Så lyckas du på loppisrundan – Allt om Stockholm
Loppis på Karlaplan.

Så lyckas du på loppisrundan

AOS utforskar 

Konstnären Gunnar Hartman är en av landets mest erfarna experter på keramik – och en gammal räv när det gäller loppisar och auktioner. Här ger han några handfasta råd som hjälper dig att lyckas på loppisrundan.

ANNONS

Gunnar Hartman har hållit på med loppisar hela sitt liv och har genom åren fyndat en hel del på loppis och auktion.

– Jag är konstnär i botten och kan det materialet väldigt bra, särskilt keramik. Det ju många som jagar Kinaporslin. Där har jag hittat saker som varit värda över tusen gånger mer än vad jag har betalt. Jag har hittat saker jag köpt i Stockholm för 40 kronor och sedan lämnat in på rätt ställe och sålt för 40 000 kronor, säger Gunnar Hartman.

Men det är sällan man göra sådana fynd, berättar han. Lättare är det att hitta saker för 25 kronor som är värda 1000 kronor, men de är svårare att sälja eftersom provision och transport äter upp vinsten.


Tre tips till loppisjägaren

1. Se till att vara på plats först. Annars hinner det bästa försvinna.

2. Bli duktig på att känna igen vissa saker, du kan inte kunna allt. Det är så många som bara tänker att det går att fynda antikviteter, men det finns så mycket annat man kan hitta som kan vara värt pengar. Hitta ett område som du är duktig på, som leksaker eller böcker, och ta reda på hur marknaden ser ut för de sakerna. Vilka leksaker och vilka böcker är det som kostar något? Loppisarna översvämmas ju av böcker till exempel och vet du det, kan du göra riktiga fynd.

3. Fundera på vilken loppis du kan göra fynd på. På de här stora loppisarna är det många som jagar, satsa istället på en udda loppis. Ta reda på någon liten loppis som till exempel Röda Korset eller Lions har i någon förort, där kan du bli ensam expert, där du blir duktigare än alla andra. Många saker som jag själv har hittat har jag hittat utanför Stockholm, i Södertälje, Västerhaninge eller Nynäshamn. Dit åker inte så många av de där proffsen.

Ska man pruta på loppis och hur gör man egentligen i så fall?

– Det hör till att man ska pruta på loppis, de som säljer på loppis är medvetna om det och sätter priset därefter.

Generellt är det som lättast att pruta precis innan loppmarknaden stänger, berättar Gunnar Hartman, men då har ju de allra bästa sakerna troligtvis redan försvunnit.

– Oftast är det också så billigt att du inte ska behöva pruta. Om du kan marknaden väl så kanske det är bättre att göra ett snabbt köp, snarare än att försöka pruta. Men ett bra sätt att göra det på är till exempel att köpa tre stycken och betala för två, lite mängdrabatt. Det är roligare att både säljare och kund blir nöjda. Man ska inte gapa efter för mycket. Om jag själv står och säljer på loppis och får ett skambud blir jag ju tjurig själv, då höjer jag hellre priset eller skänker det till Röda korset. Man ska inte vara oförskämd, det är så billigt ändå.

Läs mer: 10 loppisar värda en utflykt i vår och sommar

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Livsbistron arrangerar kulturkväll på Berns och hiphopartisten Quinn XCII spelar på Obaren
AOS utforskar

Nio roliga gratis-event i januari

Finsk eko-kedja har öppnat butik i Stockholm
AOS utforskar

Paradiset får finsk konkurrens

Januaris sista slitna hundralapp
AOS utforskar

Så bränner du sista hundringen på bästa sätt

Kultur

Seriesmockan: Nu går kultbutiken i graven

AOS utforskar

De kan ta storslam på Manifestgalan

AOS utforskar

Ingmar Bergman för nybörjare