Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Reporter testar: Så är det att leva på matsvinn

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.
Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson lever en vecka med Karma-appen.

Äta billigt och göra gott samtidigt, går det ihop? Allt om Stockholms reporter testade att under en vecka enbart äta mat via en av de appar som jobbar mot matsvinn i Stockholm – en inte alldeles lätt uppgift.

ANNONS

Måndag, klockan 07.30 plingar det till i mobilen: ”Nu finns det mat att rädda på Espresso House Fridhemsplan”. Jag klickar mig in i Karma-appen och vidare till kaféet som precis laddat upp en vegansk yoghurt med bär, nötter och fröer och köper den – till halva priset. Varför? Jo, eftersom yoghurten annars skulle ha slängts.

En knapp timme senare sitter jag på kaféet och äter yoghurten till frukost. Att den skulle smaka något annat än en ny är i alla fall ingenting jag märker av.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

1,3 ton mat slängs årligen

Faktum är att vi svenskar årligen slänger 1,3 ton mat, varav hälften enligt Naturvårdsverket anses vara onödigt matsvinn som hade kunnat ätas om det behandlades annorlunda.

Det är där det svenska startup-bolaget Karma kommer in i bilden. Sedan slutet av 2016 har de knutit till sig tusentals restauranger och kaféer i Stockholm och övriga landet för att se till att mat, som annars skulle kastas, tas till vara på.

Äta billigt – göra gott

Än så länge är Karma ganska ensamma på marknaden, bortsett från konkurrenten Resq Club som startade i Finland och expanderade till Sverige i början av 2017. I likhet med Karma hjälper man restauranger att minska sitt matsvinn genom att bjuda ut överbliven mat till kraftigt rabatterade priser.

Det är en win-win-situation. För maträddarapparna, krogarna, konsumenterna och inte minst klimatet som ju påverkas negativt av allt matavfall.

ANNONS

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen. Klimatsmart, matsvinn.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Käka på lyxkrog till halva priset

En nyhet är också att lyxkrogar börjar vända sig till Karma för att fylla sista minuten-avbokningar och därigenom minska sitt matsvinn.

Mathias Dahlgrens vegetariska krog Rutabaga som öppnade på Grand Hôtel är en sådan. På onsdagen lyckas jag klicka hem en avsmakningsmeny där för två, till priset av en, i appen.

Och köket slipper slänga maten de förberett. Men det gäller att följa ställena du gillar i appen och vara snabb när du får notiser, annars är risken att någon annan hinner före.

Fakta

"Hållbarheten är den nya statusmarkören"

Ingela Stenson,

Ingela Stenson, matforskare och ordförande i Livsmedelsföreningen. Foto: Pressbild

De senaste åren har vi sett allt fler initiativ och företagsidéer som ska verka för en mer hållbar matindustri i det svenska samhället.

Enligt Ingela Stenson, omvärldsanalytiker och trendspanare, har hållbarhet blivit en statusmarkör.

– Det finns en flod av saker man kan göra för att hjälpa klimatet nu. Eftersom klimatfrågan är den totalt dominerande frågan i samhället har det blivit en ansvarsfördelning där alla måste hjälpas åt. Status är inte längre att att ha en stor fin bil eller dyra smycken utan du är en god människa om du tar till vara på all mat, odlar själv, väljer klimatsmart mat och förpackningar och många sätt bidrar till klimatet.

Varenda restaurang
vill ju vara klimatvänlig
på något sätt.

Förutom det som går att göra på individnivå, ställer konsumenterna också högre krav på företag vad gäller hållbarhet, vilket märks av bland annat på restauranger.

– Varenda restaurang vill ju vara klimatvänlig på något sätt. De gör genomgångar av hur de kan göra saker på ett smart sätt. Som att många åtgärder för att inte slänga mat, galgar som inte är av plast, att se till att det inte är dragit i lokalen för att inte slösa energi, hur de kan undvika att slänga bort mat och så vidare.

Om vi kom till rätta med matsvinnet skulle vi ha väldigt mycket mindre klimatproblem, menar Ingela Stenson. Det är också där som maträddarapparna kommer in i bilden.

– De har verkligen gått in där det inte fanns någon lösning tidigare och skapat ett effektivt system för det. Konsumenterna får handla rätter till halva priset, sedan tar de en liten del av det i förmedling. Det är väldigt positivt.

Utöver de smarta applösningarna nämner hon samarbeten mellan krogar och förskolor, såväl som tv-program som ska lära oss hur vi tar tillvara på saker i våra skafferier i stället för att slänga dem.

– Vad kan du göra med det här gamla brödet? Kan du lägga in (pickla) grönsaker? Du kan verkligen ta tillvara på allt om du lär dig lite matlagning, det är egentligen gammal kunskap som nu kommer tillbaka, säger Ingela Stenson.

Bäst utbud innanför tullarna

På torsdagen är jag på väg in till jobbet något senare än vanligt. Till frukost plockar jag upp en macka med hummus från Organic Green i Vasastan, men hinner knappt gå därifrån förrän mobilen plingar till igen.

Bröd & Salt på Birkagatan har precis lagt upp gårdagens laxsallad till försäljning. Jag klickar hem den, hoppar på tunnelbanan och åker två stationer åt fel håll för att hämta hem vad som får bli dagens lunch.

Med kontor i Liljeholmen är det bäst att passa på – för utbudet är allra bäst i innerstan har jag märkt under veckan. Bor och jobbar du inte mitt i City kräver det ganska mycket jobb att rädda mat. Under veckan har jag rört mig en hel del i jakten på nästa måltid.

– Karma är väldigt populärt hos oss, förra året blev vi Årets maträddare (i kategorin kafé/bageri reds.anm), berättar tjejen i kassan medan hon plockar fram min sallad ur kylen.

Räddade 6,9 kilo mat på en vecka

Karma uppger att företaget räddade totalt 176 ton mat från att slängas i Sverige 2018. Efter en vecka kan jag själv se i appen att jag har bidragit till årets statistik genom att rädda 6,9 kilo mat, fördelat på 24 varor. Det känns bra, både för plånboken och samvetet.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson testar Karma-appen.

Fakta

Fler krogar och butiker i Stockholm med hållbarhetstänk

  1. Sopköket Filip Lundin startade Sopköket som cateringfirma, år 2015 men numera finns även restaurangen Sopköket i Söderhallarna. Här lagar man mat på räddade råvaror och skänker måltider. Adress: Söderhallarna, Medborgarplatsen 3, Södermalm.
  2. Fotografiska Restaurangen på Fotografiska har vid flera tillfällen uppmärksammats för sitt hållbarhetstänk. Här jobbar man klimatsmart genom att sätta växtriket i fokus, använda hela råvaran och undvika matsvinn. Adress: Stadsgårdshamnen 22, Södermalm.
  3. Gigafood Nyligen slog det veganska kaféet Gigafood upp dörrarna i Stockholmsverken på Södermalm. Hela företagsidéen bygger på hållbarhet vare sig det gäller mat, engångsförpackningar eller leveranser/transporter. Här har alla rätterna WWF:s nya märkning One Planet Plate. Adress: Stockholmsverken, Magnus Laduslåsgatan 10, Södermalm.
  4. Restuarang Volt Finkrogen på Östermalm är KRAV-certifierad. Här tillagas maten med hänsyn till naturen, fokus på säsongens råvaror och hållbarhet. Adress: Kommendörsgatan 16. Östermalm.
  5. Matmissionen Har en butik i Stockholm där kunderna kan köpa varor som grossister, leverantörer och matbutiker av olika anledningar inte kan sälja. Ägs och drivs av Stockholms Stadsmission och har Axfood som medgrundare. . Adress: Bäckvägen 147, Hägersten. 

Stockholm, Sverige