Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Joy: ”Konsten och musiken är min självterapi”

Dubbelt aktuell. Joy ställer ut sin konst – och släpper ny EP.
Dubbelt aktuell. Joy ställer ut sin konst – och släpper ny EP.

Den svenska rapparen Joy ställer ut konst på Snickarbacken och släpper ny EP – den här gången på engelska.
– Man behöver inte älska min konst för att man lyssnar på min musik, och tvärtom, säger hon.

Det var efter att Joy M’batha medverkat på remixen av Knäpper mina fingrar (Linda Pira) och gjort ett inhopp på låten Där dit vinden kommer (på Lorentz debutplatta) som musikkarriären tog fart på riktigt.

Joy slog igenom som rappare med singeln Kattliv för tre år sedan som 21-åring. Den egna musiken har ofta handlat om hennes trasiga uppväxt och varit ett sätt att bearbeta det förflutna. Konsten likaså.

”Jag behöver få utlopp för vad jag känner”

– Jag har alltid målat. Det är precis som musiken, självterapi för mig. Jag behöver få utlopp för vad jag känner och vad jag gör och så kommer det ner på ett papper. Ibland så skriver jag en text till tavlan som förklarar vad jag känner och gått igenom. Ibland gör jag inte det men känslan representeras ändå i bilden.

Det var i samband med att hon flyttade tillbaka till hemstaden Malmö för två år sedan, efter att ha bott i Stockholm i tre år, som hon plockade upp målandet igen.

– Då var jag deprimerad, jag behövde komma ifrån Stockholm. Jag hyrde en stuga, köpte instrument och målarfärg och satte mig och skapade, berättar Joy.

"Jag ritar mycket gubbar som jag tycker är självporträtt. Inte till utseendet, men i känslan. De visar mitt mående" säger Joy.

”Jag ritar mycket gubbar som jag tycker är självporträtt. Inte till utseendet, men i känslan. De visar mitt mående” säger Joy.

Vernissage på Snickarbacken 7

I kväll är det vernissage för hennes första egna konstutställning i Stockholm på Snickarbacken 7. Där hänger de tiotal verken kvar i en vecka.

– Det blir min tredje utställning någonsin. De två andra var i Malmö i somras. Så det går väldigt fort, men det är roligt.

Till skillnad från musiken har hon alltså inte visat upp sin konst för andra fram tills relativt nyligen.

– Det är lite läskigt. Folk som lyssnar på mig på Spotify och går på mina spelningar gör ju det för att de gillar min musik, men en vernissage är ju öppen för alla. De vet inte vad de kommer att få, då måste man vara beredd på att höra kritik i alla former.

”Man behöver inte älska min konst för att man lyssnar på min musik – och tvärtom.”

Joy M’Batha

Men framförallt är det roligt att få möjligheten att visa upp den, tillägger hon.

– Konsten är ju till en annan publik, den är mer tillgänglig för andra generationer. Man behöver inte älska min konst för att man lyssnar på min musik – och tvärtom.

Släpper ny EP på engelska

Nästa vecka släpper hon också sin nya EP Thirsty, och den här gången är alla låtar på engelska.

– Jag har alltid tyckt att det är enklare att rappa på engelska än på svenska, men efter att jag varit med på Lorentz skiva fanns det en efterfrågan att höra mig på svenska och jag gillar att utmana mig själv. Men nu känns det kul att återgå, säger Joy.

Friheten att kunna göra precis vad hon vill med musiken är viktig, viktigare än att vara känd eller omtyckt. Det är därför hon aldrig signat med något stort skivbolag.

”Thirsty handlar bara om att vara en jävla king”

– Jag vill inte måla in mig själv ett hörn. Det här är min självterapi och om jag inte har den mår jag inte bra. Jag har aldrig varit ute efter att bli känd. Jag vet hur det är att vara fattig och äta nudlar. Jag kan hantera det. Jag äter hellre nudlar och gör det jag älskar, än har ett jobb jag hatar och äter dyra middagar.

Den nya EP:n är kaxigare och mer elektronisk än hennes tidigare musik och själva produktionen liknar mer vad Joy själv lyssnar på, förklarar hon.

– När man rappar på svenska blir det mer blottat och tydligt vad man pratar om, på engelska kan man tramsa mer. Thirsty handlar bara om att vara en jävla king, säger hon och skrattar.

30 november släpper hon EP:n Thirsty. Sedan väntar en turné med stopp i Stockholm på Slaktkyrkan 26 januari, 2019.  

Joys utställning finns att se på Snickarbacken 7, 23–29 november. 

Snickarbacken 7, Snickarbacken, Stockholm, Sverige