Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Rökarnas sista bastion – så mår Stockholms rökrum

Rökrum i Stockholm
Vi tog rygg på rökaren Julian för att testa Stockholms rökrum. Här på Maclarens på Norrtullsgatan.

När rökförbudet avciggat även uteserveringarna – är det comeback-läge för rökrummen?
Vi tog rygg på rökaren Julian, tittade in i några av de kvarvarande rökrummen i Stockholm och upptäckte att om du vill röka inomhus är det bra om du gillar biljard.

ANNONS

– Jag röker ju egentligen inte, säger Lasse med en tagg hängandes i mungipan.

Han och hans biljardpartner vill inte vara med på bild och knappt säga vad de heter när vi ses i det inglasade rökrummet tre trappor under jord på S:t Eriksgatans biljardpalats. Det är här nere, i sällskap av en brummande fläkt, man kan hitta den skygge, utrotningshotade rökaren nuförtiden.

 Jag tycker nog att
det gått lite överstyr
med förbudet.

Julian

Inte på krogen, inte på uteserveringar, inte på pendelperrongen och inte utanför ingången till affären eller baren.

Och visst är det skönt för de renlevnadsmänniskor som vill slippa röken. Dessutom bidrar det till snällare bakfyllor för de som skippar festcigaretten. Kanske kan det till och med få stopp på rökandet bland stans unga – att ta sin första Marlboro är liksom inte lönt längre.Här på Biljardpalatset ligger rökbåset mitt i rummet. Du ser forfarande allt som pågår när du tar ett bloss. Fläkten, som inte funkar särskilt bra, låter dessutom för mycket. Foto: Hanna Lilja

För att ta reda på hur det ser ut på de få platser där du faktiskt får tända en cigarett drog vi ut på en rökresa med Julian, rökare i tio år och med blandade känslor kring förbudet mot att ta en cigg.

ANNONS

– Men jag tycker nog att det gått lite överstyr med förbudet. Allt fler säger till om man exempelvis röker i parker eller på gatan,  säger han ute i friska luften på en promenad mellan rökrummen.

Superpopulärt rökrum

Efter en omväg förbi klassikern Roc, som tydligen stängt sitt rökrum, får vi i oss en cigarett på McLarens vid Odenplan.

Längst in i en full lokal gapade det rödmålade rummet tomt, men det var rätt mysigt ändå menar Julian. Fläkten var ok.

Enligt Martin som jobbar bakom baren är det dock superpopulärt, och kanske ännu mer välbesökt nu när man inte får blossa på uteserveringen.

– Det kanske är hundra personer där på en kväll.

”Det är en död yta”

Fem minuter från McLarens i Jolos källare på Västmannagatan erbjuds också ett andningshål för den sällsynte rökaren men av det betydligt mer avskalade slaget. Några planer på att fixa till det undangömda rummet bakom baren finns inte.

– Det är en död yta där vi inte tjänar några pengar, säger barchefen.

Rökrum i Stockholm

Den lyxiga biljardhallen Jolos minst sagt minimalistiska rökruta är i deppigaste laget – ”även om en bra fläkt är viktigare än najs inredning”, som  Julian påpekar. Foto: Hanna Lilja

En inbjudan med armbågen för dem som vill ta ett bloss. Men samtidigt verkar trivseln i rummet inte vara prioriterad för rökarna heller. De går in, röker upp i rask takt och drar ut igen.

Vi drar vidare. En kvarts resa på gröna linjen och in på baren Brother Tuck. Längst in i lokalen och ner i källaren får vi reda på att rökrummet här stängt, precis som det på Axela, som en gång i tiden var ett av Stockholms mer ambitiösa rum för rökare. Det känns inte fräscht med ett rökrum får vi höra innan vi står på gatan igen. Det blir uppenbart att i ett nyduschat Stockholm står rökarnas behov lågt i kurs.

Det är faktiskt ett
katastrofalt beslut.

Petra, om det
nya rökrörbudet

Folk springer in och ut

Sen vänder det. Resans sista anhalt levererar, fastän det är ytterligare ett biljardställe under jord. På Söderbiljarden springer folk in och ut ur rökrummet hela tiden. Och i det här båset snackar folk med varandra; skrattar, skojar och utrycker starka känslor om rökförbudet på uteserveringarna. Dels för att ansvaret ligger på krogägarna, och dels för att det känns orättvist.

Rökrum i Stockholm

Äntligen lite sällskap! På Söderbiljarden, som fått ny fläkt, träffar vi Petra och Jari. ”Det är faktiskt ett katastrofalt beslut”, säger Petra om det nya rökförbudet. Foto: Hanna Lilja

– Bilars avgaser, starka parfymer, nötter eller citrusfrukter på uteserveringar går hur bra som helst, men röken, som dessutom försvinner, stör tydligen ännu mer. Det är faktiskt ett katastrofalt beslut, säger Petra som är i biljardhallen för att kasta dart.

Ska vi stå mitt
ute i gatan eller?

Petra

Hon har egentligen inga problem med att rökare går undan för att ta en cigg, men att gå minst fem meter från entrén är överdrivet tycker hon.

– Ska vi stå mitt ute i gatan eller?

Var man än står, eller sitter, kan det ändå bli för mycket av det goda. Även för en erfaren nikotinist som Julian, som satt i sig lite för många cigaretter på lite för kort tid den här kvällen.

– Man mår inte så bra av det här egentligen. Jag ska nog sluta röka.

Stockholm, Sverige