Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Höstlovet: Skräck, död och mörker för barnen

Välkomna till ett riktigt obehagligt (och roligt) höstlov.
Välkomna till ett riktigt obehagligt (och roligt) höstlov.

Spöken, döden och annat som kommer fram i mörkret är ett genomgående tema för stans aktiviteter på höstloveti Stockholm 2017.

Höstlovet är på intåg – då bjuder Stockholms museer och nöjesfält på extra mycket att göra för barn.

Mörker på Vikingamuseum

Mellan den 28 oktober och 5 november har Vikingamuseum dagliga barnvisningar. Barnen får lyssna på hur livet kunde vara på Vikingatiden, provsmaka vikingarnas färdkost och klämma och känna på föremål.

Eftersom det är höstlov, Allhelgona- och Halloweentider blir det även en djupdykning fördjupning i vikingatidens allra mörkaste ämnen. Varje eftermiddag har vi en specialvisning med tema döden, förbannelser och mytologi.

Öppentider:  Dagligen 10:00-17:00, tisdagar 10:00-20:00

Adress: Djurgårdsvägen 48Snäll skräck på Drottningholm

På höstlovet 30 oktober-4 november ordnas en massa aktiviteter på Drottningholmsteatern för barn och unga.

Under 1700-talet skrämdes man på teaterscenen med hjälp av blodiga specialeffekter och läskiga kostymer. Nu får barnen chansen att leta efter gråtande, sjungande och dansande spöken från förr när  Kungen (Obs inte den riktiga Kung Carl XVI Gustav) och hans hovmagiker försöker kommunicera med andra sidan och även väcka de döda till liv.

Förhandsköp till visningarna gäller

Den snällaste visningen startar kl 11, den lite läskigare visningen kl 13 och för de allra modigaste gäller kl 15. I Jaktpaviljongen intill teatern blir det pysselverkstad kl 11-15.30, där barnen kan göra sin egen teater- eller halloweenmask och för de allra minsta håller Madame Pia sång- och sagostund kl 13.


Bondesonen Olof på Armémuseum

Armémuseum kör dramatiserade berättelser från stormaktstidens Sverige varje vardag hela lovet. Det finns tre olika tillfällen att möta bondesoldaten Olof som går ut i kriget och Lisbeth som klär sig som man och följer efter: 11.30, 13.00 och 14.00.

Öppentider: Tis-söndag 11-17.

Adress: Riddargatan 13


Billig teater i Vasastan

Pantomimteatern firar 40 år – med ruskigt billiga biljettpriser hela höstlovet.


Döden på Historiska

Höstlov på Historiska museet 30 oktober–5 november betyder att du kan gå på visningen På spaning i mörkret – en eftermiddag om död och ondska kl. 15.00–17.00

Efter det blir det  skrivarverkstad i skräckens anda. Begränsat antal platser. Rekommenderas från 13 år.

Får du inte plats eller vill prova något annat finns även ”Döden, döden, döden.” kl. 11.30-16.00. 

Vad kan en tusen år gammal grav berätta för oss om hur det var att leva för länge, länge, sen? Varför begravs människor på olika sätt i olika kulturer? Tillsammans med en pedagog förs ett samtal om en av vår existens stora gåtor utifrån skelett och gamla saker som har hittats i jorden. Rekommenderas från 6 år.

Dagliga visningar kl. 11.30, 12.30 och 13.30. OBS! Begränsat antal platser.

Arkeoteket, för museets yngsta besökare, är öppet kl. 11.00–17.00.


Kusliga sagor på Skansen

 På Skansen kan du också låta höstmörkret krypa innanför västen. Det handlar om skrock och folktro, kusliga vandringar, samt spännande berättelser i hus och gårdar. Dessbättre kan barnen även tillverka örtpåsar och amuletter för att hålla de onda andarna borta. Läs mer om Skansens gammelsvenska skräck här. 


Zombies på Gröna Lund

Mellan 27 oktober och 5 november är det Halloween på Grönan. När den stora klockan slagit 18.00 och mörket sänkts över tivolit samlas vålnader, zombies, läskiga clowner och onda väsen runt om på Stora Området. Innan dess är det inte fullt så läskigt och lite mindre barn kan också trivas.

Läs mer om mörka Gröna Lund här


Varning för fladdermöss på Nordiska museet

Nordiska museet vill inte vara sämre än någon annan. Hit kan barn också komma för att bli sådär lagom rädda. I stora hallen pågår halloweenverkstad varje dag – fladdermusrädda varnas härmed. Under lovet kan du bli en Tidsdeckare, uppleva Ljusresan, gå på sagostund Lekstugan och familjevisning.

Museet har öppet 10-17  varje dag och ligger på Djurgårdsvägen 6-16.


Abba kan också skrämmas

Till och med på Abbamuseet kan det bli lite läskigt. Efter stängning 1 november kör de ”night at the museum” för dem som vågar promenera runt bland schlagerglitter när mörkret fallit. Nattvandringen sker bara en kväll, men varje dag visas en spöksaga i biografen. Sagan handlar om hovmästaren på restaurang Lindgården som fanns här innan ABBA The Museum byggdes.

Öppentider: 10-18 under höstlovet


Fler tips:

 

Stockholm, Sverige