Sebastian Gibrand fixar maten på årets nobelmiddag
Efter att ha tagit silver i Bocuse d'Or och vunnit tv-programmet står succékocken Sebastian Gibrand nu inför sitt livs utmaning: att ratta nobelmiddagen 2019.
– Att det blir gott, det vet jag, säger han.
10 december är det dags för årets Nobelmiddag.
Visst, mycket har handlat om den kontroversiella pristagaren i litteratur och Svenska akademiens eventuellt fortsatta kris. Men det viktigaste är väl egentligen vad folk på festen ska äta och vem som ska laga maten?
Kockarnas egen favorit
I år blir det Sebastian Gibrand som arbetar med hela råvaran för att minska matsvinn. Han är också någon som brukar nämnas som kockarna i branschens egen favorit och som bland annat vunnit den prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d’Or.
Vann tv-tävling
Nyligen han synts i tv-programmet Kockarnas kamp, men i en livesändning på Expressen säger han att han inte är riktigt nöjd med hur han framställs i tv (även om han faktiskt vann tävlingen)
Desto mer nöjd är han med hur året sett ut; en andra plats i tävlingen Bocuse d’Or och som pricken över i:et är han alltså nobelkock.
– Jag jobbar med råvaror i säsong och strävar alltid efter att lyfta fram de naturliga smakerna med en polerad finish, vare sig det är en gulbeta eller en potatis. Jag tror att gästerna kommer att uppskatta hur det ser ut på tallriken. Att det är gott det vet jag, säger Sebastian Gibrand i en kommentar.
Årets konditor är Daniel Roos som för sjätte året i rad ansvarar för desserten.
Över tusen gäster
De som sätter sig till bords är ungefär 1300 inbjudna gäster; pristagarna, kungligheter, politiker, företagspersonligheter och studenter. Först när alla sitter vid bordet, vid 19.00 brukar menyn avslöjas.
Vill du läsa mer om Nobelmenyerna så har de en egen Wikipediasida.
Övrig underhållning står bland annat artisterna Lisa Nilsson och Magnus Carlsson ihop med svenska kammarorkestern.
First Prize Award Ceremony 1901
© The Nobel Foundation