Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Skansen riskerar att gå omkull före sommaren

Skansen
VD John Brattmyhrs nödrop: Skansen har tappat 90 procent av besökarna.

Skansen slår larm. Den senaste veckan har besökarna minskat med 90 procent.
– Vi har pengar så att vi klarar oss fram till månadsskiftet maj-juni. Därefter hotar likvidation, säger John Brattmyhr, vd.

ANNONS

Förra året var Skansen bästa någonsin, med rekordmånga besökare, 1,5 miljoner, och rekordstor vinst, 20 miljoner kronor.

Även detta året började bra. Första halvan av mars gick till och med bättre än förra året.

Rullgardin ner

– Sedan var det som att dra ner en rullgardin, säger John Brattmyhr.

Senaste veckan har Skansen haft en tiondel så många besökare som vanligt på vardagarna och omkring 15 procent av det normala på helgen.

Skansen ägs av en stiftelse där staten är huvudman. Enligt John Brattmyhr har han skrivit till staten både förra veckan och igen den här veckan, men ännu inte fått något svar.

Alltid klarat oss

– Vi har ju alltid klarat oss själva. Tack vare förra årets stora vinst klarar vi oss fram till månadsskiftet maj-juni om det fortsätter så här, men sen är pengarna slut, säger han.

Drygt hälften av besökarna brukar vara utländska turister, som just nu är noll. Även de flesta inhemska turister har försvunnit.

– Vi hoppas kunna locka fler stockholmare nu i coronatider. Smittorisken är låg här. Här är ingen trängsel, Skansen är ju större än gamla stan till ytan och vi har stängt alla aktiviteter som skulle innebära folksamlingar, säger John Brattmyhr.

Skansen har drygt 200 fast anställda.

ANNONS
Skansen, Djurgårdsslätten, Stockholm, Sverige