Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Sebastian Gibrand fixar maten på årets nobelmiddag

Sebastian är Sveriges represenant i Bocuse d’Or igen och ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i maj 2020 och i världsfinalen i Lyon 2021. Allt i jakten på guldet för Sverige.
Nobelkocken är även Sveriges Bocuse d’Or representant och ska tävla för Sverige i maj 2020.
Sebastian Gibrand har varit i New York och inspirerats av maten på marknader och på stjänrkrogar
Arkivbild: Nobelkocken Sebastian Gibrand, här på en resa i New York

Efter att ha tagit silver i Bocuse d'Or och vunnit tv-programmet står succékocken Sebastian Gibrand nu inför sitt livs utmaning: att ratta nobelmiddagen 2019.
– Att det blir gott, det vet jag, säger han.

ANNONS

10 december är det dags för årets Nobelmiddag.

Visst, mycket har handlat om den kontroversiella pristagaren i litteratur och Svenska akademiens eventuellt fortsatta kris. Men det viktigaste är väl egentligen vad folk på festen ska äta och vem som ska laga maten?

Kockarnas egen favorit

I år blir det Sebastian Gibrand som arbetar med hela råvaran för att minska matsvinn. Han är också någon som brukar nämnas som kockarna i branschens egen favorit och som bland annat vunnit den prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d’Or.

Vann tv-tävling

Nyligen han synts i tv-programmet Kockarnas kamp, men i en livesändning på Expressen säger han att han inte är riktigt nöjd med hur han framställs i tv (även om han faktiskt vann tävlingen)

Desto mer nöjd är han med hur året sett ut; en andra plats i tävlingen Bocuse d’Or och som pricken över i:et är han alltså nobelkock.

– Jag jobbar med råvaror i säsong och strävar alltid efter att lyfta fram de naturliga smakerna med en polerad finish, vare sig det är en gulbeta eller en potatis. Jag tror att gästerna kommer att uppskatta hur det ser ut på tallriken. Att det är gott det vet jag, säger Sebastian Gibrand i en kommentar.

 Årets konditor är Daniel Roos som för sjätte året i rad ansvarar för desserten.

Över tusen gäster

De som sätter sig till bords är ungefär 1300 inbjudna gäster;  pristagarna, kungligheter, politiker, företagspersonligheter och studenter. Först när alla sitter vid bordet, vid 19.00 brukar menyn avslöjas.

Vill du läsa mer om Nobelmenyerna så har de en egen Wikipediasida. 

ANNONS

Övrig underhållning står bland annat artisterna Lisa Nilsson och Magnus Carlsson ihop med svenska kammarorkestern.

First Prize Award Ceremony 1901 © The Nobel Foundation

First Prize Award Ceremony 1901
© The Nobel Foundation

Stadshuset, Hantverkargatan, Stockholm, Sverige