Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Som en 15-åring på Emmabodafestivalen”

Fredrik ”Apollo” Asplund
Fredrik ”Apollo” Asplund.

Sommaren 2018 lever Fredrik ”Apollo” Asplund ut. Det blir bubbel i Vitan, engångsgrillar – och en resa till Italien, förhoppningsvis.
– Jag var aldrig här i Sommarstockholm som ung – så jag återupptäcker liksom den här stan nu.

ANNONS

Förra sommaren satt Fredrik ”Apollo” Asplund i sin lägenhet och hade ångest. Pjäsen om sitt liv, som han gjort ett år -tidigare, hade gjort succé på Stadsteatern och nu skulle berättelsen bli en bok.

Jag blev värsta
kulturmannen
förra sommaren.
Min process, min
konst och mitt
lidande var allt.

Fredrik ”Apollo” Asplund

– Jag tänkte att det skulle bli lätt och har skrattat åt andras kreativa ångest. Men jag blev värsta kulturmannen förra sommaren. Min process, min konst och mitt lidande var allt. Jag var som Ranelid, fast jag bor i en etta i Rågsved,  säger Apollo när vi möts i baren på en krog vid Nytorget för att äta lunch.

Den här sommaren är det annat ljud i skällan. Boken med titeln Gustav Fröding dansade aldrig på en gaybar i Damaskus är klar och släpps i slutet av juli eller början på augusti berättar han, märkbart lättad.

– Det har varit som att bajsa ut en melon, pardon my french, så nu är jag liksom så lättad. Dessutom har jag levt på drickspengar (Apollo jobbar även som servitör på Urban Deli, ett ställe han kallar ”The rich parent i never had”).

Fredrik ”Apollo” Asplund.

”Den här sommaren ska jag verkligen leva ut”, säger Fredrik ”Apollo” Asplund.

– Men den här sommaren ska jag verkligen leva ut. Ingen behöver swisha mig på ett tag, säger han och skrattar.

Med det menar han dels att hänga runt med sina kompisar på stan, halsa cava i Vitabergsparken och gå på Trädgården. Men också en ensamsemester, antagligen till Italien. För matens skull, men också för att smälta det han gjort de senaste åren – två självutlämnande verk om övergrepp, ensamheten i att vara queer. Men också om en resa från Värmlands skogar som 12-åring för att få dansa i Stockholm till att turnéra jorden runt med sin musik till att landa i Syriens huvudstad Damaskus strax innan krigsutbrottet.

ANNONS

– Jag var jag ju aldrig här i Sommarstockholm som ung känns det som – då bodde jag i New York och Paris så jag återupptäcker liksom den här stan nu med mina millenials (kompisar födda på 90-talet, reds amn). Vi dricker bubbel i Vitabergsparken och grillar halloumiburgare.

– Den här sommaren känner jag mig som en 15-åring på Emmabodafestivalen – vill aldrig gå hem!

Fakta

Apollos 3 bästa tips i Sommarstockholm:

  1. Häng i Lilla Blecktornsparken ”Det är som en liten festival där varje kväll. Folk har picknick och dricker vin. Barnen leker, folk spelar basket och tennis. Sen ligger ju krogen Bleck där också som byggt ut sin uteservering – helt magiskt för alla.” Adress: Lilla Blecktornsparken, Södermalm.
  2. Hoppa av på Gullmarsplan ”Där köper du en funghi-pizza på Bamses (Grafikvägen 1). Sen tar du med dig maten och en läsk till söderortssidan av Årstaviken. Det finns en massa mysiga ställen där. Det luktar barr och du får vara lite ifred.”
  3. Trädgården! ”Jag vet att det är en klyscha, men det är så fint att ha ett sådant ställe i den här stan och, what can I say, alla borde gå dit minst en gång i sommar.” Adress: Hammarby Slussväg 2, ­Södermalm.

 

Vitabergsparken, Stockholm, Sverige