Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Snart smartare än oss

Gulliga humanoider är väl inget att vara rädd för? Vi besökte KTH:s robotlabb för att fråga när maskinerna tar över Stockholm på riktigt.
Gulliga humanoider är väl inget att vara rädd för? Vi besökte KTH:s robotlabb för att fråga när maskinerna tar över Stockholm på riktigt.
Professor Stefan Carlsson visar på hur arbetet med artificiell intelligens utvecklats de senaste åren. ”Deep learning gör att det går mycket snabbare nu” säger han.
Professor Stefan Carlsson visar på hur arbetet med artificiell intelligens utvecklats de senaste åren. ”Deep learning gör att det går mycket snabbare nu” säger han.
Roboten Rosies uppgift är att åka upp och ner i korridoren på KTH för att lära sig vilka förändringar i miljön som är värda att reagera på.
Roboten Rosies uppgift är att åka upp och ner i korridoren på KTH för att lära sig vilka förändringar i miljön som är värda att reagera på.
Mårten Björkman jobbar med att få robotar att uppföra sig på ett sätt som människor förstår. Här står han bredvid en robotmodell som används i nätjätten Amazons varulager.
Mårten Björkman jobbar med att få robotar att uppföra sig på ett sätt som människor förstår. Här står han bredvid en robotmodell som används i nätjätten Amazons varulager.
Simone Giertz robot-väckarklocka.
Simone Giertz robot-väckarklocka.

Robotrevolution blir inte så blodig som sci-fi:n gör gällande.

Revisorn, däremot, kanske ska börja leta efter ett nytt jobb och snickaren får äntligen upprättelse.

Möt verklighetens robotar.

ANNONS

Är du rädd för robotar? Maskiner utan moral och känslor som tar våra jobb. En allvetande datorhjärna som styr samhället och människorna som i bästa fall är slavar i det nya systemet. (Ett värre scenario är om datorerna bestämmer sig för att använda de atomer vi är uppbygga av till något mer effektivt.)

Okej, sakta i backarna. Även om tanken på maskiner med artificiell intelligens som tar över samhället är kittlande, är vi inte så nära som vissa hoppas och andra befarar.

Antagligen händer det inte alls.

Det menar i alla fall professor Stefan Carlsson, professor i datavetenskap på KTH.

– Det kräver att man kan definiera intelligens, att vi har ett universalt begrepp för vad intelligens är och det finns inte. Vår hjärna är inte skapad efter en masterplan, utan är något som har växt fram genom evolution så att vi ska klara oss på bästa sätt. Den går inte att kopiera.

Men domedagsprofetiorna då? Den sköna nya världen? Populärkulturen är full av apokalyptiska exempel, somTerminatorfilmernas ondskefulla nät-verk Sky-net, datorn Hal i Stanley Kubrics 2001 eller Matrix idé om att människor är batterier åt maskinerna.

Är det bara fantasier? Inte helt och hållet. Superstjärnor som Stephen Hawking, Elon Musk och Googles utvecklingschef Ray Kurzweil har alla gått ut och varnat för riskerna för artificiell intelligens, om hur vi måste akta oss för att inte hamna i en situation där datorerna blir så pass medvetna att de kan börja förbättra sig själva efter eget tycke och smak. När det väl händer finns det ingen återvändo, inget sätt att backa tiden. Och vad datorerna då bestämmer sig för att göra med sin makt är omöjligt att förutspå.

– Vad ska man säga. Dessa herrar börjar komma upp i den åldern att de inte kommer att behöva stå till svars för sina framtidsvisioner. Dessutom är det ett bra sätt att få uppmärksamhet, säger Stefan Carlsson och lutar sig tillbaka i sin stol.

Stefan jobbar med datorseende, hur man lär datorer att känna igen bilder. Metoden kallas Deep learning, där man låter maskinen processa enorma mängder data där den hittar generiska mönster och lär sig av det. Ett talande exempel är när man visar en dator tusentals bilder på exempelvis en fågel kommer den till sist känna igen en fågel. Samma algoritmer används också för att lära datorer prata, skriva och förstå det talade ordet och den skrivna texten. Metoden fungerar även när man matar in data rörande exempelvis cancer.

ANNONS

– Det som kommer att hända, säkert inom ett par år är att datorer kommer att bli så bra på mänsklig kommunikation att vi inte märker någon skillnad om vi pratar med människa eller maskin.

Kommer datorn att vara lika smart som en människa då? Enligt Stefan Carlsson kommer den i alla fall kunna mycket mer fakta. Datorn blir en kunnig rådgivare som du kan prata med på ditt naturliga språk.

Betyder det att datorerna tar över världen? Inte riktigt, menar Stefan Carlsson. Däremot förändrar de den, precis som den industriella revolutionen förändrade samhället. Personer vars främsta styrkor är fakta kommer inte ha lika betydande plats i samhället längre. Datorn kan sköta din bokföring, leta prejudikat i lagtexter och ställa diagnoser på sjuka människor.

– I stället är det egenskaper som redan nu definieras som det mest mänskliga: Kreativitet och empati, som kommer att bli ännu viktigare. En konstnär eller snickare har nog bättre framtidsutsikter än en revisor. Och det är ju -intressant.

Dessutom menar Stefan Carlsson att tekniken alltid utvecklar konsten. Om en robot kan måla en tavla förflyttas gränserna för vad som är konst.

– Titta bara på vad som hände med kameran, säger han och vänder sig mot Mitt i:s fotograf.

– Kameran konkurrerade inte ut den målade bilden, men förändrade konsten.

En dator som pratar är antagligen något vi kan hantera. Vad som kan vara lite mer skrämmande är när vi träffar på robotar ute i vardagen. Därför är en rådande trend inom robotforskningen att göra maskinerna mer sociala.

Lektorn och robotforskaren Mårten Björkman leder forskningsprojektet Socialising Sensori Motor Contingencies som ska hjälpa maskiner att röra sig och kommunicera med oss på ett sätt som människor inituitivt kan förstå.

– Lite förenklat kan man exemplifiera med en sjukhuskorridor. Möter du en robot där som kanske kör prover från ett ställe till annat kan det vara svårt att veta om maskinen ser dig. Men om den viker av lite till höger, och saktar ner något när den passerar, kommer en ömsesidig respekt uppstå; när maskinen visar att den ser och förstår oss.

Om roboten till viss del ser ut som oss är det ännu bättre. Här finns det i princip två skolor menar Mårten Blomqvist. I Japan förespråkar man robotar som är så lika oss som möjligt medan man i Europa tycker att det är bättre med maskiner som ser ut som maskiner Mårten Björkman menar att vissa mänskliga drag gör att vi blir mindre skrämda.

– Jag fick ett samtal från en kvinna som frågade om råd eftersom hennes dotter var väldigt rädd för robotar. Och det kan jag till viss del förstå, säger han och fortsätter:

– De robotar vi ser på tv är oftast en agressiv Transformers-aktig sak, eller en snabb och effektiv maskin i en fabrik. Så jag skickade några videos med snälla humanoida robotar i stället.

Fakta

Simone är expert på riktigt dumma robotar

Visst, robotar kanske är på väg att bli smartare än människor. Men lugn bara lugn. De dumma robotarna lever och frodas och ingen personifierar de korkade maskinerna bättre just nu än 25-åriga uppfinnaren Simone Giertz från Stockholm.

Via sin egen Youtubekanal har hon på kort tid rönt stor internationell uppmärksamhet med sina ”Shitty­ robots”, maskiner som är lika roliga som de är dumma. För vem behöver inte en robotarm som ger dig en örfil ­i stället för en väckarklocka, en robot som kletar läppstift över hela ansiktet, eller en robot som klappar händerna, så att du själv slipper.

Förutom på Giertz Youtubekanal­ går det numera att följa uppfinnarens­ ­arbete på den amerikanska super- teknik­sajten Tested som hon precis börjat samarbeta med. Tillsammans med Adam Savage (känd från tv-programmet Mythbusters) kommer­ hon att bygga nya saker. Den första ­roboten, en maskin som matar dig med popcorn finns redan att se.

Så länge som robotarna funkar såhär är risken för att de tar över världen väldigt långt borta.

Fakta

Redaktionen listar: Våra fem favoritrobotar

Den omhändertagande Robbie från I robot, städaren Wall-E, dumsnuten ED-209 från Robocop – listan kunde ha blivit hur lång som helst. Till sist valde vi följade fem, rankande utan inbördes ordning.

KITT Den brottsbekämpande ­Michael Knights talande bil från tv-serien Knight Rider. Styrka: Skottsäker, snabb och lojal. Svaghet: Går inte att ha inomhus.

C3PO Snackig besserwisser från Star Warsfilmerna. Styrka: Väldigt bra på språk (6 miljoner olika former av kommunikation). Svaghet: Lite väl försiktig.

Marvin the Paranoid Android Den nedstämda roboten från Liftarens guide till galaxen visar mänsklighet när han kommenterar allt och alla. Styrka: Det är starkt att visa sig svag. Svaghet: Kronisk depression.

T-1000 Roboten från Terminator 2-filmen. Skickad till nutiden från framtiden av det supersmarta datorsystemet Skynet för att döda John Connor. Styrka: Kan anta vilken form som helst eftersom den är gjord av flytande metall. Svaghet: Tål inte extrem hetta.

Maschinenmensch Maria Läraren från 20-talsdystopin Metropolis var en av de första robotarna som syntes i populärkulturen. Styrka: Bra ledaregenskaper. Svaghet: Kort stubin, vänder sig mot sin skapare.

Bubblare: Robotdammsugaren – årets julklapp. Say no more.

Brinellvägen 8, 114 28 Stockholm, Sverige