Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Okända nakenbadet – en kvart från stan

Sommartider är badtider – och många gillar också att ta ett nakendopp.
Här tipsar Malin Arlinder Ekberg, naturist och ordförande i naturistföreningen EOS, om okända nakenpärlan i Stockholm.
– Det är lite krångligt att hitta stigen, säger hon.

Bara en kvart med buss från Slussen finns den: Udden vid Källtorpssjön som tagits över av nakenbadare.  För att varna känsliga förbipasserande informerar en liten skylt att det på platsen är helt okej att vara naken.
– Den kallas för PG:s udde och man ser den från Hellasgården. Nuförtiden är en hel del som hittar dit, även det inte är alldeles uppenbart hur man ska ta sig dit, säger Malin Arlinder Ekberg.

”Ganska svårt att ta sig dit”

Platsen är dock inte den enda som lockar nakenbadarna vid sjön. Längs med ena långsidan finns ett par höga och rätt otillgängliga klippor, där många kastar kläderna i solskenet.
– Men det är ganska svårt att ta sig dit, man måste gå genom tät skog en bra bit. Dessutom är det långt ner till vattnet, vägen ner skulle jag tro är rätt farlig.

Ågesta mest känt

För egen del föredrar Arlinder Ekberg dock mer ”uppstryda” platser som naturistcampingen Skeppsmyra ovanför Norrtälje samt Stockholms enda officiella naturistbad Ågesta Naturistbad, som EOS driver.
– Här har vi toaletter, dusch och egen grillplats. Ibland kommer det förbi någon förvirrad badare och blir lite chockad, då får man berätta hur det ligger till.

”Svårare att bli upptäckt”

Runtom i Stockholms skärgård passar många på att bada näck vid ”smyguddar” med liten risk att upptäckas. Närmare centrala stan är utbudet begränsat – om man inte väntar in mörkrets inbrott.
– Så är det ju, många går ut när det är lite svalare på kvällen och tar sig ett dopp. Då är det också svårare att bli upptäckt.
Vädret har ju hittills varit riktigt bra i sommar, har det blivit mycket nakenbadande för egen del?
– Inte så mycket faktiskt, jag är lite av en badkruka och svalkar mest fötterna (skratt).

Stockholm, Sverige