger han allt fokus på sina barn – Lancelot, snart 13, och Tristan, 8.

– När jag har kidsen har jag kidsen. Jag har nästan aldrig barnvakt och går inte ut.

Första natten de är hos honom sover de alla tre i soffan. På vardagarna går Magnus upp halv sex, gör frukost med kokta ägg för att ge sönerna en lugn och bra start. Han tackar nej till allt efter klockan 16. Då kör han barnen till fotbollen på Lidingö och Brommapojkarna på Grimsta IP.

Är de lika fobollstokiga som du?

– Jag skulle säga att Lance, som blir 13 år den 21 juli, är det. För Tristan är fotboll inte lika viktigt. I helgen tänkte jag på att jag skulle se om han tog upp att hans lag vann turneringen. Han tog inte upp det en enda gång, säger Magnus och ler.

Magnus Hedmans nya bok, ”Låt ditt barn vinna”, handlar om att barnens intresse måste styra. Ingen når toppen om man inte gör det för sin egen skull, menar han. I boken bjuder han på många exempel på hur vi kan visa att vi älskar barnen lika mycket – oavsett om de är segrare eller förlorare. En klassiker är att inte bara köpa glass när de har vunnit.

– Jag säger aldrig ”bra match” det första jag gör. Jag frågar hur det känns. Däremot berättar jag hur fina de är och hur mycket jag älskar dem hundra gånger om dagen. Det handlar om att bygga självkänsla. Själv var jag tvungen att prestera för att känna att jag hade ett värde. Det höll jag på med tills jag var 37. n

”Tidigare levde jag mitt liv genom andras ögon, det skulle se bra ut. Nu lever jag genom mina egna. Jag har lärt känna mig själv väldigt väl och jag är en entreprenör, en människa som måste ha utmaningar och känna att jag bidrar”, säger Magnus Hedman.

Jag hade inlett processen och skulle skriva avskedsbrev.” Magnus Hedman

Fakta

blir skuldfri i augusti

Namn: Magnus Hedman.

Ålder: 40 år.

Bor: Har kvar det lantligt belägna huset i Sigtuna.

Familj: Barnen Lancelot, snart 13, och Tristan, 8.

Yrke: Före detta fotbollsmålvakt. Skriver nu böcker.

Aktuell: Boken ”Låt ditt barn vinna” kommer ut i slutet av september. Memoarerna ”När ljuset släcks” finns nu i pocket. Börjar jobba som coach igen.

Om att ta sig upp från botten:Du måste hitta kraften själv. Du kan inte hyra någon att göra dina armhävningar. Ger du upp kan du vara en centimeter från att lyckas”.

Snart skuldfri: I augusti har Magnus, som ”inte köpt ett klädesplagg sedan Dackefejden”, betalat av alla sina skulder – ett år tidigare än hans målsättning.

Fakta

Häng med polarna

”Träffas ute på ett ställe och umgås. Jag brukar ses med mina bästa polare från Vårby gård, Moppe, Janne och Matte, sitta och snacka och ta en öl. Med bästa kompisarna behöver man inte hitta på saker att göra. Då är man med varandra.”

Fakta

Njut på hemmaplan

”Jag har barnen i en och en halv månad. I sommar blir det mycket fotbollsturneringar. Då får man se många nya platser som Karlstad, Karlskrona, Skövde, Borlänge. Det är roligt, jag gillar det. Det är jag och killarna, de tre musketörerna, som turnerar ihop”.

Fakta

Softa vid vattnet

”Åk ut och ät lunch på Fjäderholmarna. Sätt dig på restaurangen, må bra och ta det lugnt. Gå runt och strosa och lyssna på ljudet från vattnet. Samla tankar, kraft och inspiration”.

Fakta

stick och bada

”Jag är en badkruka som måste ha varmt vatten och badar sällan i Sverige. Men för ungarna spelar det ingen roll, bara det är en bra strand. Den brukar jag låta ungarna välja åt mig”.

Fakta

träna två och två

”Rör dig tillsammans med en partner, kompis eller barnen. Många börjar på gym och tröttnar. Bästa tipset är att börja med den träningsform man tycker är roligast, som jag med taekwondo. Då får man träningen på köpet. Det är bra om man vill leva länge”.