Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Karin Ström om sin sista roman

Karin Ström har skrivit en bok om sitt livs sommar.
Karin Ström har skrivit en bok om sitt livs sommar.

Fick hon bara ur sig den här romanen skulle hon aldrig behöva skriva igen. Karin Ströms roman Benitosommar handlar om den bitterljuva sommaren 1999, på Gärdet, Östermalm och i Hornstull.

Romanen är inte längre än att du kan börja läsa den på tunnelbanan i Ropsten och vara färdig när du når Norsborg.

Gränslös sommar

Författaren Karin Ström vill inte slösa med läsarens tid. Och helst vill hon inte skriva alls. Men den här romanen, hennes senaste som heter Benitosommar, var hon bara tvungen att få ur sig. Den utspelar sig en febrig sommar 1999 när den 22-åriga Karin kommer tillbaka till Stockholm, stukad efter en sejour i London, och kastas in i ett umgänge med ett killgäng.

Deras umgänge blir intensivt och gränslöst att alla inblandade vet att det bara kommer att vara den här förlovade sommaren på Gärdet, Östermalm, i Hornstull och i skärgården.

En triologi

Benitosommar är den tredje och sista delen i en triologi som började med debutromanen Bensin från 1997 och följdes upp med Feber tre år senare.

Hur kommer det sig att tredje delen dröjde så länge? 

– Jag har försökt skriva den här romanen i snart 20 år, men liksom inte fått ur mig den, säger Karin som förutom att skriva böcker också gett ut flera skivor och nu håller på att plugga till läkare.

Blixt från klar himmel

Att läsa medicin är ett tvärt kast från att skriva romaner, journalistik och musik, medger hon. Men beslutet kom som en blixt från klar himmel: efter ett av hennes barn fått en öroninflammation fick de hjälp av en ovanligt trevlig läkare på en barnmottagning i Brooklyn. (Karin och hennes amerikanske sambo har pendlat mellan New York och Stockholm de senaste åren)

– Jag fick liksom en så trygg känsla av den här läkaren. En kontrast till det osäkra livet som frilansjournalist och musiker. Och jag kände liksom att; här vill jag vara. När vi kom hem till Stockholm sökte jag till utbildningen och nu har jag tagit mig igenom halva läkarprogrammet.

–Plötsligt måste jag kanske jag skriva någonting i vårdmiljö också.

Är du färdig med konsten nu? 

– Jag hade storyn från Benitosommar i mig och kände att om jag bara skriver den behöver jag aldrig skriva igen. Jag har också haft ett uppehåll från min musik. Men den vore verkligen roligt att hålla på med den igen. Vi får se, plötsligt kanske jag måste skriva någonting i vårdmiljö också.

Fakta

Karin Ström

Namn: Karin Ström

Bor: Södermalm

Ålder: 40

Familj: Sambo och två barn

Aktuell med: Romanen Benitosommar. Karin kommer också att läsa ur romanen på stationer längs med röda linjen. Läs mer om evenemanget här. 

Karriär: Böckerna Bensin, Feber, Våld, Audition och Stamtavla. Karin har även släppt skivorna Fantomhalvan och En saga av sten.

Östermalmstorg, Stockholm, Sverige