Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Konstsamlaren tipsar: Här är mina favoriter

Fredrik Karlsson och konsten.
Fredrik Karlsson och konsten.

I samarbete med Artworks: 28-åriga konstsamlaren Fredrik Karlsson från Stockholm ger sina bästa tips.
– Det ger mycket positiv energi att ha ett verk hemma, säger han.

ANNONS

Fredrik Karlsson avviker från de flesta av sina jämnåriga polare. Inte som säljare och inredare, Och inte heller som den klockälskare eller designmissbrukare han är.

Inte ens är 30 år gammal samlar han på konst. Artworks fångar Fredrik för en kort frågestund om hans intresse.

Vad var din biljett till konstvärlden?

Jag hade samlat en massa olika möbler men slutligen fastnat främst för Poul Kjærholm i produktion av E. Kold Christensen. Då kände jag något saknades hemma. Där någonstans klev jag in i konstvärlden: lite färg på väggen kändes som rätt väg att gå. Ny konst hittar jag på Internet och Instagram men också tack vare konsten jag har hemma samt genom att besöka olika inspirerande platser runt om i stan. Det behöver inte nödvändigtvis vara gallerier utan det kan likväl vara restauranger eller olika butiker som idag inte helt ovanligt erbjuder riktigt bra konst.

Vem är den mest intressanta svenska konstnären idag?

Emma Bernhard. Jag är en lycklig ägare till en av hennes målningar som fått plats på min favoritvägg hemma.

Och det mest intressanta svenska konstgalleriet?

– Erik Nordenhake har alltid intressanta konstnärer och jag besökte hans galleri bara för någon vecka sedan när Emma Bernhard hade sin senaste vernissage. Jag brukar också besöka butiken Dusty Deco lite då och då för generell inspiration, de har alltid ett bra utbud och de som jobbar där är verkligen supertrevliga. Roger Björkholmen får man heller inte missa, han är en ”gammal räv” i konstsammanhang med ett stall av grymma konstnärer som exempelvis Jenny Källman och Lukas Göthman.

Förutom Emma Bernhard, vilken konst hänger på dina väggar hemma?

ANNONS

– Tre stycken Landon Metz-verk, två verk från Lukas Göthman, en inramad Christopher Wool poster och en Franz Kline-print från Tate Gallery på ingång. Den ligger just nu hos rammakaren. 

Vilket är det senaste konstverket som gjorde ett starkt intryck på dig?

– Min Christopher Wool-affisch som jag köpte för en dryg månad sedan. Jag tycker att det är väldigt kul att kunna säga att jag har något från en sådan internationellt stor och eftertraktade konstnär. Sen att min flickvän gillar den är en stor bonus. 

Något konstverk som du drömmer om att ha på väggen hemma?

– En målning av Franz Kline. Jag älskar hans sätt att uttrycka sig. Personligen är jag mer för abstrakt konst och en större canvas från Christopher Wool vore också häftigt. Jag är inte riktigt där än finansiellt men det kommer förhoppningsvis någon dag.

Var hittar du dina skatter?

– Bukowskis, Lauritz, Stockholms Auktionsverk, Paddle8 och några mindre lokala auktionshus runt om i Sverige.

Artikeln är ett samarbete mellan Allt om Stockholm och Artworks – ett Hemnet men för konst

Stockholm, Sverige