Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lakritsfesten tillbaka efter uppehåll – nu på Fotografiska

Lakritsfestivalen på Fotografiska 2020.
En stor mängd lakrits flyttar in i Fotografiska i tre dagar.

Hata det eller älska det, men lakrits är något väldigt svenskt. Stockholms stora lakritsfest blev så populär att den till slut tvingades ta en paus – men är nu tillbaka.
– Årets festival blir intimare och mer kvalitativ, säger Tuija Räsänen, arrangör.

ANNONS

Förra året blev det ingen Lakritsfestival. Anledningen var att festivalen blivit för stor att anordna för de få människorna bakom den.

I år gör festivalen premiär på Fotografiska. Det innebär en mindre festival än de senaste åren, vilket innebär en mer kvalitativ lakritsmässa, enligt arrangören.

– Vi kan lägga ett större fokus på kvalitén och behöver inte slita för att fylla alla kvadratmeter på Annexet, säger Tuija Räsänen som arrangerade den första Lakritsfestivalen 2009.

Lakritsfestivalen 2015.

Besökare kommer till festivalen av en anledning: Lakrits, lakrits och mer lakrits. Foto: Pressbild/Natalia Schwarzova.

Svenskar känner starkt för lakrits

Lakritsfestivalen beskrivs av Tuija Räsänen som en konsumentmässa men med mer festkänsla. Besökare får prova alla möjliga typer av lakrits, lära sig om hur lakrits blir till, dricka lakritsöl och massa mer.

– Det finns många i Sverige som gillar lakrits. Folk är väldigt högljudda gällande lakrits, men även de som inte tycker om det är väldigt högljudda och det fascinerar mig, säger hon.

Tuija Räsänen hänvisar till en undersökning som gjordes om vad folk köper på tax-free. Andra nationaliteter ska lokas av framför allt vin och alkoholhaltiga drycker. I Sverige är det lakritsen som gäller när momsen försvinner.

Lakritsfestivalen 10 år/Tuija Räsänen

När det senast begav sig firade Tuija Räsänen tio år med Lakritsfestivalen. Foto: Pressbild//Minna Rossi.

Festivalen blev för stor

Lakritsfestivalen började som ett event för att sälja mer lakrits iTuija Räsänens chokladbutik, men det slutade i väldigt mässor på Annexet.

ANNONS

– Jag sålde lite lakrits vid sidan av chokladen, men märkte hur glada folk blir av lakrits, säger hon och fortsätter:

– Det blev en snöbollseffekt där festivalen bara växte och växte. Till slut blev den för stor och för jobbig för oss. Jag var tvungen att hämta andan och överväga om hur vi skulle fortsätta. Men nu är vi tillbaka.

I årets mindre upplaga av festivalen så kommer besökare att få komma i pass. Mer information om detta och biljetter hittar du här

Var: Fotografiska vid Stadsgårdskajen.
När: 27-29 mars.

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige