Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ansiktet har slutat vara roliga

Erik Nordström och Herbert Munkhammar i duon Ansiktet släpper nytt album 12 maj.
Erik Nordström och Herbert Munkhammar i duon Ansiktet släpper nytt album 12 maj.

Deras humoristiska debutalbum skulle utmana traditionella mansklyschor inom r'n'b. Fyra år senare, och med ett nyfunnet allvar, vill artistduon Ansiktet öppna upp för att prata om känslor med nya plattan Tusen Nålar.

ANNONS

Med hitsinglar som X och Äckligt, varav den senare har sålt platina fyra gånger om, gjorde duon Herbert Munkhammar och Erik Nordström succé som Ansiktet.

På den nya plattan Tusen Nålar har de lämnat humorn som präglade debutalbumet #DENNYARNBMANNEN (2013) bakom sig, men soundet, rösterna och de lekfulla fraseringarna är välbekanta.

– Vi har fyllt trettio och mer därtill, vi har mognat och vi har en massa nya tankar som känns intressantare att skriva om, säger Erik Nordström.

Ville vända upp och ner på könsnormerna

Herbert Munkhammar och Erik Nordström har känt varandra sedan gymnasietiden i Uppsala. Under många år gjorde de musik på varsitt håll innan de hittade en anledning att göra något ihop för snart sju år sedan.

Då bodde de i Stockholm, hade börjat umgås igen och var båda peppade på att göra svensk r’n’b. De hade också en tanke om att utmana klyschorna i den klassiska amerikanska r’n’b-musiken, berättar duon när vi träffar dem på Café Tullys på Götgatan.

– Vi ville vända upp och ner på könsnormerna inom r’n’b. Det kändes som ingången för att överhuvudtaget göra den typen av musik, säger Herbert Munkhammar.

Nya plattan sprungen ur samtal om livet

När de började jobba med den nya plattan för ett år sedan kände de sig färdiga med det första konceptet.

ANNONS

Tusen Nålar blev istället en känslostorm med personliga och utelämnande låttexter, som behandlar allt från uppbrott och relationer, till vänskap och psykisk ohälsa, som är sprungna ur deras egna samtal i studion.

– Det har varit mycket funderingar kring vart man är på väg i livet, kring familj, varför jag tänker så här och varför jag mår så här, säger Herbert Munkhammar.

 

Fakta

Duo med flera sidoprojekt i bagaget

Artistduon Ansiktet består av  Herbert Munkhammar och Erik Nordström

De släppte sin första singel X år 2011. Debutalbumet #DENNYARNBMANNEN släpptes 2013.

Den 12 maj släpper de det nya albumet Tusen Nålar. I sommar åker de på turné. Speldatum i Stockholm släpps inom kort.

Herbert Munkhammar har under åren haft flera andra artistprojekt, däribland Afasi & Filthy, samt som en del av hiphopgruppen Maskinen. 2015 valde han dock att tacka för sig efter åtta år med gruppen.

Erik Nordström har tidigare varit verksam med gruppen Lilla Sällskapet men har även han valt att lägga det på hyllan.

Trötta på det narcissistiska i att vara artist

De senaste åren har de båda omvärderat saker i livet, inte bara på ett personligt utan även ett professionellt plan.

– Det är ganska naturligt att man börjar tänka på hur man vill leva sitt liv och vad som är viktigt. Man kan bli väldigt trött på det narcissistiska i att vara artist och det som kommer med att göra musik, men som inte är musik. Det är inte lika spännande att gå på de här balla festerna längre, man är inte lika imponerad av hela den här livsstilen. Det är mer att man vill ta avstånd från det, säger Erik Nordström.

Längtan efter förändring speglas också i den nya riktningen som Ansiktet har tagit.

– Saker man har varit med om har förändrat synen på artisteriet och vad man har för plats, ansvar eller uppgift och vad man tycker är stimulerande, säger Herbert Munkhammar.

– Det man kommer tillbaka till är att det känns jävligt meningsfullt att göra låtar som betyder någonting. Det är en jävligt fet plattform där man kan ventilera saker som man känner och tänker, sätta ord på saker som andra känner och tänker, som de kan relatera till. Jag hoppas att det kan hjälpa någon, säger Erik Nordström.

Sabina Ddumba är trött på att bli jämförd

”Det känns ju att leva”

Albumtiteln och titelspåret Tusen Nålar är en metafor för det känslomässiga uppvaknandet de båda upplevt.

– Det handlar om att göra tusen nålar på hela sitt känsloliv. Det känns ju att leva och det kan vara jävligt jobbigt att tillåta sig själv att börja känna saker. Det är som att öppna upp Pandoras ask. Jag har känt mig jävligt avskärmad i det de senaste åren. Så det har varit jävligt hälsosamt att börja fundera över det och prata om det, säger Herbert Munkhammar.

Vill få andra att prata om hur de mår

Med plattan hoppas de också få andra att våga prata om hur de egentligen mår.

– Vi vill öppna upp för det samtalet som är så enormt tabubelagt. Det är inte farligt att prata om saker som känns eller är jobbiga, säger Herbert Munkhammar.

– Däremot är det farligt att inte göra det. Välkomna känslorna. Istället för att lägga locket på, säger Erik Nordström och Herbert Munkhammar fyller i:

– Skåla för att det äntligen känns.

Tully's Coffee, Götgatan, Stockholm, Sverige