Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nytorsgsfesten växer – med kärleksparty i Sofia Kyrka

Jocke, Pär och Tommy drar in Sofia Kyrka i årets Nytorgsfest.
Jocke, Pär och Tommy drar in Sofia Kyrka i årets Nytorgsfest.

Stockholms eget Notting Hill Carnival växer för varje år. Nu dras kyrkan in i mixen.
– Det blir en riktig kärleksfest säger initiativtagaren Pär Stenhammar.

ANNONS

Årets Nytorgsfest står för dörren. Helgen 16 till 18 augusti är det dags och förutom att festivalen växer till ytan har Sofia kyrka hoppat på tåget. Där ska arrangören Jocke Stenhammars bror Pär ordna en stor kärleksfest ihop med församlingen.

– Kyrkan ligger ju mitt i området och har dessutom en av stans finaste konsertlokaler så det känns otroligt kul att de ska vara med, säger han.

Pärs band Louisiana Avenue, kommer att spela vår blandning av jazz, funk, r&b  – New Orleansmusik – och dessutom ha en teckenspråkstolkare som ger sin syn på musiken.

– Tanken är att alla ska med – även dem som inte kan höra musiken, säger han.

Klimax når kärleksfesten när kändisprästen Ma Oftedal, viger ett par, men alla som vill hylla någon med kärlek, är välkomna att höra av sig.

Tanken är att alla ska med.

Pär Stenhammar

 

Arrangörerna flyttar upp delar av festivalen högst upp i VIta bergen.Foto: Johan Thornton

Arrangörerna flyttar upp delar av festivalen högst upp i Vita bergen. Foto: Johan Thornton

Glassfestival och hippiemarket

Festen i kyrkan är en av två stora nyheter på årets festival. Den andra är att en glassfest på Greta Garbos torg läggs till i ett numera rätt späckat schema av olika händelser.

ANNONS

Bland annat har festivalen ett karnevalståg som går genom östra Söder. Midnattsloppet, som infaller samma helg, går genom festivalens alla tre parker Nytorget, Bleckan och Vitabergsparken. Här hittar du även en loppis på Katarina Södras skolgård och en hippiemarket. Ett tivoli och såklart en massa livemusik kläms också in på en enda helg.

London i Stockholm

Dessutom har fotoutställningen Planket som har pågått varje sommar i över 30 år flyttat sina datum så de matchar med festivalens.

Det är mycket på samma gång. Har det varit svårt att få ihop det?

– Nej snarare tvärtom. Alla vill hjälpa till och grannarna är väldigt förstående med tanke på att vi dunkar på så rutorna skakar ibland, säger festivalens grundare Jocke Stenhammar och fortsätter:

– Vi försöker erövra ett nytt litet kvarter varje år. 2019 blir det både kyrkan och Greta Garbos torg, vi vill liksom vara Stockholms eget Notting Hill Carnival och till sist ha tagit över hela Södermalm!

Pär Stenhammar sätter upp sin Kärleksaffisch inför Nytorgsfesten.

Pär Stenhammar sätter upp sin Kärleksaffisch inför Nytorgsfesten. Foto: Johan Thornton

Sofia kyrka, Stockholm, Sverige