Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Frisim och fransk discopop på årets Popaganda

Tobias "Azure Blue" Isaksson är lagledare för det tävlande artistlaget.
Tobias "Azure Blue" Isaksson är lagledare för artistlaget som tävlar i Popagandas lagkapp.

På fredag drar Popaganda igång på Eriksdalsbadet för tionde året. Utöver konserterna bjuder festivalen även på klassiskt konstsim – och en helt ny simtävling. Här är allt du behöver veta inför festivalhelgen.

Fredagen inleds med Sarah Assbring, kvinnan bakom det spanskklingande altergot El Perro Del Mar, på scen och avslutas med funkig discopop med franska Phoenix.

Bandet som genom åren haft en rad hitlåtar och släppte sitt sjätte studioalbum, Ti Amo, i somras sägs vara ett av världens bästa liveband, allsång och dans är med andra ord rimligt att förvänta sig på fredagskvällen.

Dessförinnan bjuds det på en rad svenska akter: popsångerskan Ana Diaz, det unga stjärnskottet Léon, rapparen Joy, Annika Norlins Säkert! och Umeå-punkaren Robert ”Hurula” Pettersson.

I helgen är det återigen dags för Popaganda. Foto: Viktor Wallström/Rockfoto

I helgen är det återigen dags för Popaganda. Foto: Viktor Wallström/Rockfoto

Ny simtävling gör entré

Dessutom uppträder brittiska The Vaccines och Two Door Cinema Club – och så anordnas för första gången lagkapp. Det vill säga simsportens motsvarighet till stafett med 4 x 50 meter frisim.

Artisten Tobias Isaksson, känd som Azure Blue, är med och arrangerar tävlingen. Han fick upp ögonen för Eriksdalsbadets utomhusbassäng förra sommaren.

– Jag fick någon sorts knäpp och simmade 40 dagar i rad ute och la upp mycket bilder därifrån på sociala medier, säger Tobias Isaksson när Allt om Stockholm ringer upp.

Azure Blue lagleder artisterna

Därför var det självklart att artisten skulle vara med på ett hörn.

– De stängde mitt kära utebad igår inför festivalen så jag mår lite konstigt idag när det är soligt och fint och jag måste simma inne.

Men på fredag klockan 16 får han i alla fall återvända till bassängen när han lagleder det tävlande artistlaget som, utöver honom själv, består av Stefan Storm från Sound of Arrows, Thomas Stenström och den gamla techno- och house-dj:n William Hamilton som annars driver techföretag Mimerse.

Har ni någon taktik för att vinna?

– Jag har simmat som en galning, 24 mil sen förra maj. Men jag är inte van vid att dyka i så jag är lite orolig över att råka ut för något jäkla missöde och tappa någon meter på det, säger Tobias Isaksson vars lag kommer att utmana ett arrangörslag (Popaganda), presslag (Festivalrykten, Rockfoto, Gaffa, Festivalpodden), konstsimlaget och ett festivalbesökarlag.

Brittiska Shura ersätts av Stenström och Tove Lo blir finalakt

På lördagseftermiddagen blir det mer poolplaskande när det klassiska konstsimmet går av stapeln.

Musikmässigt fortsätter helgen med debutanten Janice, med rötter i Tensta Gospel Chour, som efterföljs av höstens Så mycket bättre-aktuella Sabina Ddumba.

För ett par dagar sen kom beskedet att brittiska artisten Shura har lämnat återbud för andra året i rad, Shura-fansen får istället hålla till godo med Slå mig hårt i ansiktet-artisten Thomas Stenström som spelar samma tid.

Resten av lördagens lineupe innehåller allt från Jonathan Johansson och Oskar Linnros, till norska Astrid S, brittiska ALT-J och så till sist världsstjärnan Tove Lo vars framträdande blir det allra sista på Eriksdalsbadet för den här gången.

När: Fredag och lördag, 1-2 september. Var: Eriksdalsbadet. Mer info om biljetter här.

Fakta

Helgens spelschema

FREDAG 1 SEPTEMBER

14.40 EL PERRO DEL MAR
15.30 ANA DIAZ
16.00 POPAGANDAS LAGKAPP
16.30 THE VACCINES (UK)
17.25 LÉON
18.05 TWO DOOR CINEMA CLUB (UK)
19.05 JOY
19.50 SÄKERT!
20.55 HURULA
21.45 PHOENIX (FR)

LÖRDAG 2 SEPTEMBER

13.45 JANICE
14.15 SABINA DDUMBA
15.05 THOMAS STENSTRÖM
15.45 STOCKHOLM KONSTSIM HERR
16.05 JONATHAN JOHANSSON
16.55 ASTRID S (NO)
17.40 OSKAR LINNROS
18.45 SKOTT
19.35 ALT-J (UK)
20.40 THE RADIO DEPT.
21.40 TOVE LO

Fakta

Efterfestival på Nobelberget

Den som är sugen på mer musik när festivalområdet stänger på kvällarna kan alltid bege sig till Nobelberget för Popagandas efterfestival.

Under dagarna två bjuds det på spelningarna från bland andra Familjen, Solen, Marlene, Maja Francis och en rad dj:s.

Eriksdalsbadet, Hammarby Slussväg, Stockholm, Sverige