Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ingmar Bergman för nybörjare

Maaret Koskinen hjälper dig ta in Bergman.
Maaret Koskinen hjälper dig ta in Bergman.

Du vet såklart vem Bergman är. Men hur många av oss har sett hans filmer?
Vi frågade landets främsta expert Maaret Koskinen om hur en nybörjare kan närma sig hans verk.

ANNONS

Maaret Koskinen är professorn som lite av en slump började forska på Bergman i början av 80-talet. Efter ett tag hörde regissören själv av sig vilket ledde till att hon fick tillgång till Ingmar Bergmans privata arkiv och resultatet är flera hyllade böcker om regissören.

Eftersom Cinemateket kör ett stort Bergmanretrospektiv hela året,  bad vi Maaret Koskinen att tipsa nybörjaren om vilka filmer du inte får missa:

Schack med döden

”Scenen där riddaren spelar schack på med döden på en strand är en av de mest ikoniska Bergman gjort och har du inte sett Det sjunde inseglet tycker jag att du måste göra det. Det är en lite extra charmig film med tanke på att den gjordes med väldigt liten budget och att den är inspelad i en dunge i Solna för det mesta. Dessutom är dialogen väldigt skickligt skriven.”

 

En skitstövel

”Ytterligare en 50-talsfilm som på ett snyggt sätt handlar om minne och tid är Smultronstället. En äldre man ser tillbaka på sitt liv och upptäcker, mot sin vilja, att han varit lite av en skitstövel.”

”Ett tredje exempel om du vill fånga in Bergman, från det allvarliga till det populärkulturella är Scener ur ett äktenskap. Det är en teveserie i sex delar från början av 70-talet som visar hur det äkta paret Marianne och Johans äktenskap går sönder när mannen blir förälskad i den unga kvinnan Paula.”

Knepigare alternativ

När du tagit dig igenom de första tre, eller om du redan är biten rekommenderar professorn tre helt andra filmer:

ANNONS

”Den unge  Bergman ville bli författare som Stig Dagerman när han gjorde filmen Fängelse på 40-talet. Den är både tidstypisk och utspelar sig dessutom i Stockholm.  Här märks influenser från både Satre och Kafka i berättelsen om en ung prostituerad kvinnas liv”.

Persona är en annan favorit. Jag hittar alltid något nytt när jag ser den här filmen om två kvinnors vars liv och personer flyter samman. Det är Bergmans stora bidrag till filmhistorien.”

”Den mörka berättelsen om modevärlden som dessutom har en fantastisk monolog om hur det är att vara människa heter Ur marionetternas liv och är gjord när Bergman levde i exil i Tyskland. En psykologisk thriller som tagit intryck av samtida tyskar som Fassbinder.”

Fakta

Ännu fler favoriter

Tora Berg är programredaktör på cinemateket, vars Bergmanretrospektiv pågår hela 2018 och innefattar 40 filmer. (Läs mer på cinematekets sajt)

Här listar Tora sina tre Bergmanfavoriter:

Sommarnattens leende (1955)

– Ingmar Bergmans kanske roligaste film – en lättsam komedi i sekelskiftesmiljö, med underbar kostym och med fantastiska rollprestationer.

Jungfrukällan (1960)

– Efter att i tonåren ha tyckt att filmen var tämligen medioker, såg jag häromåret om den, och tyckte då att den var lysande.

Trollflöjten (1975)

– Hade i barndomen filmen inspelad på VHS, och under en period tittade jag och min bästis på den minst en gång i veckan!

Filmhuset, Stockholm, Sverige