Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lasse vill ratta in röster från andra sidan

Andar försöker kontakta oss med hjälp av radiovågor. Det menar Lars Lundgren som har spelat in röster från andra sidan sedan 1985.
– Vi är inte ­ensamma, säger han.

ANNONS

Reportaget publicerades ursprungligen på Mitti.se 28 oktober 2016

Hemma i sin lägenhet hösten 1985 hörde Lars Lundgren en röst från andra sidan, en röst på köksradion som sa åt honom att lyssna. Och det har han gjort sedan dess. Flera timmar om dagen, natten, har Lasse igång inspelningsapparater för att fånga upp meddelanden från andevärlden.

”Var ligger Hagsätra?”

Det kallas för ERF, elektroniska röstfenomen, en teori om att den andra sidan kommunicerar med oss via tv, radio eller annan elektronik, antingen genom att vi anropar dem, eller att de försöker nå oss.

Rösterna är sällan något som går att höra direkt, men är lättare att urskilja om de spelas in.

– Hör här, de säger ”var ligger Hagsätra någonstans ”.

Röster från framtiden

Lasse spelar upp ljud från en skiva han märkt med texten ”Röster från vår framtid” och som han förberett från sitt drygt 30 år långa arbete med att försöka fånga meddelanden från den andra sidan. Med lite god vilja och med Lasses hjälp går det att urskilja något som låter åt det hållet. Det kan också lika gärna vara distad radio.

– Det finns många som tvivlar. Du måste framför allt ha tålamod.

Han ler.

ANNONS

Lasse har lägenheten full av inspelningsutrustning; radioapparater och annan hifi-utrustning för att hålla igång arbetet. Han räknar med att ha lagt ut 100 000 kronor genom åren och med infraröd kamera spelar han in flera timmar så fort det blivit mörkt,i hopp om att fånga andarna på bild.

– Jag skickade in lite inspelningar till SVT säger han medan han stoppar en hemmabränd dvd-skiva i spelaren.

MIST Andra sida 4316 Lasse Lundgren, Röster från andra sidan Fotograf Oliver Lindkvist

På skärmen visar Lars Lundgren hur han spelat in saker som rör sig i mörkret. ”Kanske änglar”, säger han. ”Vem vet?” Foto: Oliver Lindkvist

Kanske en ängel

I det grågröna ljuset syns Lasse i en collegetröja med Puma-tyck, där han sitter stilla mitt i rummet. Runt honom syns vita prickar som rör sig långsamt runt omkring honom, prickar som inte är helt olika de prickar som syns i porträttet av ”andra sidan” i Netflix-serien Stranger Things.

– Personerna jag hade kontakt med på SVT säger att det mest ser ut som damm, säger Lasse och fyrar av ett av sina skratt.

SVT har rätt, det ser faktiskt ut som damm. Lasse och spolar fram till en bit där ett ljus som eventuellt har formen av en liten fågel snabbt skjuter genom bildrutan.

– … eller kanske en ängel, säger Lasse och skrattar igen.

Vi är inte ensamma

Enrummaren i Hagsätra har varit Lasses hem sedan 1974, det är också här som han gjort samtliga inspelningar. Tidigare hade han ett samarbete med Lizz Werneroth, ett känt namn
i de här kretsarna men sedan hon gick bort för ett par år sedan är det i princip bara han som fortsatt med de här inspelningarna i hela landet.

Blir det ensamt?

–  De säger att gamla människor blir allt mer ensamma, det läste jag på text-tv senast i  dag. Men vi är inte ensamma. Vi har de andra runt oss hela tiden.

Fakta

Fångade något annat än fåglar

Lars Lundgren var inte först med att spela in ljud från andra sidan. Den kanske mest kända urtolkaren var konstnären Friedrich Jürgensen som 1959 var ute i skogen för att spela in bofinkens sång. Istället kom han hem med något helt annat. Det fanns oidentifierbara röster på bandet, menade han.

Jürgensen tolkade detta som meddelande från de döda, eftersom de talade direkt till honom. Det är så klart lätt att avfärda, men faktum är att han fick en hel del uppmärksamhet för sin upptäckt ERF, elektroniska röstfenomen. Inte bara i lokalpressen; Jürgensen fick besöka påven i Vatikanen på 70-talet och två år innan han dog var han gäst i tv-programmet ”Här har du ditt liv”.

MIST Andra sida 4316 Lasse Lundgren, Röster från andra sidan Fotograf Oliver Lindkvist

Flera böcker har skrivits om elektroniska röstfenomen. De döda talar på band, Röster från rymden och Min vän från andra sidan är tre av dem. Samtliga är ganska svåra att få tag på. Foto: Oliver Lindkvist

Idéerna spreds även utanför Sverige, kanske främst via parapsykologen Konstantin Raudive som läst Jürgensens bok ”Röster från rymden” (1964). Han fortsatte arbetet med inspelningar och gjorde över 100 000 band på 60- och 70-talet.

Det finns i princip ingen akademisk forskning på området, utan experimenten har alltid gjorts av privatpersoner.

För dig som vill läsa vidare går det att hitta en mängd videos på exempelvis Youtube, med sökordet Evp, Electric voice phenomena. Du kan även lyssna på ett reportage som Sveriges radio gjort här.

Hagsätra torg, Bandhagen, Sverige