Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Kattanten tar revansch

Sedan tio år tillbaka har Sara Abdollahi och sambon Martin siamesen Yoshi. Nyligen skaffade de även två siames-kattungar; Sture och Niobe.
Sedan tio år tillbaka har Sara Abdollahi och sambon Martin siamesen Yoshi. Nyligen skaffade de även två siames-kattungar; Sture och Niobe.
Katterna svansar runt Sara Abdollahis ben när det vankas mat. Sture kastar sig över sin egen matskål för att sedan försöka äta ur de andras.
Katterna svansar runt Sara Abdollahis ben när det vankas mat. Sture kastar sig över sin egen matskål för att sedan försöka äta ur de andras.
Yoshi vakar från kattkojan medan ungarna Sture och Niobe klättrar på allt hela tiden. ”Ibland känns det som att det är de som bor här och vi som får bo här”, säger Sara Abdollahi.
Yoshi vakar från kattkojan medan ungarna Sture och Niobe klättrar på allt hela tiden. ”Ibland känns det som att det är de som bor här och vi som får bo här”, säger Sara Abdollahi.
Katten Doris är omhändertagen av Birgitta. Ur boken Katt People.
Katten Doris är omhändertagen av Birgitta, som bor i Malmö. Hon är så skygg att Birgitta inte får kamma henne. Ur boken Katt People.

Fördomarna om människor och framför allt kvinnor som lever med katter är många. Det vill skaparna­ till den kommande boken Katt ­People ändra på. Vi har hälsat på hemma hos Sara Abdollahi, med i boken och en av många stockholmare som dyrkar katten.

Fotografen Julia Lindemalm har jobbat med flera projekt om relationen mellan människa och djur, senast i utställningen Zoo World. För ungefär ett och ett halvt år sedan började hon fundera över hur katter kan leda till så intensiva känslor.

Hon frågade Annina Rabe, kulturskribent och litteraturkritiker, om hon ville medverka i projektet.

– Jag hade katt fram till att jag flyttade hemifrån. Sedan umgicks jag inte med katter på länge, men fick ett andra kattliv i och med att pappa hade en fru som hade katter. Så medan Julia utforskar relationen mellan katter och människor försöker jag förstå den här stora kärleken jag har till dem, säger Annina.

I boken försöker de ringa in förhållandet mellan människa och katt ur såväl ett historiskt perspektiv som ett ­nutida och genom att träffa och fotografera både kvinnor och män som älskar katter och lever med dem.

Sara Abdollahi, chefredaktör för tidskriften Författarna och kulturjournalist, är en av de kattmänniskor som figurerar i boken. Hon och sambon Martin samsas med siameserna Yoshi, Sture och Niobe på 47 kvadratmeter, ett stenkast från Nytorget.

– När jag pratar om våra katter förutsätter folk alltid att jag är ensam. De blir chockade när de får höra att både jag och min sambo vill det här, säger hon.

Ibland har hon fått uppleva att hennes kärlek till katterna provocerar folk.

– Livet är så mycket bättre med katter, de ger väldigt mycket. Jag ska ju ­
inte ha några barn, det här är mina barn. Jag tror inte folk som inte har ­någon relation till katter kan förstå det. Du kommer att ändra dig brukar folk säga, men jag är 35 år, jag tror att jag vet.

Lars och katten Baloo. Ur boken Katt People

När hemtjänsten kommer med mat brukar Lars spara lite sås på tallriken åt sin katt Baloo. Det bor i ett litet hus några mil utanför Eskilstuna. Ur boken Katt People. Foto: Julia Lindemalm

Annina Rabe menar att katthat och kvinnohat har följts åt genom tiderna.

–  Under många år torterades och brändes människor som hade katter på bål för häxeri. Jag tror att det handlade om en kvinnoskräck som fördes över på katterna. Föraktet för cat ladyn kommer nog av att många ser katterna som ett substitut för att skaffa familj, säger hon.

– De kvinnorna jag träffat som lever ensamma med katter lever alla självvalda liv och är nöjda med situationen. Det är klart som fasen att de blir stigmatiserade, för det är det farligaste man kan göra som kvinna, instämmer Julia.

Hemma hos Sara springer kattungarna Sture och Niobe runt och leker med skosnören och små leksaksmöss. Joshi håller ett vakande öga från kattkojan.

– Ibland känns det som att det är de som bor här och vi som får bo här, säger Sara och skrattar.

Ena sekunden är kattungarna i vardagsrummet under soffan, andra sekunden är de spårlöst försvunna och så plötsligt har de båda hoppat upp i hennes knä.

– En katt spinner inte för att jag klappar den utan för att jag ska klappa den. Det är vi som tjänar dem. Katter har så mycket integritet, de är så självständiga och stolta, säger Sara om varför hon älskar katter.

Pär och hans katt Alonzo som är en bengal. De bor tillsammans i Malmö. Ur boken Katt People.

Pär och hans katt Alonzo som är en bengal. De bor tillsammans i Malmö. Ur boken Katt People. Foto: Julia Lindemalm

Medan andra pratar om sina barn och laddar upp bilder av dem på Instagram gör Sara detsamma med sina katter, i Sveriges Radios pågående program Kulturdjur kommer fler svenska kulturpersonligheter ut som kattmänniskor och de senaste åren har internet svämmat över av katter.

– Litegrann tror jag hela internetkattfenomenet är kattkvinnornas hämnd, vi går all in och tänker inte skämmas längre, säger Annina.

Med Katt People hoppas hon och Julia att människorna som älskar katter ska få en uppvärdering i samhället.

– Jag tycker att man ska visa catladyn respekt, säger Julia.

katter2

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Nytorget, Stockholm, Sverige