Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Stoppa mässlingsepidemi i nytt escape room

Nu kan du testa på att jobba som fältarbetare i Läkare utan gränsers escape room.
Nu kan du testa på att jobba som fältarbetare i Läkare utan gränsers escape room.

En mässlingsepidemi är på väg att bryta ut i en liten by i Kongo. Du och dina vänner har som uppgift att fixa fram vaccin – men tiden är knapp. Det är konceptet bakom Läkare utan gränsers nya escape room.
– Det kan hjälpa människor att förstå verkligheten för våra fältarbetare, säger Karin Ekholm, pressansvarig.

Konceptet ”escape room” går ut på att tillsammans med några polare bli instängd i ett allt som oftast zombiehärjat rum och försöka ta sig ut innan sekundvisaren pekar på noll.

I Stockholm finns sedan några år tillbaka ett antal escape rooms på olika teman: allt från att lösa kluriga mysterier i rollen som Sherlock Holmes till att lyckas fly den onde Jigsaw från Saw-filmerna.

Nu ger sig, kanske lite otippat, Läkare utan gränser in i matchen och lanserar ett escape room med ett aningen mer verklighetstroget tema: en mässlingsepidemi på väg att bryta ut.

Kluriga utmaningar

Rummet, som fått namnet ”The Epidemic”, har tagits fram i samarbete med företaget Fox in a Box och det hela utspelar sig i en liten by i regnskogen i Kongo-Kinshasa.

– Det var Fox in a Box som erbjöd sig att göra det här helt gratis. Vi tyckte att det var en intressant idé och något som kan hjälpa människor att förstå verkligheten för våra fältarbetare, säger Karin Ekholm, pressansvarig på Läkare utan gränser.

Uppdraget går ut på att fixa fram mässlingsvaccin innan viruset sprider sig och deltagarna har en timme på sig att lösa kluriga uppgifter som att frakta och hålla vaccinet nerkylt i Kongos hetta.

Finns det förhoppningar om att detta ska få fler att vilja ansluta sig till Läkare utan gränser eller är det bara ”på skoj”?

– Vårt syfte är att med ett nytt lekfullt grepp ge en större förståelse för situationerna och de utmaningar som våra fältarbetare ställs inför. Blir man inspirerad och känner att man vill arbeta för oss eller ge en gåva så är det ju självklart jättebra.

Förlängda öppettider

Satsningen var planerad att pågå fram till årsskiftet men då intresset har varit stort förlängs öppettiderna och rummet går att boka ända fram till den 29 januari nästa år.

Att delta kostar 375 kronor per person och delar av intäkterna går till Läkare utan gränser.

Rummet är beläget på Olof Palmes gata 23 och bokas i grupp om 2-6 personer.

Bokning sker via Fox in a Box’s hemsida. (Välj rummet ”Zombie Lab” – fram till den 29 januari är rummet reserverat för Läkare utan gränser.)

Olof Palmes gata 23, Stockholm, Sverige