Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här ser du Stockolm från ovan i sommar

Höga höjder.
På taket till det gamla riksdagshuset – 43 meter upp i luften.

På marknivå är det mesta detsamma, asfaltsheta sommardagar i Stockholm. Men den som vågar sig upp kan få chansen att uppleva en helt annan sida av staden. Här guidar vi till en rad sommarnöjen på hög höjd.

ANNONS

På det gamla riksdagshuset på Riddarholmen ges sedan tio år tillbaka takvandringar året om. Enligt vår guide Fredrik Schömfeld, som har varit med sedan starten, lockar det såväl turister som stockholmare. Under högsäsongen kan det vara upp till tio turer per dag.

– Många gör det med en sorts skräckblandad förtjusning, säger han innan vi ger oss ut på hustaken.

Jag förstår varför. Trots att jag inte är höjdrädd är det verkligen en nervkittlande upplevelse att kliva ut på taket, 43 meter ovan mark. Ändå känner jag mig relativt säker efter säkerhetsgenomgången – och iklädd hjälm och sele med säkerhetslina.

Taktur på takåsarna.

Takturen bjuder på en utsikt som sträcker sig från Essinge Kyrka till Kaknäs­tornet och Nacka. Foto: Christian Johansson

360 graders utsikt

Det är sällan man har möjlighet att se staden från det här perspektivet, med 360 graders utsikt under en 300 meter lång vandring. Här ser man över hustopparna, hur långt Stockholm når, från den västra till den östra änden. Från Essinge Kyrka, till Kaknästornet och Nacka.

Under vandringen berättar Fredrik Schömfeld också historier om staden- när vi då och då stannar till. Om högertrafiken, som infördes 1967, om Slottet, om det nya riksdagshuset och Moder Svea-statyn, Mälaren och Östersjön, och mycket mer.

Ett perfekt sommarnöje för den som väger max 120 kg, vill lära sig mer om vår huvudstad och samtidigt njuta av en magisk utsikt.

höghöjdsbanan i Älta.

Efter hustaken åker vi till Älta och testar på en höghöjdsbana. Reporter Johan Thornton på den gungande hängbron. Foto: Christian Johansson

På vajrar i trädtopparna

För den som verkligen vill utmana sig själv på hög höjd är Äventyrsbanan i Älta inte att leka med.

ANNONS

Jag och min kollega Johan Thornton beger oss dit för att testa på Höga länken, en bana som startar med vertikal klättring upp i ett träd till en plattform på 16 meters höjd.

Iklädda selar och fästa med vajrar ger vi oss upp i trädtopparna med vår instruktör Jonas Paulsson efter en säkerhetsgenomgång.

Jag har alltid sagt att jag inte är höjdrädd men redan på väg upp känns det svajigt även för mig. Trots att jag så gott det går undviker att titta ner.

Innan Johan får komma upp är jag tvungen att ge mig iväg över det första hindret på banan – en hängbro gjord av enbart rep. På väg över känner jag hur ögonen ofrivilligt tåras av rädsla.

”Höga länken”

På den ”höga länken” får du kasta dig ut och ziplina några meter – den som kör den ”extrema länken” får en längre färd. Foto: Christian Johansson

Belöningen: Stora ziplinan

Nästa hinder är ännu värre. Ett rep att gå på, ett att hålla i ovanför huvudet. Jag kramar krampaktigt trädet på plattformen när jag väl tagit mig över.

Johan vill ner och klättrar tillbaka.

Då är det väl upp till mig att ta mig genom banan tänker jag och går vidare på en stock som rör sig fram och tillbaka i vinden. Rent psykologiskt känns det något lättare för varje hinder jag klarar.

Och snart har Johan bestämt sig för att göra ett nytt försök. Den här gången går det bättre och vi lyckas båda ta oss igenom banan, som på vissa ställen också är rätt fysiskt utmanande. Vi firas ned på samma ställa där vi började.

Sedan väntar belöningen: Stora ziplinan. Fastspända i en vajer och hållandes i ett handtag kastar vi oss rakt ut i luften och färdas genom skogen bort till tornet.

En riktigt befriande känsla för den som vågar.

Höghöjdsbanan i Älta.

Efter att ha vänt tillbaka och övervägt att åka ner efter bara ett hinder, övervinner Johan sin rädsla och tar sig igenom resten av banan. Foto: Christian Johansson

Fakta

Fem andra sätt att se Stockholm från ovan

1. Njut av åkattraktioner

Dra till Gröna Lund och testa på Eclipse – slänggungor 121 meter upp i luften med utsikt över hela Stockholm. Vill du kombinera med en adrenalinkick kan du i  stället testa årets nya attraktion Ikaros, höjden är förvisso 21 meter lägre, men här får du njuta av en lutning på 90 grader och ett fall i 90 km/h mot marken. Adress: Lilla Allmänna Gränd 9, Djurgården.

2. Åk luftballong

Vill du röra dig mer långsamt genom molnen kan du alltid sväva ovanför trädtoppar och hustak i en luftballong. Medan ballongen stilla och ljudlöst glider fram med vindens riktning kan du uppleva staden. En ballongtur kostar cirka 1 950 kr/person.

3. Glassa på terrass

Du som helst inte vill befinna dig i ett föremål som rör sig i luften kan alltid njuta av utsikten på någon av stans takbarer. Välj mellan bland andra Tak på Brunkebergstorg, The Winery hotel i Solna, Urban Deli på Sveavägen, Clarion Hotel Sign, Kulturhuset, Slakthuset och Mosebacke eller Sjöfartshotellet på Södermalm.

4. Gå på plankan

På Vaxholms Kastell kan du vandra 95 trappsteg upp i ett torn, gå ut på en planka genom ett fönster och sedan falla fritt från 18 meters höjd. Som tur är finns det ett självreglerande bromssystem som innebär att den som hoppar faktiskt landar mjukt och kontrollerat på fötterna på Kastellets borggård. Åldersgräns: 7 år. Adress: Kastellet 1, Vaxholm.

5. Ta en helikoptertur

En guidad helikoptersightseeing (där upp till tre personer kan åka med) pågår i ca 20 minuter. Flera upplevelseföretag erbjuder också möjligheten att prova på hur det är att flyga helikopter tillsammans med en instruktör. Men smakar det så kostar det: Enbart flygur går loss på 2 999 kronor, med instruktör 3 495–3 995 kronor.


Stockholm, Sverige