Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Hitta lugnet på hästryggen i sommar

På tur på Hammarby Gårds basjkirhästar ihop med några återvändare.
På tur på Hammarby Gårds basjkirhästar ihop med några återvändare.
Vi sitter upp på hästarna på utomhusbanan innan det är dags att ge sig iväg.
Vi sitter upp på hästarna på utomhusbanan innan det är dags att ge sig iväg.

En gång hästmänniska – alltid hästmänniska. De senaste åren har många gamla ryttare hittat tillbaka till stallet som vuxna. Häng med på en turridning på ­Hammarby Gård där återvändarna flockas – och få tips på hur du kan njuta av försommaren från häst­ryggen.

Tjugotvå minuter från trafiktäta Gullmarsplan ligger hästgården Hammarby Gård bland gröna betesfält och skogar. Trots att det inte är alltför långt från stan är det en lugn, rofylld oas. Närmsta busshållplats ligger tre kilometer bort, så den som inte har bil får räkna med en promenad.

Sitta upp på hästryggen igen är magiskt

Sandra Eriksson, reporter och före detta hästtjej

Gården, där det både finns hästar och kor, drivs av Tina Norlin och maken Rolf. Här tar de hand om femtio hästar (de flesta av rasen baskijr) och driver ridskola och turridningar.

– Majoriteten av de som rider här är faktiskt återvändare, säger Tina Norlin.

Fakta

Nybörjare: här kan du rida

Vill du komma upp på hästryggen finns det flera stall som erbjuder turridning – både för nybörjare och mer vana ryttare.  På Hammarby Gårds härliga och allergivänliga baskijrhästar, i natursköna Vallentuna på nordsvenska hästar genom Helenes turridning, hos Häståkeriet vars turer går förbi bland annat Rosendals slott och Djurgårdskanalen, eller på islands­hästar, hos Fors Gård i Västerhaninge och på Lappdals gård i Åkersberga.Allt fler återvänder till stallet. Sandra testar att rida igen efter 7 år. Hammarby Gård.

När Marina Hollands dotter började rida följde Marina ofta med och skjutsade, mockade och fixade. ”Jag stod bredvid sjukt länge. Sedan blev det egen häst”, säger hon. Foto: Therese Jahnson.

Återvändarna allt fler

Hon syftar på de som ridit som unga och återfått kontakten med hästarna som vuxna, en grupp som på senare år har växt sig allt större.

– Vi brukar be folk att de kommer och tittar på någon lektion och se om de kommer ihåg språket. Så att man vet var man ska börja någonstans.

Jag är själv gammal hästtjej. Från det att jag var 6 år tills att jag fyllt 19 år var en stor del av min fritid dedikerad till hästarna och stallet. Sedan slutade jag gymnasiet och så kom livet emellan. Men i dag, nästan åtta år senare, får jag chansen att återvända. Åtminstone för några timmar.

Stoet Malushka nosar nyfiket

Vi börjar med att hämta hästarna i hagen. Malushka, ett sexårigt sto, med lång rufsig man kommer fram och nosar nyfiket. Jag tar på henne grimman och leder henne upp till stallet. Här får de som ska rida, oavsett om det är turridning eller vanlig ridlektion, vara med och göra i ordning hästarna innan.

– Vi jobbar mycket med horsemanship, att man tänker efter och hanterar hästen från marken. Vi kollar om hästen reagerar, känner igenom hästarna innan man sitter upp. De flesta som rider här tycker att ridningen är grädden på moset, på allt det här andra som är så viktigt, säger Tina Norlin.

Hänga i stallet blir egentid

Kanske är det därför Hammarby Gård passar så bra för återvändarna, där många ser tiden i stallet som en stund att slappna av.

– Man är lite räddare, försiktigare och klokare. Det är den bästa gruppen, säger Tina Norlin.

Det mesta jag lärde mig under mina år i stallet tycks finnas kvar någonstans, kunskapen behöver bara borstas av. Precis som Malushka. Jag borstar så dammet yr, kratsar hovar, känner igenom lederna, samtidigt som jag försöker lära känna henne så gott det går innan det är dags att sadla och tränsa inför promenadritten upp i skogen.

Trots att många år har gått sedan Sandra red så finns kunskapen fortfarande kvar. Som hur man tar på sadel och träns.

Trots att många år har gått sedan Sandra red så finns kunskapen fortfarande kvar. Som hur man tar på sadel och träns. Foto: Therese Jahnson

Ett lugn infinner sig

Ljudet av hovar som klapprar mot marken och den välbekanta lukten av hästarna gör att ett sorts lugn infinner sig i kroppen och att sitta upp på hästryggen igen är magiskt. Det är lätt att förstå varför så många väljer att ta upp ridningen, frihetskänslan går inte att jämföra med mycket annat. Jag har definitivt fått mersmak.

Fakta

Redaktionen tipsar: ytterligare sju sätt att umgås med en häst i sommar

Tre alternativ för dig som saknar ­erfarenhet av att rida:

Hälsa på i stallet Hör av dig till ett stall nära dig och fråga om du kan få komma på besök. Ett annat tips är att Beridna Högvakten då och då anordnar stall- och ridhusvisningar för allmänheten på Lidingövägen 28, med fritt inträde. Håll utkik efter dessa och få en chans att spana in hästarna som brukar gå i vaktparader och korteger runtom i stan.

Rid i parkleken (för de yngre) Parkleken Starrmyran i Hökar­ängen har ett stall med bland annat hästar. Här kan barn och ungdomar rida, gå på djurkurser eller bara gosa med djuren flera dagar i veckan. Ett annat tips är att spana in din lokala 4H-gård, många av dessa erbjuder också ponnyridning – eller varför inte turer med häst och vagn.

Ta ridlektioner Har du bestämt dig för att hitta tillbaka till ridningen eller börja rida på riktigt är förstås regelbundna lektioner något att överväga. De flesta ridskolor har grupper och lektioner på alla olika nivåer. Här får du också lära dig att sköta om hästen och utrustningen före och efter ridningen.

Tre alternativ för dig som är en mer erfaren ryttare, men inte är redo att köpa häst – men ändå vill prova på hur det är att ha en:

Bli fodervärd För det mesta ägs foderhästen av en privatperson som vill låna ut den för att hen inte kan ha den själv under en tid. Oftast betalar du som fodervärd inte för att ta hand om hästen, utan det räcker med att du står för själva omkostnaderna. En foderhäst hittar du via annonser på nätet och i hästtidningar.

Hyr en häst En del företag (inte sällan hästhandlare eller ridlägergårdar) hyr ut hästar som en del i verksamheten. Vissa bara över vintern, andra även under sommaren. Fördelen med ett uthyrningsstall är att du kan prova ut en häst som passar just dig – och byta om det inte passar. Akta dig dock för oseriösa hästföretag, läs på nätet eller gå på rekommendation.

Bli medryttare Medryttaravtal kan se lite olika ut, men vanligtvis tar medryttaren ansvar för hästens skötsel, omvårdnad och motion de dagar som avtalats. Beroende på vad hästägaren har för behov kan också rengöring och skötsel  av häst­ens tillhörigheter ingå i avtalet. Ägaren står för att hästen är försäkrad och ansvarar för inköp av utfodring, skoning samt eventuella veterinärkostnader.

Och till sist, en bubblare:

Investera i en häst Blev du kär i hästar – men var inte det där med själva ridningen något för dig? Kanske bli delägare i en travhäst eller ­annan tävlingshäst?

Fakta

Tävla i dressyr – med din käpphäst

Har du också sett klipp med käpphästar skymta förbi i ditt flöde på Facebook? På sistone har fenomenet ”hobby horsing” – där käpphästen är i centrum – fått världens blickar på sig. Orsaken? Selma Vilhunens finska dokumentärfilm Hobbyhorse Revolution där tittaren får följa tre flickor som tävlar med sina käpphästar i både dressyr och hoppning.

Filmen har sedan premiären i mars uppmärksammats av flera internationella medier. Enligt finska Yle har sporten funnits i över ett decennium och har genom åren vuxit sig allt större. I dag lockar finska mästerskapen, som startade 2012, tusentals deltagare.

Vill du lära dig mer om hobby horsing? Kolla då in Instagram­kontot Kepphastar – ”Sveriges största och första käpphästsida” enligt egen utsago. Kontot har hela 12 300 följare

Hammarby Gård AB, Botkyrka, Sverige