Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

En heldag med Arkiv X-känsla i helgen

Ufo-expo – en mässa för rymdintresserade äger rum på Armémuseum i helgen.
Ufo-expo – en mässa för rymdintresserade äger rum på Armémuseum i helgen.

Ta del av spännande ufo-observationer, sök efter rapporterade fenomen från din hemtrakt eller frossa i bilder, filmer och information om okända flygande objekt. Snart är det dags för UFO-Expo på Armémuseum.

ANNONS

Lördagen den 27 maj kan du djupdyka i ufo-mysterier när UFO-Expo intar Armémuseum för en heldag med filmer, bilder, ufo-modeller, sökbara databaser och föredrag. Bakom initiativet står riksorganisationen UFO-Sverige som genom denna heldag vill visa upp sig för allmänheten och väcka intresse för ufo-frågan.

– Intresset för ufo-fenomen har ökat bland allmänheten och vi ser fram emot en fullspäckad dag. Själv ska jag hålla föredrag och berätta om lokala ufo-rapporter från Stockholm, säger Anders Berglund som är ordförande för UFO-Sverige och arrangör av UFO-Expo.

Hoppas på nya vittnesmål

Anders hoppas även att besökarna under dagen ska bidra med helt nya observationer.

– Vi vet att det finns många som av olika anledningar aldrig berättat om misstänkta ufo-iakttagelser. Under dagen finns det därför möjlighet att prata med någon av våra undersökare som lyssnar och tar en på allvar.

Arrangören Anders Berglund berättar att UFO-Sverige varje år får in 200-300 observationer, men att det efter en gedigen utredning bara är några få som förblir oförklarade. Ofta handlar det om stjärnfall, satelliter, ballonger eller flygplan som misstas för övernaturliga fenomen. UFO-Sverige är enligt Anders landets enda vetenskapligt inriktade ufo-organisation och har som mål att förklara allmänhetens observationer.

Ufo-expo – en mässa för rymdintresserade äger rum på Armémuseum i helgen.

Bild från en tidigare Ufo-mässa. Foto: Clas Svahn/AFU

ANNONS

”Jag tröttnar aldrig”

– Jag har intervjuat många som har sett ufo-fenomen och jag tröttnar aldrig. Alla möten gör att jag bara blir mer och mer intresserad över vad som egentligen står på, berättar han.

Evenemanget UFO-Expo har funnits länge men arrangeras på en ny plats varje år. När det nu är dags för Stockholm så hoppas Anders Berglund på en stor uppslutning med besökare från olika generationer och bakgrunder.

– Vi förenas i vårt intresse. Är man intresserad av ämnet är ett besök på UFO-Expo väl värt tiden. Här kan man få en bild över ämnet och skapa nya kontakter om man själv vill undersöka fenomenet.

Vad hände i Vallentuna?

Har du någon ufo-observation från Stockholm som du tycker är extra intressant?

– UFO-Sverige fick under våren 1974 in många observationer från ett område i norra Vallentuna. Kvällen den 24 mars drabbades flera hushåll av störningar på sina tv-apparater samtidigt som ett stort lysande ovalt föremål observerades över trakten. Det strålade ut ”ljusstrålar” från objektet och vi vet än idag inte vad det var som observerades. Det här kommer jag att berätta mer om på UFO-Expo, säger Anders Berglund.

Och så den stora frågan. Finns det liv ute i universum?

– Ja, det tror jag. Frågan är i vilken form? De vetenskapliga upptäckterna ligger fortfarande framför oss. De kommer säkert men vi får nog vänta i många år innan vi har den teknologin som gör dessa upptäckter möjliga.

Armémuseum, Riddargatan, Stockholm, Sverige