Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Såhär maxar du ölmässan i Nacka

Ölbloggaren Johan Lenner alias Portersteken ger sina bästa tips till Ölmässan.
Ölbloggaren Johan Lenner alias Portersteken ger sina bästa tips till Ölmässan.
In Flames-sångaren Anders Fridén ligger bakom ölet F**k you, I´m Millwall.
In Flames-sångaren Anders Fridén ligger bakom ölet F**k you, I´m Millwall.

Svårt att välja på Öl-mässan i Nacka. Lugn, vi lät experten guida oss till den bästa Stockholmsölen som går att hitta.
– 

I dag, torsdag, drar Öl- och whiskymässans andra helg i gång i Nacka strand. Vi bad en av Sveriges mest erkända ölbloggare, Johan Lenner guida oss till mässans bästa Stockholmsöl.

Lenner startade bloggen Portersteken 2010, eftersom han tyckte att det saknades seriösa bloggar om mat och öl i kombination. Han är även fast medarbetare i ölmagasinet c/o Hops, som har en egen monter på mässan.

 

Fakta

Här listar Portersteken tre bra Stockholmsöl på årets mässa:

1 Heavy Fuel, Fjäderholmarnas bryggeri (monter 58, hall 1).

”En riktigt bra barley wine. Barley wíne brukar delas in i två stilar: engelsk och amerikansk. Jag gillar den engelska bäst och den här ölen har fångat den delen perfekt. Den har ett tydligt drag av toffee, nästan kolakaraktär och kan drickas som den är efter maten, till en tyngre höstgryta med vilt – gärna älg. Eller till en efterrätt med kolasås.”

2 F**k you, I´m Millwall, Frequency Beer works (nybryggarbaren, hall 2).

”Frequency Beer works är ett nygammalt bryggeri som nyligen tagit över CAP:s utrustning i Upplands-Bro. Egentligen är alla de fyra-fem öl de har på mässan väldigt bra, många bryggda enligt brittisk tradition. Men det roligaste kanske ändå är F**k you, I´m Millwall – en bitter. Det är ett bra öl med en bra story.”

Bakom ölet ligger Anders Fridén i hårdrocksbandet In Flames. Fridén, är förutom sångare, en del av Frequency Beer works-teamet. Namnet är en hyllning till Millwall-supportern Roy Larner. I somras räddade han ett antal människoliv när tre knivbeväpnade terrorister gick till attack mot besökare på Borough Market vid London Bridge. Genom att skrika: ”Fuck you, I´m Millwall”, drog han till sig knivmännens uppmärksamhet och många kunde fly.

3 200 w, Nya Carnegiebryggeriet (monter 50, hall 1).

”Carnegiebryggeriets har en IPA som heter 100w, vilket anspelar på att bryggeriet ligger i en gammal lampfabrik. Deras nya dubbel-IPA heter följaktligen 200w. Den är fruktig och har mycket humlekaraktär.”

Tips för kännare.

”För den som är lite mer insatt vill jag tipsa om de event bryggerierna anordnar runt om i stan i samband med mässan. Till exempel Frequency Beer Works tap room på Bierhaus (Tegnégatan 10). Leta på Facebook på evenemang nära dig. Tror man kan söka särskilt på drycker.”

Tips för nybörjare.

”Testa hur bra en vanlig lager kan vara. Prova en ofiltrerad lager hos till exempel hos Nynäshamns ångbryggeri (monter 21, hall 1) eller en opastöriserad Pilsner Urquell (monter 26, hall 1).

Nacka Strandsmässan AB, Augustendalstorget, Nacka Strand, Sverige