Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Efter alla protester – Dramaten tar bort pjäs

Nationalscenen i blåsväder efter SVT:s dokumentär.
Nationalscenen i blåsväder efter SVT:s dokumentär.

SVT:s dokumentär om hur artisten Josefin Nilsson misshandlades av Dramatenskådis har väckt starka reaktioner.
Under dagen har Dramaten tagit bort pjäsen ur sin repertoar.

ANNONS

I helgen samlades mängder av människor för en ljusmanifestation utanför Elverket som är en del av Dramaten.

Under hashtaggen Brinn för Josefin visade deltagarna sitt stöd för artisten Josefin Nilsson och mot mäns våld mot kvinnor. Bakgrunden var en SVT-dokumentär som visar hur artisten under 90-talet misshandlades av en Dramatenskådespelare, något som mannen även dömts för.

Elverket var den scen där mannen skulle spela den kvällen.

Förutom ljusmanifestationen har även flera upprop startats. Ett av dem har samlat över  9000 ( i skrivande stund) namnunderskrifter för att den aktuelle skådespelaren ska sparkas.

 

Ställer in pjäs

Under dagen har Dramaten tagit bort möjligheten att köpa biljetter till pjäsen i fråga från sin sajt.

– Det var bara två föreställningar kvar, 9e och 10e april, men för alla inblandades bästa har vi valt att ställa in, säger Lena Törner som är presschef på Dramaten.

Vidare kommenterar nationalscenen ärendet via sina sociala medier eftersom de menar att det är där som diskussionerna pågått.

ANNONS

 

Skådespelare protesterar mot våldet

SVT-dokumentären har väckt starka reaktioner. Nya protester mot att personer i Stockholms skådespelarelit fått verka trots domar, bevisade eller outredda anklagelser i samband med #metoo vaknar nu inom yrket. 

Till exempel går skådespelaren Alexander Karim ut med ett öppet brev till branschen där han meddelar att han vägrar medverka i produktioner där dessa män ingår.

Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn.” skriver han på Nyheter 24. 

Dramaten, Nybroplan, Stockholm, Sverige