Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Sätt fart på sensommaren!

Gokart i Järfälla.
Ett krampaktigt tag om ratten när våra reportrar bränner runt gokart-banan i Järfälla.

Gokart – hur svårt kan det vara egentligen? Våra reportrar drog till Järfälla för att testa Stockholms snabbaste bilar. Fyra avåkningar senare hade vi svaret.

 – Man känner igen typen direkt.

Gokartgurun Stefan Carlqvist med över halva livet i branschen syftar på dem som tror att de ska sätta sig bakom ratten och blåsa polarna av banan. De hamnar ofta långt utanför asfalten i  stället. Sen finns det andra som blockerar banan i  stället, de som kör så sakta att motorerna kloggar igen. De är nästan lika många. 

Han ler lite snett. Det är många (män) som har viss övertro till den egna körförmågan. Och även om han säger åt oss att vi ser ut som lugna typer så undrar man ju: Hur svårt kan det vara att köra gokart egentligen?  

Vi drar på oss overaller, handskar och hjälm för att få en snabb utbildning i sommarmotorsportens mest tillgängliga gren.

Plattan i mattan.

Efter ett par varv på banan är vi varma i kläderna. Plattan i mattan efter kurvan. Foto: Anna Z Ek

G-krafterna suger tag

Det börjar trevande. Ingen av oss vill göra läraren besviken och sladda av banan. Men, från de försiktiga första varven då axlarna var spända och knogarna vita efter det stadiga greppet om ratten börjar vi sedan ta ut svängarna.

G-krafterna som suger tag är inte lika läskiga längre och när vi kör in i depån luktar det bränt gummi och bensin.

Solen lyser i ansiktet och självförtroendet är på topp. Vi har nyss suttit i tävlingskartar som kommer upp i hastigheter på 100 kilometer i timmen. När du trampar på gaspedalen i en sån rackare skakar hela karten på ett underbart/obehagligt sätt.

–  Ni höll i alla fall inte in både gasen och bromsen samtidigt, ett annat vanligt fel folk gärna gör. Då kokar bromsarna till slut vilket man oftast upptäcker för sent, säger Stefan när vi sätter oss och dricker en läsk för att gå igenom mer teori.

Sandra Eriksson sladdar av.

Sandra Eriksson sladdar av och krockar med däckväggen i ett moln av grus och damm. Foto: Anna Z Ek

Vid ett bord precis bredvid den drygt 800 meter långa och åtta meter breda utomhusbanan ritar han upp hur vi ska ta kurvorna på bästa sätt.

Vi har bromsat för sent och gasat för tidigt visar det sig. Ett vanligt misstag för en nybörjare. Vi har båda, trots att vi inte skulle, sladdat, snurrat och åkt av banan. Inte heller det är särskilt ovanligt. 

Fakta

Här kan du köra gokart: Innomhus, utomhus – och på sjön

INOMHUS:

1. O’learys Kista Event center

Den 400 meter långa gokart­banan är öppen mellan klockan 13 och 22 på vardagar och ­mellan 11 och 22 på helger för drop in. Pris: Mellan 185 och 500 kronor. Adress: Hanstavägen 55, Kista.

2. SMC Gokart, Frihamnen

Öppet 11–20 varje dag. Åldersgräns på 15 år på lördagar. Pris: Racepaket från cirka 300 till 800 kronor. Adress: Palermogatan 40, Östermalm.

3.  Gokart Stockholm

Såklart har nöjespalatset under Tele2 en gokartbana. Störst i Stockholm säger de. 15-årsgräns efter klockan 18 och på helgerna. Öppet måndag–torsdag klockan 11–20 och fredag–lördag 11–22. Söndagar, 11–20. Pris: 150 kronor för ett drop-in-race till 450 kronor för ett större paket. Adress: Rökerigatan 22, Johanneshov (vid Globen).

UTOMHUS:

4. Ös-We-Ring

Utomhusbana i Upplands Väsby som är både lång och bred. Dessutom är det en av landets äldsta banor. Öppet klockan 10–18 varje dag. Pris: Ett åk 150 kronor, paket 400 kronor. Adress: Almungevägen 273, Upplands Väsby.

5. Stockholm Paintball & äventyrcenter

Upplands Väsby är hett när det kommer till Gokart. Den här banan är mindre men du kan prova paintball när du ändå är här. Pris: 225 kr, extra varv kostar 90 kronor. Adress: Sandavägen/Stockholm Motor Park, Upplands Väsby.

6. Järfälla Hyrkart

825 meters utomhusbana, en av de längsta vi sett. Öppet klockan 09–20. Pris: 150 kronor för drop-in på standardkartar. Racekart kostar 500 kronor för 10 minuter. Adress: Gocartvägen 1, Järfälla.

7. Stockholm Actioncenter

Företaget hade stora planer för både inomhus- och utomhusbana som skulle öppna 2017. Men så blev inte fallet. I  stället har de gokart på vattnet (små gummibåtar). Hjälm och flytväst ingår. Boka innan. Pris: 850 kronor för ett race som tar cirka 1,5 timmar. Adress: Vattenparken i Tullinge­viken, Hamringevägen 1, Tullinge.

OBS! I Sverige kan du börja med karting när du är sju år gammal, men på de flesta ställen som hyr ut gokart måste förarna vara 10 år och 145 cm långa.

Det finns inte många ställen att köra gokart på i Stockholmsområdet. Vill du köra utomhus är det Järfälla eller Upplands Väsby som gäller. Men det är bara här, på Järfälla hyrkart som du kan testa tävlingsversionen av en gokart.

Det kanske låter läskigt för den som inte vill stångas med kaxiga killar (det är nästan alltid killar) i en så pass snabb kart. Men Stefan försäkrar att det inte brukar vara några problem,

– Vi låter alltid folk värma upp i den vanliga hyr-karten först. Sen brukar vi kunna pejla av att det inte för många på banan av samma sort samtidigt.

Svårt att låta bli gasen

Ett tips till den som är rädd för fartdårar är också att koncentrera sig på den egna körningen. Det är den som kommer bakom och ska köra om som har ett ansvar att säkerheten hålls, menar Stefan.

Trots de nya goda råden snurrar vi båda av banan flera gånger. Det går för fort för ibland, det är liksom svårt att låta bli gasen. Men det går också fort att bli bättre och på de sista varven får vi till och med beröm från Stefan som står på avstånd och spanar in hur mycket vi rör på ratten.  Det räcker för ett högsta betyg från de båda lättflörtade reportrarna för det här sommarnöjet. 

Så, är det svårt att åka gokart? Både och – för det är ganska lätt att köra, men svårt att köra rätt.

Det är tajt ända in på mållinjen.

Det är tajt ända in på mållinjen, för det är svårt att se förbi tävlingsmomentet. Foto: Anna Z Ek

Stockholm, Sverige