Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

På sommaren är gatan vår

Fotgängarna väller ut över Skånegatan på Södermalm.
Fotgängarna väller ut över Skånegatan på Södermalm.

Kafébord, sköna bänkar och växtlighet – mitt i asfaltsdjungeln. Under sommaren förvandlas annars trafiktäta platser till gågator och pop up-parker. Så här gör du det mesta av oaserna i storstan.

ANNONS

Swedenborgsgatan 10.53. Hela gatan luktar nybakat. Dofterna färdas fritt här eftersom bilarna (åtminstone i teorin, men vi återkommer dit) inte får köra här på sommaren. Gatan är en av stadens försök att hotta upp gatulivet lite på sommaren så barer, restauranger, caféer och fotgängare tar över.

– Inga bilar, det är helt fantastiskt. Detta skulle aldrig fungera i Phoenix, där vi bor, säger Gerda Lobo som tillsammans med sin man José Lobo tar en kaffe på gatan.

– Där är det bilarna som styr helt och hållet, fyller han i.

Gerda och José Lobo är imponerade.

Gerda och José Lobo är imponerade.

Fakta

Sommarens gågator och pop up-parker

Sommargågator

Fyra av stadens gator blir sommargågator, här stängs biltrafiken av och butiker, kaféer och restauranger får flytta ut på gatan.

Rörstrandsgatan, Vasastan mellan Birkagatan och Vikingagatan. 15 maj–12 september.
Skånegatan, Södermalm mellan Nytorgsgatan och Renstiernas gata och Nytorget från Skånegatan till Närkesgatan. 17 maj–18 september.
Swedenborgsgatan, Södermalm mellan Mariatorget och Södra station. 22 maj–19 september.
Hornsbergs Strand, Kungsholmen mellan Eyvind Johnsons Gata och Elersvägen är en ny sommargågata för i år. 12 juni–26 september.

Hornsberg, ny gågata för i år.

Hornsberg, ny gågata för i år.

Sommartorg

Fyra torg görs om till sommartorg, med nya möbler, planteringar och aktiviteter mellan juni och september.

Gustav Adolfs torg, City
Ormängstorget, Hässelby
Östberga torg, Älvsjö
Skärholmen, Söderort

Pop up-parker

Sturegatan och Brahegatan, Östermalm på Humlegårdsgatan är pop up-park för andra året. Mellan 1 juni och 25 augusti. Förutom pop up-parken kommer även en yta för parkeringsplatser att göras om till uteservering utanför Humlegårdsgatan 14.

Större pop up-parker, tillfälliga parker med sköna sittplatser och växter, kommer också att finnas på följande platser mellan juni och september.

Fatbursparken, Södermalm
Tenstagången, Spånga
Östra Vallhallavägen, Djursholm

Mobila pop up-parker

På sju platser kommer dessutom en parkmöbel med blommor som är stor som en parkeringsruta att placeras i gatumiljön. 

Skånegatan mot Östgötagatan, Södermalm
Torsnäsgatan, Kista
Hässelby Gård, Västerort
Skärholmen, Söderort
Hornsbergs Strand, Kungsholmen
Norrtullsgatan vid Observatoriegatan, Vasastan
Östberga, Söderort

Källa: Stockholms stad

Fika, ät och shoppa

Här på Swedenborgsgatan och precis runt omkring kan du hitta några av stans bästa kaffeställen i Johan & Nyström och Drop Coffe. Du kan fika på landets bästa bageri Petrus (White Guide 2017) där den goda bulldoften kommer ifrån.

Och är du trött på att äta saker finns väsktillverkaren Sandqvists affär här, precis som butiken Adis Gladis. (Och om du inte är trött på att äta saker, häng kvar här till kvällen och käka på stans trevligaste tapasbar Racamaca).

Mer mat

Det är inte bara på Söder som bilarna stängs ute från gator. När vi, via tunnelbanan kommer till Rörstrandsgatan kan dofterna också färdas fritt. Men trots att Lillebrors bageri ligger här luktar det mest grillat från Tehran Grill. Det är också där vi äter lunch efter att ha kikat in genom skyltfönstret till La Riggiola intill. Butiksnamnet betyder kakelplatta på italienska och här kan du handla just italienskt handgjort kakel i alla möjliga olika färger.mimalm-gagator-04

Köpenhamnskänsla

Efter lunch börjar himlen spricka upp och hoppfulla stockholmare slår sig ner på uteserveringarna som breder ut sig på gatan. Catherine Jarl och Karl Fridh som bor i kvarteret sitter utanför Joe & The Juice med barnen Frank-Julian och Ellie.

– Man borde utnyttja möjligheten att ha gågator på fler ställen i stan. Det blir sådant härligt folkliv, säger Catherine och så är det såklart skönt för barnens skull också – att det inte är lika mycket trafik.

Karl Fridh håller med och jämför det med känslan på Köpenhamns gator.

– Det är ett så bra sätt att ta tillvara på stan, säger han.

Ännu mer gågator åt Stockholmarna tycker familjen på Rörstrandsgatan.

Ännu mer gågator åt Stockholmarna tycker familjen på Rörstrandsgatan.

Här härskar fotgängarna

Nytt för i år är att Hornsbergs strand på Kungsholmen också får en bilfri gata men den har inte öppnat när vi gör vår runda, så vi åker tillbaka mot Söder och korsningen Skånegatan/ Nytorgsgatan med omnejdmimalm-gagator-07

Nu tittar solen fram på riktigt och snart sitter det folk på alla uteserveringar som runnit ut över trottoarerna och vidare ut på gatan. Charmiga Bar Agrikultur, glassbaren AH, falafelrestaurangen FLFL och nya Boheme som tagit över efter Bar Central samsas om gästerna tillsammans med institutionen Urban Deli som också ligger här. Nytorget spärrar också av och här mer än någon annanstans får man verkligen känslan av att folket, inte bilarna, äger gatan.

Bilar låtsas att det regnar

För efter att ha hängt runt på de fyra inmutande områdena kan vi krasst konstatera att  särskilt bilfritt är det ändå inte. Varutransporter måste fram till alla de restauranger och butiker som ironiskt nog gör platserna så lämpliga som gågator. Taxibilar från stans alla bolag kör här hela tiden och en och annan vanlig bil smyger också fram här och låtsas att det regnar.

Bilarna tar plats överallt, vare sig vi vill det eller ej.

Swedenborgsgatan, Stockholm, Sverige