Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Jag säger att jag är tjock men vacker”

"Jag lyckas aldrig vara allvarlig på bild", säger Felicia Bergström och skrattar.
"Jag lyckas aldrig vara allvarlig på bild", säger Felicia Bergström och skrattar.

23-åriga Felicia Bergström är en av landets största stjärnor på Youtube.
Men framgången på nätet är en berg-och-dalbana – kärlek från fans varvas med förslag på hur hon borde ta livet av sig.

ANNONS

Felicia och hennes två kompisar strör salt över is och pressar mot armen. Det uppstår ett massivt sår som fräter på armen – ett sår som drar drygt en miljon tittare till Youtube-kanalen där hennes tidigare klipp haft ett par tusen visningar. Själv skrattar hon förläget när hon berättar om det.

– Jag skäms nu, det är nog inte en bra grej att lära ut om man har många yngre tittare, säger hon.

Vill visa något ärligt

Fyra år och omkring 600 filmklipp senare är Felicia en av landets större Youtubers, med en kvarts miljon som prenumererar på hennes kanal. I inslagen prövar hon äcklig burkmat och hudvårdsprodukter, i ett får vi följa med på semester till Egypten. ”Här ska jag bajsa någon gång” meddelar hon tittarna allvarligt medan hon visar upp hotelltoaletten.
– Många som är populära på Youtube visar upp en skimrande värld där allt ska vara perfekt, min kanal kanske är någon sorts motreaktion på det.

– Jag har tänkt radera kontot ibland, haft fingret på ”Delete”-knappen.

Felicia Bergström

Tvingas ha dolt nummer

Men även om Felicia får mycket uppskattning finns det andra som med samma intensitet gör allt för att bryta ner henne; mordhot, obehagliga telefonsamtal och förslag på hur hon borde ta livet av sig eller gå ned i vikt har varit så förekommande att hon valt att inte längre ha sitt telefonnummer sökbart.

Varför tror du att folk blir så provocerade av dig?
Felicia rycker på axlarna, gör en uppgiven min.
– Jag säger att jag är en tjock tjej men vacker ändå. Gör man det på nätet blir folk helt galna, det finns många som inte vill gå med på att man kan tycka så.

Hon fortsätter.
– Jag har tänkt radera kontot ibland, haft fingret på ”Delete”-knappen. Men all kärlek och värme jag får gör det värt det i slutändan, säger hon.

Vad skulle du säga att du har för roll för dina tittare?

– Som en sorts storasyster, kanske. Jag skojar men säger ifrån när någon beter sig illa i kommentarerna, och försöker använda min plattform till att förklara sånt som att man inte behöver sminka sig för att vara vacker.

ANNONS

Och det blir många och unga ”småsyskon” – en stor del av fansen är i 12-årsåldern, skriver regelbundet meddelanden som ”ILYSM [internetslang för ”I Love You So Much] Fellis”, och när hon tar upp tyngre ämnen kan de relatera och berättar om egna motgångar.

”Fantastiskt men svårt att förstå”

Nyligen var Felicia på ett konvent för att träffa sina följare, och en femtonårig tjej som kom fram till henne och skrek och storgrät för att det blev så överväldigande att få träffa sin internet-idol.
– Det har hänt ett par gånger och det känns ju fantastiskt men samtidigt svårt att ta till sig eller förstå ibland, säger Felicia Bergström.

”Undra om hon känner till att det finns fitness”, skriver en anonym användare på en video Felicia lagt upp från i midsomras.
En yngre tjej kommer snabbt med svar till sin digitala storasysters försvar:
”Fuck off”.

Lidingö, Sverige