Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hör historier från stans bästa berättare

Bengt Af Klintberg bjuder på historier i Gamla Stan.
Bengt Af Klintberg bjuder på historier i Gamla Stan.

För femtonde sommaren i rad hålls berättarkvällar utomhus i Gamla stan. Under en hel vecka kan du höra några av våra bästa svenska muntliga berättare framföra historier av alla dess slag. Bland andra Bengt af Klintberg.
– Han är lite av en legend inom berättarvärlden, säger en av arrangörerna.

ANNONS

På måndag drar årets upplaga av Berättarnas torg igång. Under sju kvällar, med start klockan 19.30, bjuds det på överraskande, spännande, romantiska eller förskräckliga historier under kastanjen på det lilla torget Brända Tomten, i hörnet av Kindstugatan och Själagårdsgatan i Gamla Stan.

– Varje kväll är det tre berättare som underhåller med några korta historier var. Det kan vara folksagor och myter, andra kör livsberättelser, både skrönor och sanningar, eller historiska berättelser. En del berättar om andras liv. Det som är gemensamt är att det är muntligt, säger medarrangören Johan Theodorsson, från Berättarnätet Öst.

Bengt af Klintberg en av tretton medverkande

Bland de totalt 13 medverkande ingår, utöver Johan Theodorsson själv, bland andra salsapionjären och Stockholmskändisen Maria Llerena som blev känd efter ett framträdande i Hylands hörna 1967, såväl som den göteborgska vissångaren, poeten, berättaren och skådespelaren KG Malm.

Dessutom har arrangörerna för första gången lyckats få dit folklivsforskaren, författaren och ”mythbustern” Bengt af Klintberg. Stockholmaren, som är så känd för sina böcker att moderna vandringssägner nu för tiden ofta kallas klintbergare, avslutar hela programmet på söndag.

– Vi är väldigt glada att han ville ställa upp. Han är lite av en legend inom berättarvärlden här. Han har ju forskat inom moderna vandringssägner och är en väldigt bra och underhållande berättare. Det ska bli spännande att höra honom, säger Johan Theodorsson.

Kör även om det regnar

Publikrekordet ligger sedan tidigare år på nästan 130 personer per kväll i snitt, men det hoppas man slå i sommar.

– Det är väldigt populärt. Det är en stor skara stammisar som kommer år efter år. Vi är glada för det. Vi hoppas på fint väder eftersom vi håller till utomhus. Då kan vi slå publikrekordet, säger Johan Theodorsson. Men vi kör även om det regnar.

Fakta

Sju magiska berättarkvällar

26 juni: Djävla apa och andra djurberättelser

Johan Theodorsson, KG Malm, Maria Llerena

27 juni: Lagomnormala Riksförbundet

KG Malm, Pelle Olsson, Alf Engström

28 juni: Döden och andra oväntade slut

Saga Alexandersson, Bosse Almén, Marianne Engström

29 juni: Festliga fadäser och förfärliga förvecklingar

Johan Theodorsson, Marina Granlund, Saga Alexandersson

30 juni: Död, hopp och kärlek

Bosse Almén, Eva Andersson, Henrik Hallgren

1 juli: Blod, svett och dårar

Eva Andersson, Jörgen Bodner, Pelle Olsson

2 juli: Wow, vilken historia!

Marianne Engström, Bengt af Klintberg


Arrangör för Berättarnas torg är Berättarnätet Öst i samarbete med Stockholms stad, ABF Stockholm, Café Under kastanjen och Mäster Olofsgården.  

Kindstugatan, Stockholm, Sverige