Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Jycklare, järnprylar och vikingamusik på helgens medeltidsmarknad

För 11:e året i rad blir det medeltidsmarknad i Kungsträdgården

Längtar du också till medeltidsveckan på Gotland. Nu kan du får ett bokstavligt och bildligt försmak på det som komma skall: i helgen blir det medeltidsmarknad i Kungsträdgården.

Medeltid på våren

Mässan drogs igång för att liva upp Kungsträdgården under den tidiga våren och nu är det faktiskt 11 gången i rad som hantverkare, musiker. akrobater och folk som serverar medeltidsmat kommer till Kungsan.

– Vi är några entusiaster som jobbar på ett gammalt sätt som drar ihop den här mässan. Det är ideella krafter, folk som spelar för en billig slant och hantverkare som säljer sina saker, säger Martin Ahlsén, som dels är smed och dels en av mässans kontaktpersoner.

Kopior från förr

Hantverkarna som är på plats skapar antingen egendesignade föremål och smycken med de gamla teknikerna eller kopior på fynd från förr i material som glas, järn och keramik. Men här kan du även köpa kryddor och smaka på medeltidskäk från den Glada galten.

Hur mycket folk brukar komma? 

– Förra året är en försiktig uppskattning att det kom mellan 20 och 30 tusen personer. Men det beror mycket på vädret.

Men marknaden handlar inte bara om saker; du kan också se akrobater och fäktning. Dessutom spelar bandet Drakeld, där xxx faktiskt spelar luta, live och det gör det i sammanhanget kända bandet Medvind också med sin vikingainspirerade musik.

Ett smakprov från från förra årets mässa.

Ett smakprov från från förra årets mässa. Foto: Medeltid i Stockholm.

Marknaden pågår: Lördag 12-18 och Söndag 11-16 i Kungsträdgården. 

Kungsträdgården, Stockholm, Sverige