Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Hon skapar feministisk sci fi-opera i Årsta

Ditte regisserar de känslosamma Skyterna.
Ditte regisserar de känslosamma Skyterna.

Krigiska Amasonkvinnor och kärlekstörstande karlar från 1700-talet möts i en avlägsen framtid. Låter det som billig science fiction-litteratur?
Tvärtom.
Det är en opera som får Sverigepremiär onsdag den 19 juni i Årsta.

I en avlägsen framtid lever en grupp amasoner helt isolerade från omvärlden. De är stridslystna, enkelspåriga och kräver total lojalitet.

Krigarkvinnorna ligger i en bitter fejd med en grupp män som heter Skyter, karlar som i den här historien fastnat i tiden och lever och uppför sig som man gjorde på 1700-talet.

De båda grupperna möts bara på slagfältet.

En avlägsen framtid

Ungefär så börjar Operan Amasonernas drottning, ett 1700-tals verk som utspelar sig flera tusen år fram i tiden men som spelas i Sverige för första- gången någonsin nu i sommar.

Amasonernas drottning

Amasonernas drottning har premiär den 19 juni i Årsta. Foto: Pressbild/Maximilian Mellfors

–  Sen blir en man som dessutom är prins, nyfiken på amasonerna och infiltrerar. Innan han blir avslöjad hinner han knyta väldigt nära band till amasonernas prinsessa, säger regissören Ditte Hammar om operan som knappt spelats sedan 1700-talet.

Bortglömda verk

Hon är alltid på jakt efter kvinnor som skrivit operor. De är många men ofta helt bortglömda. Men när hon snubblade over Amasonernas drottning av Antonia Walpurgis blev hon helt knockad; både av musiken och av storyn.

– Det är barockopera, lite lättsammare musik som är fantastisk och storyn är verkligen inget man brukar se i en opera.

Prinsen blir kär

Storyn fortsätter med att prinsen upptäcks och kastas ut. Han återvänder eftersom han inte kan leva utan prinsessan. Då rycker hans kompis ut för att hämta hem den kärlekskranka arvingen. Men såklart blir även kompisen blir kär i en av amasonerna. Dramatiskt – precis som det brukar vara på operan.

– Vi har dock kortat ner den lite, översatt texten till svenska och rappat upp den spännande handlingen. Så det känns verkligen som en opera som alla kan gilla, säger Ditte.

När det handlar om just opera är det dessutom ovanligt att publiken får se andra verk än de säkra korten; Figaros bröllop, Rigoletto, Carmen med flera.

Det känns verkligen
som en opera som
alla kan gilla.

Ditte Hammar

Ditte Hammar menar att det handlar om att det är en dyr konstform, det behövs ofta väldigt mycket folk både i orkestern och på scen. Så därför är den här sortens indie-opera extra sällsynt.

Inför sminkningen av operan Amasonernas drottning.

Skådespelaren Hanna Fritzson förvandlas till en amason. Sminkören Micha testar sig fram på repetitionerna Inför operan Amasonernas drottning. Foto: Johan Thornton

Amasonernas drottning spelas på Årsta Folkets hus som just nu är en del av Kulturhuset Stadsteatern. Uppförandet av verket är ett samarbete mellan Kulturhuset och Kamraterna & den andra operan.

Premiären är den 19 juni i Årsta Folkets Hus, Hjälmarsvägen 28, Årsta.

Operan framförs 13 gånger med sista datum med 11 juli.

Mer information om biljetter finns här.

Fakta

Furstinnan var inspirerad av drottning Kristina

Operan skrevs 1760 av furstinnan Maria Antonia Walpurgis Symphorosa (1724–1780) och berättelsen är delvis inspirerad av svenska drottning Kristina.

Förutom operor skrev ­Maria Antonia Walpurgis­ även böcker och sjöng själv titelrollen i uruppförandet 1760 i Nymfenburg, München.

Operan spelades ofta runtom i Europa under sent 1700-tal men har sedan dess fallit i glömska.

Årsta Folkets Hus, Hjälmarsvägen, Årsta, Sverige