Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lekfull Alexander Lervik i ny utställning

Alexander Lervik ställer ut på Kulturhuset.
Alexander Lervik ställer ut på Kulturhuset.

Ångest och finurliga stolar.
Formgivaren och designern Alexander Lervik visar upp 20 år av hårt arbete på Kulturhuset.

ANNONS

Han har ett behov av att synas. Ett tag var det så stort att han undrade om det var hans enda drivkraft, berättar formgivaren och designern Alexander Lervik medan han går runt bland hyllorna av saker som representerar hans 20 år i branschen.

En egen hiss

I helgen öppnar Kulturhusets utställning I huvudet på Alexander Lervik. Det är ett retrospektiv som sträcker sig från de tio pallar han gjorde som examensarbete 1998 och som direkt satte honom på världskartan, vidare till stolar som nu finns på Nationalmuseum, vaser, prisbelönta soffor, träningsredskap och en egenritat hiss. Här finns också det samarbete han gjorde med Eva Dahlgren, hans tonårsidol som Alexander ringde upp för att samarbeta med förra året och som resulterade i bland annat glasskulpturer gjorda efter ljudvågor.

Jag är själv förvånad över att det var så mycket

– Det är ungefär 200 föremål, vilket betyder ett snitt på 10 grejer om året. Jag är själv förvånad över att det var så mycket, men samtidigt har det inte känns särskilt stressigt när jag arbetade, säger han.

 

Ångest i marmor

Alexander Lervik är som sagt van vid uppmärksamheten och pratat obehindrat om vilka framgångar han haft. Samtidigt är han mån om att visa att allting i hans liv inte varit perfekt.

– När jag fick höra att de döpt utställningen till I huvudet på ville jag liksom gå lite längre. Man visar bara upp det bra i livet särskilt i sociala medier och då vill jag bjuda på den andra sidan också; sidor av mig som har varit svåra och jobbiga och andra misstag jag gjort, fula grejer.

Stolen som Alexander hatat från första början, ett exempel på ett av många misstag han gjort.

Stolen som Alexander hatat från första början, ett exempel på ett av många misstag han gjort. Foto: Johan Thornton.

För att illustrera detta kommer besökarna mötas av sex specialdesignade installationer i entrén till utställningen; verk som illustrerar Alexanders olika egenskaper.

ANNONS

– Ångesten, säger han och pekar på en stort marmorblock på 1,2 ton, kommer från mörkret vi lever i här. Det är fortfarande något jag jobbar med och det är nog därför jag är så fascinerad av ljus.

Alexander Lervik

Alexander Lerviks version av gymutrustning. Foto: Johan Thornton

Egot var vikigt

En gunga bland 200 små lampor, lampor som är formgivna efter hans egen hjärna får stå som modell för hans ego och ett uppmärksamhetsbehov.

– Den har varit en stark drivkraft för mig. Den allra starkaste fram till för tio år sedan då jag kom på att jag var tvungen att ändra på detta och något som jag efter hårt arbete också lyckades med. Nu slår ju den här utställningen hål på det, säger han och skrattar.

Utställningen  I huvudet på Alexander Lervik pågår mellan 6 april och 5 augusti på Galleri 3 i Kulturhuset.

Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm, Sverige