Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Söderslang ersätter cockney-dialekt i klassisk teaterpjäs

Eliza Doolittle genom tiderna
Eliza Doolittle genom tiderna, Signe Elvin-Nowak t.v.

Pjäsen Pygmalion sätts upp på Sveavägen.
verkets klassiska cockenydialog är dock ersatt med söderslang.

ANNONS

Pygmalion är George Bernard Shaws pjäs från 1910-talets London. Handlingen utgår ifrån den fattiga flickan och blomsterförsäljaren Eliza Doolittle vars råa jargong väcker fonetikprofessorn Henry Higgins intresse. De träffas på gat

Nu ska föreställningen sättas upp på teater Pero.

Svenskt femtiotal

Vi visste att vi ville modernisera

Alexandra Wanngård

Regissören har tagit berättelsen om hur professorn vill förvandla Eliza till en lady genom att lära henne att tala som överklassen talar och flyttat den till svenskt 50-tal. På scen är det söderslang som gäller istället för orginalets cockney.

– Vi tänkte länge på vilken tidsålder vi ville placera pjäsen i och hur Elizas uttryck skulle förändras. Vi visste att vi ville modernisera den och jag har alltid varit svag för söderslang och velat hitta sätt att upprätthålla tugget, säger Alexandra Wanngård, föreställningens regissör.

Hennes kollega, producenten Signe Elvin-Nowak som också spelar huvudrollen, säger:

– Eliza är en otroligt mångsidig karaktär. Hon är envis och målmedveten och Pygmalion är på många sätt unik i sitt slag, ett klassisk drama som fokuserar på en kvinnas rättighet att styra och kontrollera sitt eget öde.

Premiären nu på fredag den 20/9 följs av två föreställningar, den 23/9 och 28/9. Föreställningarna spelas kl 19.00 på Teater Pero som ligger på Sveavägen 114

ANNONS
Fakta

Från stenskulptur till vita duken

Pygmalion var namnet på den grekiske stenhuggare som blev kär i en av de kvinnor han skapat efter att kärleksgudinnan Afrodite gett henne liv.

Pjäsen Pygmalion hade premiär 1913 i Wien, och på tyska och fick vänta ett år innan den sattes upp på sitt originalspråk. Pjäsen filmatiserades även på 30-talet

Pygmalion blev även en musikalen/ operetten My Fair Lady som fick premiär på Broadway 1956-talet. På 60-talet blev historien återigen film med Audrey Hepburn i huvudrollen.

Teater Pero, Sveavägen, Stockholm, Sverige