Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Jompa vill fostra framtidens hiphopare

Bra drag när Jompa uppträder i Hågelbyparken.
Bra drag när Jompa uppträder i Hågelbyparken.

Södermalmsbon John Landenfelt har länge varit ett namn på den svenska undergroundhiphop-scenen. Men det var först när han bytte målgrupp som karriären tog fart på riktigt.
– Det är coolt att man kan få barn i så låg ålder att fatta hur man rimmar och skriver musik, säger han.

ANNONS

Framför scenen i Hågelbyparken har det samlats ett hundratal barn och deras föräldrar.

På scenen står en kille med kepsen bakochfram, iklädd badshorts och en överdel täckt av bananer.

– Det var en gång en kille som var cool. Han vakna på en tisdag och denna tisdag var det….?

Den förtjusta barnaskaran skriker ”SOL!” i kör och tjoar sedan glatt åt faktumet att de lyckades klura ut rimmet.

Trots bananskruden är det inte Sean Banan som är på besök – det är Jompa, och ambitionerna är större än att bara underhålla.

– Det är coolt att man kan få barn i så låg ålder att fatta hur man rimmar och skriver musik, säger han.

Det började med Wu-Tang

John Landenfelt, 33, är ursödermalmaren – born and raised på Bondegatan mitt i SOFO.

Som liten blev han introducerad för hiphopkollektivet Wu-Tang Clan av sin storasyster och kärleken till musiken var snabbt ett faktum.

– Jag har ju rappat och uppträtt i närmare 17 år nu, säger han, och meritlistan är onekligen lång.

ANNONS

Men trots MP3-filer som spridit sig Sverige över och att han rest USA runt och rapbattlat så var det först när han bytte målgrupp som karriären tog fart på riktigt – och egentligen kom kanske övergången rätt naturligt.

– Jag har jobbat på förskola i 10 år och alltid sjungit för barnen och hittat på ramsor och sånt. En dag gick jag till Dieselverkstaden och frågade om jag fick hålla i en sagostund. De gillade min grej så jag fick komma tillbaka. På den vägen är det.

Jompa showar loss.

Jompa showar loss. Foto: Cornelis Rikken

Visdomar från en som vart med

Under aliaset Jompa släpptes skivan ”Hiphopsagor”, och det tog inte lång tid innan fler spelningar började trilla in.

Och visst märks det att det är en gammal förskolepedagog vi har att göra med.

Allt i Jompas show är pedagogiskt och interaktivt – självklart toppat med lite genustänk och visdomar från någon som faktiskt har varit med.

– Det är som låten ”Hiphopmask” som handlar om en mask som blir lurad av en skivbolagsdirektör – det handlar ju om att man inte ska lita på främlingar bara för att de lovar saker, säger han.

Inte fläckfri

Men det finns en konflikt med den nyfunna målgruppen: med stämpeln ”barnartist” har du mycket att leva upp till och det är svårt att ha ett fläckfritt förflutet – inte minst som rappare.

Under 2017 drogs John, men då under artistnamnet Shazaam, in i YouTube-generationens svar på battlerap där konceptet gick ut på att dissa varandra.

En gång battlerappare – alltid battlerappare. Shazaam gjorde det han gör bäst och svarade på kritiken som riktades mot honom med en sylvass diss tillbaka.

Sen dröjde det inte länge innan föräldrar började höra av sig.

– De ringde till mitt dåvarande jobb och till tidigare samarbetspartners och tyckte att det var opassande. Men sånt får man ta. Jag kommer liksom aldrig kunna inte ha gjort Shazaam-grejen, säger han.

Jompa i Hågelbyparken.

John Landenfelt gör sig redo för att förvandlas till Jompa. Foto: Cornelis Rikken

”Som en svenskalektion – fast roligt”

Han är inte perfekt, och det vet han om, men det är inget tvivel om att ambitionen nu är att vara den bästa förebild han kan – och samtidigt fostra kommande generations rappare.

– Det häftiga med hiphop är att det är så mycket ord. Det blir ju liksom en svenskalektion – fast roligt. Jag har sett andra shower som riktar sig till barn, men det har känts så platt. Jag vill liksom att det ska vara bra på alla sätt: när man sitter hemma ska det vara kul och lärorikt – på showen ska de få röra på sig, säger han.

Det häftiga med hiphop är att det är så mycket ord. Det blir ju liksom en svenskalektion – fast roligt.

John Landenfelt, rappare

Ett hav av barnhänder som sträcks upp i luften under låten ”Alltid kalas” känns om ett kvitto på att han lyckats.

Och fler spelningar blir det – bara i höst har Jompa ett hundratal gig inbokade på allt från skolor till finlandsfärjor, och i höst kommer platta nummer tre.

– Ibland tänker jag på att tusentals barn kommer ha fått ta del av mina historier under det här året. Det är sjukt häftigt.

Fakta

Johns bästa sommarställen

  1. Skånegatan. ”Det är skitkul att det har blivit en gågata nu under sommaren. Än är jag tillräckligt ung för att inte störa mig på ljud och fulla människor”.

  2. Katarina södras skolgård. ”Jag är jämt där och spelar fotboll. Alla andra fotbollsplaner är tillfixade med konstgräs, men här är det fortfarande grusplan. Det känns barndom”.

  3. Levantine Kitchen. ”Jag åt där häromdagen och de har så fantastiskt god falafel. Det ligger i mitt kvarter och är lite av en nyförälskelse.”


 

Bondegatan, Stockholm, Sverige