Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tre dagars korvfest för köttätare och veganer

Korvfestivalen på Münchenbryggeriet 2020.
Det blir både klassisk korv med bröd och finkorv av olika slag.

I dagarna tre blir det korv och ytterligare korv på Münchenbryggeriet.
Korvfestivalen är tillbaka med seminarier, råkorv och fler vegoalternativ.

ANNONS

Sedan 2013 har korvfestivalen samlat landets korvskapare. Grundaren Christina Möller berättar att hon det första året slet för att få med några vegetariska alternativ, utan vidare resultat.

I dag däremot så har de flesta charkuterister vegetariska alternativ att erbjuda, och så även festivalen. Och vegokorvarna blir ständigt bättre, menar Christina Möller.

– Jag har suttit och gjort vegetariska smaktester, och de är fortfarande inte min favoriter, men de är helt klart mycket bättre än för några år sedan, säger hon.

Var: Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2.
När: 6-8 mars. Fredag klockan 15-20. Lördag klockan 10-18. Söndag klockan 10-16.

Christina Möller

Christina Möller starta Korvfestivalen 2013 och är preses i Korvakademin. Foto: Christian Lärk.

Fakta

5 ställen för dig som gillar att käka lyxig korv

Korvkrogar:

Korvkultur

Ny korvsatsning som öppnar i Hötorgshallen någon gång i mitten av mars 2018.

Adress: Hötorgshallen, Sergelgatan 29, City.

Dogfood

Korvrestaurang på Kungsholmen som startades av Jon Widegren, grundaren av Flippin’ Burger, i somras. Här hittas korvar gjorda på kvalitetsråvaror, med en rad roliga tillbehör.

Adress: Industrigatan 2, Kungsholmen.


Korvkiosker:

Krubberiet

Årets korvkiosk 2017, enligt Korvakademien. Alla recepten på korv och tillbehör är grundaren Artur Ozienkowskis egna. Finns i dag på två ställen (Länna Handelsplats och Barkarby). Planerar även att öppna ett nytt ställe i Söderort framåt sommaren.

Adress: Länna Handelsplats, Truckvägen 1, Skogås. Stockholm Quality Outlet (på torget brevid J.Lindberg), Järfälla. Har även foodtruck.

Günters korvar

Klassiker på Karlbergsvägen. Stort utbud av importerade korvar från hela världen. Har även vegetariska alternativ.

Adress: Karlbergsvägen 66, Vasastan.

Östermalms korvspecialist

Familjeägd kiosk som legat här sedan 1992. Har många olika sorters korvar som grillas efter beställning och serveras i franskt bröd med hemmagjorda såser och surkål. Har även en filial på Södermalm vid namn Brunos korvbar (efter ägaren).

Adress: Nybrogatan 57, Östermalm. Och Rosenlundsgatan 20, Södermalm.

Råkorven är den stora trenden

När det kommer till korvtrender så anser Christina Möller att det är kvalitén som folk blir mer och mer mån om.

Och just därför är råkorven den hetaste trenden just nu, menar hon. Definitionen av en råkorv är en korv som är helt rå.

– Råkorven passar så oerhört bra på grillen. Man måste bara ha tålamod att låta den ligga på lite längre så den lagas helt, men oj va gott det blir, säger hon.

Korvkunskap för stora och små

Utöver korv att äta, så vill Korvfestivalen även erbjuda information och kunskap om den folkliga maträtten.

– För barnen finns en korvpromenad, där de får gå runt och ställa frågor. De brukar tycka det är intressant och roligt, säger Christina Möller.

Journalisten Ulf Elfving kommer även intervjua folk på scen, om bland annat korven på restaurangmenyn, korven och hållbarhet, korven och smak, med mera.

Undersökningsföretag Novus berättar om hur svenska folket ser på korv.

Sen blir kockdueller på scen och Nobelstiftelsen verkställande direktör, Lars Heikensten, ska prata om korvens koppling till nobelpriset.

– Sedan 2018 så har de delat ut korv med bröd till alla som lämnar Nobelprisceremonin i Konserthuset.

Fakta

Korvakademins priser 2020

Här är vinnarna som kommer presenteras under festivalen:

Korvakademins hedersprisBruno Fortkord på Brunos Korvbar ”för utomordentliga insatser för svensk Korvkultur”.

Årets KorvprofilAndreas Ögren på Gudruns ”för gediget och långvarigt arbete med Korv som förtecken”.

Årets KorvkioskClaes Åkervall, Leons Gatukök i Norrköping ”för utvecklande och bevarande av den svenska Korvkulturen”.

 

Källa: Korvakademin
Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan, Stockholm, Sverige