Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Fira samiskt jubileum med renkött och jojk

Anders Sunna ställer ut.
Anders Sunna bjuder in till vernissage på Sturehof.

Den 6 februari är det samernas nationaldag. Det här året är det dessutom 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls på den svenska sidan. På Stureplan firas det med en heldag med samisk musik, konst och mat.

Runt om i landet firas samernas nationaldag och 100-årsjubileum den 6 februari.

På Stadshuset börjar dagen med en flaggceremoni klockan 8.45, där den samiska nationalsången spelas och sjungs. Dessutom blir det jojk av Nik Märak, diktläsning och tal av Stadshusets politiker.

Renkött och gurpi

På Sturehof, Stockholms Matmarknad och Obaren pågår också ett firande med traditionell samisk musik, konst och mat från fjäll och skogar.

I matmarknaden kan du testa renkött, viltfångad fjällröding och den samiska specialiteten gurpi från Marsfjället som renskötaren Kajsa och jägaren Andreas från Vilhelmina norra sameby har med sig.

Den som vill kan också lära sig om samisk matkultur av Anneli Jonsson från den samiska branschföreningen Slowfood Sàpmi.

Allt till tonerna av Doris och Sven-Åke Risfjell som under dagen kommer att jojka både på marknaden och inne på Sturehof.

Vernissage och norrbottnisk rap

På Stockholms Matmarknad bjuds det in till vernissage. Konstnären Anders Sunna, som är uppvuxen i en renskötarfamilj i Norrbotten, visar upp sin politiska konst som täcker in förtryck mot samer, såväl som tvångsförflyttning och rasforskning.

Framåt kvällen blir det livespelning på Obaren med den norrbottniska rapparen Kitok, eller Magnus Ekelund som han egentligen heter. Han lämnar sedan över till den samiska dj:n Ida Ovmar.

Firandet fortsätter på Etnografiska

Dagen efter, 7 februari, uppmärksammas nationaldagen även på Etnografiska museet. Mellan klockan 18 och 19 gästar Nik och Nilla Märak museet.

De samiska systrarna som är uppvuxna i Pärlälvsdalen, Jokkmokk Norrbotten, kommer då  att berätta om sitt kulturarv – ur ett kvinnoperspektiv.

Platsen är Stolpesalen och entrén kostar 80 kronor (fritt under 18 år).

Fakta

Program 6 februari på Stureplan

Från klockan 11: Gurpi (renkött) och röding serveras under lunchen på Sturehof och i Stockholms Matmarknad.

Klockan 13-18: Andreas Lidström och Kajsa Fjällström pratar och svarar på frågor om renskötsel och renprodukter. Dessutom bjuder de på smakprov och säljer sina produkter. Anneli Jonsson från Slow food Sàpmi svarar på frågor om samisk matkultur. Doris och Sven-Åke Risfjell visar samiskt konsthantverk och jojkar.

Klockan 15-18: Anders Sunna bjuder in till vernissage på Stockholms Matmarknad.

Klockan 18-22: Fyrarätters samisk meny signerad kökschef Ola Stålnacke serveras på Sturehof.

Klockan 21.30 (cirka): Kitok uppträder live på Obaren.

Klockan 22-02: Dj Ida Ovmar på Obaren

Stockholm, Sverige