Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Gör stan – som om det vore 1917

Tillbaka till framtiden.
Tillbaka till framtiden: Vi gör stan – som om det vore 1917.

Hur kul var det i Stockholm en sommar för hundra år sedan? Utan tidsmaskin går det att färdas till 1917, ett år då skördarna slagit fel, vi var mitt i brinnande världskrig och spriten hade börjat ransoneras. Ändå fanns det gott om ställen att förlusta sig på och vi guidar dig dit. Så här kan du uppleva 10-talet igen, typ.

Djur & natur

Skansen öppnande redan 1891 och år 1917 kunde du förutom att gå omkring och kolla in det svenska kulturarvet, precis som idag, se en pjäs på Frilufts­teatern. På den tiden fanns inte tillräckligt mycket djur för att Skansen skulle få kalla sig djurpark, men renar, lapphundar, valross och näsbjörn fanns på området.

Dans & nöje

Skansen och Gröna Lund har varit grannar nästan jämt och tröttnar du på bodar och djur kan du, precis som då åka karusell på Gröna Lund.

1917 hade nöjesfältet precis moderniserats under ledning av Gustaf Nilsson, (en så kallad oäkting vars biologiska far faktiskt också varit vd på Gröna Lund och vars ”hemlighet” avslöjades först på 1970-talet).

Vill du verkligen leva som för 100 år sedan kan du åka hästkarusellen som funnit sedan dess.

Det samma gäller lustiga huset, en tysk konstruktion med bland annat vindilar som ”kunde lyfta flickornas kjolar” (Om det nu var så lustigt egentligen).

Danskvällarna och konsertverksamheten hade också smugit igång 1917 även om Stora scenen inte var byggd ännu. Då var det mest lokala förmågor. Nu står Elton John på scen. Det får gå ändå.

Hästkarusell på Gröna Lund.

Hästkarusell på Gröna Lund, ett nöje långt äldre än 100 år. Foto: Christian Johansson, Montage: Johan F Rönnblom

Det fanns runt 30 biografer 1917, men den enda som fortfarande är i drift är Zita. 1917 var Terje Vigen av Victor Sjöström populär. Det var den film som också banade väg för det svenska film­undret som skulle följa åren efteråt.

I sommar kan du se det isländska dramat Heartstone eller dokumentären Olaga Girls, filmaren Theresa Traore Dahlbergs möte med en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou i Burkina Faso.


Klubben som förändrade stan

Från nedläggningshot till ikonstatus. Läs hur After Dark förändrade Stockholms nattliv.


Stadion.

Att kolla lite idrott på Stadion är bra för hälsan. Frisk luft medan andra motionerar. År 1917 kunde du bland annat se en AIK-match, eftersom detta var Solnalagets hemmaarena fram till 1937. Foto: Christian Johansson, Montage: Johan F Rönnblom

Sport & fritid

Den nationalromantiska Stadion var bara fem år gammal och supermodern 1917. På den tiden kunde du se en AIK-match, eftersom detta var Solnalagets hemmaarena fram tills 1937.

Besökare kunde komma hit och fira den svenska flaggans dag varje år mellan 1916 och 1962 eller kanske uppleva hur löparen John Zander slog svenskt rekord på 1500 meter.

I år kan du se friidrottare som Angelica Bengtsson satsa mot nya höjder i stavhopp exempelvis.

Berns salonger.

Full rulle på Berns salonger – ett lika festligt ställe då som nu. Foto: Christian Johansson, Montage: Johan F Rönnblom

Mat & dryck

Berns Salonger: 1866 visades dansen Cancan upp på Berns salonger för svensk publik första gången. Då hade huset redan funnits i fyra år och fram till 1917 var det ett självklart ställe att dra till när det skulle festas och se en kittlande föreställning.

Men, 1917 infördes motboken, det så kallade Brattsystemet (från början hette­ det Stockholmssystemet) som bara tillät inköp av en viss mängd vin, öl och sprit i veckan.

Dessutom fick man absolut inte under­hållas medan man drack, i alla fall inte i varitéform.

Så från att ha varit ett syndens näste blev Berns en restaurang istället. Det skulle dröja ända fram tills 50-talet innan någon uppträdde på Berns igen.

Så vill du vara 1917 troget, ät på Berns och drick måttligt. Och på tal om dryck så var det starkvin, port eller sherry som var mest populärt bland vinerna.

Var du riktigt snitsig (och rik) drack du cocktails på Operabaren. Ungefär som nu alltså.

Fakta

Den lägsta alkoholkonsumtionen på 150 år

Torrlagt 1917 var lite av ett märkesår i svensk dryckeshistoria. Då hade vi den absolut lägsta alkoholkonsumtionen på 150 år, det vill säga sedan man började kunna mäta ordentligt vid mitten av 1800-talet. Anledningen var första världskrigets dyrtid, med brist på råvaror och de inskränkningar i produktion och försäljning av både brännvin och öl som infördes (staten bestämmde sig för att ta kontroll över alkoholkonsumtionen och införde den så kallade motboken).

Men, det var också året då  John Ljunggren, barmästare på Operabaren i Stockholm gav ut boken Recept å bar-drinkar.  I den finns ”ett par hundra recepter å en del af de olika bardrinkar jag dagligen tillreder”. Ljunggrens bok innehöll  bland annat konstnären Anders Zorns egen drink på Operabaren.

Eva Lenneman, Intendent på Spritmuseum, berättar att det finns en rolig historia kring Zorn och hans cocktail:

Recept å bar-drinkar.

– En dag kom Zorn in på Grand och beställde tre Zorn-cocktails. En åt sig själv och de andra åt två vänner som skulle komma senare. Drinkarna serverades. Zorn drack en , gjorde en paus,
såg sig omkring i lokalen och sade: ”De tycks inte komma”. Varpå han tog de två återstående
.

Sugen på att smaka? Här intill hittar du receptet. Låter inte det gott? Provsmaka en Stockholms-Cocktail från samma tidsperiod i stället!

Fakta

Zorn- Cocktail

Du behöver:

  • Ett grogglas med några klara isbitar uti
  • 3 droppar maraschino
  • 3 droppar orangebitter
  • 1 droppe angostura
  • 2 cl scotch whisky
  • 2 cl fransk wermouth
  • 2 cl italiensk wermouth

Gör så här:

  • Omröres och slås upp i ett portvinsglas med ett körsbär uti.

Källa: John Ljunggrens Recept å bar-drinkar (boken innehåller 200 drinkrecept och sägs vara Europas första cocktailsamling).

Stockholm, Sverige