Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Nu öppnar Klas stans lyxigaste köttbutik

I vaxat papper och med sigill får kunderna med sig sina biffar från AG:s köttbutik
I vaxat papper och med sigill får kunderna med sig sina biffar från AG:s köttbutik
Utifrån ser det ut som en lyxbutik.
Utifrån ser det ut som en lyxbutik.
Butiken har lampor formade som fårmagar.
Butiken har lampor formade som fårmagar.
Mer kött på väg in. Polsk biff har varit väldigt populärt.
Mer kött på väg in. Polsk biff har varit väldigt populärt.

Mitt i brinnande vegotrend startar Klas Ljungquist en köttbutik på Kungsholmen tillsammans med partnern Johan Jureskog och sticker dessutom ut hakan.
– Det ska vara dyrt med kött. säger han.

Utifrån ser den nya butiken på S:t Eriksgatan ut som det ut som en snofsig klockaffär,  eller ett ställe som säljer smycken. Men i glasmontrarna ligger inga ädelstenar utan ryggbiffar och entrecote från Polen, USA och Jämtland.

Här har Klas Ljungquist och Johan Jureskog som även driver restaurang AG ihop smugit igång sin nya köttbutik. Enligt ägarna själva är det Norra Europas bästa köttbutik. Bland annat har de över 30 olika sorters styckningar av nöt som ligger sorterat i glasmontrar runt väggarna när vi kliver in för att kolla hur det ser ut.

I ett område med innerstadsbor som, åtminstone på pappret, vill äta allt mer vegetariskt och med priser som varierar från 460 kronor till runt en tusenlapp kilot uppstår frågan:

Varför väljer ni att satsa på en köttbutik inför 2018? 

– Även om det finns jättebra charkdiskar tycker vi att det har saknats en affär där du får reda på vad det är för sorts kött du äter och var det kommer ifrån. Tack vare kockarna som står bakom disken får du här även tips på hur de olika delarna kan tillagas, säger Klas Ljungquist.

Nu snor finkrogarna stilen från sunkhaken

Och priserna? 

– Kött ska kosta. Allt vi säljer här är handplockat, spårbart och omsorgsfullt gjort. Då kostar det. Men samtidigt så tycker inte jag att vi behöver sätta i oss 300 gram var.  Vi ska äta mindre kött, men när vi väl gör det så ska det vara riktigt bra.

Dessutom, menar Klas, är butiken byggd på ett sätt att du i lugn och ro kan gå och välja till skillnad från en vanlig köttdisk där du får en nummerlapp och några sekunder på dig att diskutera med expediten innan folket i kön bakom dig blir irriterade. För att understryka hantverkskänslan ännu mer packas biffarna i vaxpapper och slås in i snöre.

– Så småningom tänker vi börja laga lite mat här också, så att våra kunder kanske kan smaka på en bit kött, ta ett glas och gå hem med ett paket bra biff under armen.

Yasuragis nya krog flörtar med grönsaksätare

AG:s köttbutik ligger på S:t Eriksgatan 54. Om du vill prova något helt annat än kött ligger restaurangen Gro som har en av stans bästa vegomenyer ett stenkast bort, på S:t Eriksgatan 67.

Fakta

Köttrekord

2016  ökade total förbrukning av kött med ett halvt kilo per person till en ny svensk rekordnivå på 87,7 kg per person per år enligt statistik från Jordbruksverket.

Vi äter dock mindre gris, men ökar på biff-och kycklingfronten. Samtidigt minskar den svenska köttproduktionen vilket har lett till att vi importerar allt mer.

– Det är oroväckande att förbrukningen av kött återigen ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen, säger Anna Richert, matexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

 

Källa: Jordbruksverket
Sankt Eriksgatan 54, Stockholm, Sverige