Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Movits!-Johans soloplatta – en karibisk soppa

Den 12 juli kl 20 är det öppen releasefest på Pontonen vid Norr Mälarstrand.
Den 12 juli kl 20 är det öppen releasefest på Pontonen vid Norr Mälarstrand.

Johan Rensfeldt från hiphopgruppen Movits! flyger solo i sommar. Som Champion J.R. släpper Bagisbon albumet Callaloo LP – som fått namnet efter en karibisk soppa.
– Det är en ganska bra symbol för vad plattan är, säger sångaren.

ANNONS

I snart tio år har sångaren Johan Rensfeldt gjort musik tillsammans med saxofonisten Joakim Nilsson och brorsan Anders Rensfeldt, producent och dj, som Movits!.

Nu kliver sångaren för första gången ut själv med soloalbumet Callaloo LP, som släpps den 14 juli, under artistnamnet Champion J.R.

– Det är för tråkigt att lägga en Jamaica-platta som bara heter Johan Rensfeldt, så då fick det bli Champion. Det kaxigaste man kan komma på.

”Ville göra sådan musik som jag saknar”

Albumet beskriver han som en hybrid mellan roots/reggae, dancehall och modern digital musik.

– Jag ville göra sådan musik som jag saknar i Sverige. Svensk reggae har blivit större och bättre på senare år, men är fortfarande rätt traditionellt. Det är inte så mycket som låter som det jag gjort nu, säger Johan Rensfeldt.

Han har länge haft tankar på att göra ett projekt med det här konceptet men först i höstas hittade han tiden att börja producera själv, när resten av bandet var upptagna med annat.

Projektet speglar i stor utsträckning sångarens egen musiksmak.

– Jag lyssnar jävligt mycket på jamaicansk musik, Gregory Isaacs och Barrington Levy. Sedan är albumet väldigt inspirerat av Marley-bröderna och modern roots, men även Super Cat och annan 90’s-dancehall som jag tycker är så jävla nice. Så det är en kombo av det.

j-r-press-01final

ANNONS

Plattan fick namn efter karibisk soppa

Albumnamnet Callaloo LP, där callaloo är namnet på en sorts karibisk gryta eller soppa, hänger ihop med den musikaliska mixen.

– Jag tyckte det var ett så jävla skönt ord och för övrigt en god maträtt, så vi gjorde Callaloo-låten som blev titelspåret. Callaloo är ett ganska öppet recept, där man mixar i olika grejer beroende på om man är i Västafrika, Trinidad eller Jamaica. Det är en karibisk vibe, men samtidigt ganska oklart exakt vad det innehåller. Det är en ganska bra symbol för vad plattan är.

Men den som har lyssnat på Movits! tidigare kommer ändå att känna igen sig i vissa låtar. En oundviklighet, menar sångaren.

Samarbetat med Ansiktet–Erik, Cleo och Natty Silver

– Jag låter ju som jag gör. Men jag gjorde skivan separat för att inte behöva tänka på om den passar i Movits!-konceptet. Det viktigaste har egentligen varit att hålla hela processen mycket friare. Dra till studion, göra en låt, se vart det landar. Det har varit väldigt roligt och det tror jag hörs på låtarna.

I studion har han även samarbetat med artisterna Erik Emanuel Nordström från Ansiktet, Nathalie ”Cleo” Missaoui och Natty Silver på några låtar.

– Erik hänger jag med väldigt mycket och vi har jobbat ihop förut på Alaska-plattan. Men både Cleo och Natty Silver är första gången så det har varit jävligt roligt. Det är alltid kul att vara i studion med nytt folk och få nya influenser.

Inga planer på att lägga ner Movits!

Annars längtar Johan Rensfeldt efter att spela. Förhoppningsvis blir det en turné mot slutet av sommaren..

– Det vore svinroligt, säger han.

Sedan ska det arbetas på ett nytt album med resten av Movits!-gänget, där planen är att släppa något till våren. Men Johan Rensfeldt utesluter inte fler soloprojekt framöver.

– Jag har märkt att kreativitet föder kreativitet och det är så jävla bra att göra musik i olika sammanhang för det blir alltid skisser över som kan passa för något annat.

Den 12 juli kl 20 är det öppen releasefest för Callaloo LP på Pontonen vid Norr Mälarstrand.

Fakta

Champion J.R.

Namn: Johan Rensfeldt

Ålder: 34 år

Bor: Bagarmossen

Yrke: Sjunger och skriver texter i bland annat Luleå-hiphopgruppen Movits!

Aktuell: Under artistnamnet Champion J.R. med soloplattan Callaloo LP som släpps den 14 juli

Pontonen Bar Brasserie, Stockholm, Sverige