Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Svensk hiphop har aldrig gett mig något”

Vad är grejen med hunden på rockärmen? "Jag gillar krimskrams" säger Busu.
Vad är grejen med hunden på rockärmen? "Jag gillar krimskrams" säger Busu.

Tillsammans med polarna i Europagang har den 23-åriga Stockholmsbaserade rapparen Busu skapat musik i flera år. Nu är det dags för hans eget debutalbum Family. Han kallar det europeisk rap.
– Svensk hiphop är för amerikaniserad, säger han.

– Influensmässigt är det ofta att jag hör en grej och tänker: Det här kan jag göra bättre, säger Busu.

Han är uppvuxen på Södermalm, men har också bott i Söderort i flera år. Nu är han tillbaka i innerstan. Musiken har han hållit på med sedan början av 2000-talet.

– Min polare Yemi började göra musik. Vi bodde nära varandra och hängde jämt, så då började jag också. Man absorberar ju det som är nära sig, säger Busu.

”Jag måste göra något med mitt liv”

Han pluggade musik i gymnasiet, men var aldrig särskilt engagerad i skolan.

– Det var snarare för att palla att inte hoppa av skolan mer än något annat. Jag var ganska lost hela tonåren, berättar han.

Samtidigt släppte vännen Yemi låtar, där Busu medverkade på flera.

– Det började gå väldigt bra för honom och vi fick en del gig. Någonstans där kom jag fram till att jag måste göra något med mitt liv, annars kommer det gå åt helvete. Så jag började bli mer seriös med musiken.

Backas upp av Europagang på debutalbumet

Tillsammmans med producenten TeoSweden, DJ Haydn och Yemi ingår han i crewet Europagang som producerar låtar ihop i olika konstellationer.

Busu dyker bland annat upp på Yemis debutalbum Neostockholm, med vilket Yemi nominerades till Årets nykomling på Grammisgalan i år. Där rappar han på svenska, till skillnad från på sitt eget album.

– Jag körde på svenska när jag började och kör det med Yemi. Språkmässigt fungerar det väldigt annorlunda från engelskan, men jag har själv aldrig fått något från svensk hiphop under min uppväxt. Jag lyssnade och lyssnar fortfarande mycket på amerikansk hiphop.

När Busu släpper sitt eget debutalbum Family den 26 april är det skrivet, framfört och producerat av honom själv i sällskap av Europagang.

– Vi jobbar väldigt mycket tillsammans och bollar fram och tillbaka.

Uppmärksammats av amerikanska musiksajter

Hittills är tre singlar från albumet ute: 116 RIP, I’ve been coughing blood och Curse on you and the clique that you claim. Låtarna har blivit omskrivna av de amerikanska musiksajterna Pigeons and Planes och Elevator Mag för sin nyskapande europeiska stil och Busu förutspås ha en lovande karriär på den internationella marknaden.

För amerikansk hiphop är det som att det finns en ny stat.

Busu

Var tror du att det internationella intresset för din musik kommer ifrån? 

– Jag tror att det har att göra med att vi i Europagang gör riktig europeisk hiphop. Det är en annan grej, det skiljer sig från hiphop från Los Angeles och Atlanta. Europa har mycket gemensam historia, gemensamma samhällsproblem och folkgrupper och system. Jag kan träffa andra européer i min ålder, som tillhör en minoritet och har det lite tufft som jag kan relatera till. För amerikansk hiphop är det som att det finns en ny stat.

Därför rappar han inte på svenska

Att göra europeisk hiphop handlar om att inte skriva det som amerikaner skriver och att vara sann mot sig själv, menar Busu.

– Svensk hiphop kan göra det till viss del, men attityden är fel. Den är sjukt osvensk och amerikaniserad. Även om den kanske har fett bra budskap så grundar den sig alltid i någon machohierarki-grej. Det är inte så nice.

I sommar har han några planerade singelsläpp med Europagang. Själv jobbar han på att hela tiden ligga sex månader fram i planeringen och släppa musik kontinuerligt. Att försöka göra musik som ska hålla i hundra år och släppa ett album vart tredje år är inget för Busu.

– Många strävar efter att bli en artist som folk ska se tillbaka på och säga att det är lika bra nu som det var då. Jag tror inte på det. Jag tycker att saker ska vara genomarbetade men att ett album går på mixning i sex månader är inte hållbart. Saker som händer nu, behöver få feedback nu.

Stockholm, Sverige