Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Anna Vnuk vill vara ledig på vintern istället

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk
”Det ­optimala hade varit att jobba halvtid på sommaren", säger Anna Vnuk.

I sommar åker Anna Vnuk både till Eriksdalsbadet och Barcelona. Fast egentligen vill hon jobba lite mer än hon gör.
"Helst av allt skulle jag nog vara ledig mer på vintern och ha mer vardag på sommaren", säger Anna Vnuk.

ANNONS

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk sticker ut hakan lite när hon resonerar kring juni, juli och augusti.

Industrisemester och sommarlovet är väl vår viktigaste tradition?

– Jo, men på sommaren är allt så roligt ändå. Du har mer energi till allt och folk runt omkring dig är glada. Jag tycker också att vintern är ganska tung. Det optimala hade nog varit att jobba halvtid på sommaren, sen åka och bada och stanna uppe sent, säger Anna Vnuk.

På sommaren är allt
så ­roligt ändå. Du har
mer energi till allt och
folk runt omkring dig
är glada.

Anna Vnuk

Innan Anna fick barn så jobbade hon mycket med Parkteatern, en föreställning om dagen dit hon cyklade på glatt humör och sedan sol och bad.

Men de senaste elva åren tar hon i stället rätt långa ledigheter på sommaren, som frilansande kulturarbetare är hon rätt flexibel men det. Men just i år gör hon faktiskt ett undantag.

Anna Vnuk är dansare och koregraf, sommarsida till Allt om Stockholm.

Anna Vnuk ska jobba stora delar av den klassiska semester­tiden i Ungern, där hon jobbar med koreografin till en amerikansk skräckfilm av ­regissören Ari Aster. Foto: Pekka Pääkkö

Förutom att åka en sväng till Barcelona, och en till Gräsö i Roslagen, kommer stora delar av den klassiska semester-tiden att tillbringas på en filminspelning i Ungern, eller mer specifikt i Budapest, där hon jobbar med koreografin till en amerikansk skräckfilm av regissören Ari Aster.

ANNONS

– Jag har hört att det är en jättefin stad, fast när man jobbar med en film så är det mest den miljön man upplever liksom.

Och strax efter sommaren och den fiktiva världen i Ungern blir det jul. Åtminstone för Anna. Då börjar repetitionerna inför föreställningen Karl-Bertil Jonssons julafton med bland andra Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg och Peter Dalle på Scalateaterns scen.

– Ja, det är helt sjukt egentligen, jag som inte alls gillar vinter kastas rakt in i den!

Fakta

Annas 3 bästa tips i Sommarstockholm:

  1. Gå på Parkteatern ”Det är gratis, det är utomhus och det är till för alla.” Hela programmet hittar du på kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern
  2. Häng i Vinterviken ”Mina barn gillar inte tunnelbanan så vi brukar åka till något som ligger nära. På sommaren blir Aspuddsparken där vi bor full av turister, nästan mer än Gröna Lund, så då drar vi till Vinterviken i stället. Här kan en familj också sprida ut sig efter intresse. Du kan bada, fika i trädgårds­kaféet, sparka en boll på ängen eller cykla runt.”
  3. Eriksdalsbadet ”Även om barnen inte gillar tunnelbanan så gillar de verkligen Eriksdalsbadet. Så vi åker dit rätt ofta. De gör sin grej och jag sitter på poolkanten och ser på. Även om det är för mycket folk där så gillar jag det stället ändå. Kanske mest för att barnen har så kul där.” Adress: Hammarby Slussväg 20, ­Södermalm.

Stockholm, Sverige