Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stans nya sportbar storsatsar på e-sport

Torsdagkväll på Kappa Bar, som sänder en proffsmatch i strategispelet Dota 2.
Torsdagkväll på Kappa Bar, som sänder en proffsmatch i strategispelet Dota 2.

"E-sportens O'Learys" vill göra spelandet mer socialt och mindre mansdominerat.
Följ med till en plats döpt efter en emoji, där fotboll ses på med skepsis och går under rubriken ”köttsport”.

ANNONS

Även om slammer från flipperspel och Vegasmaskiner har ekat i lokaler sen barernas begynnelse är det först nu som gaming på uteställen börjar bli trendigt.

När vi nyligen sen skrev om nyöppnade N3rds på Södermalm var intresset stort och läsare efterfrågade andra spelhak. Vi bestämdes oss för att ta ett grönt rör ner i den virtuella verklighet som börjar ta plats på Stockholmskrogarna.


Gamerns guide till Stockholm


Drift med känd franchise

– Vi vill vara e-sportens O’Learys, det självklara valet för e-sportsintresserade att umgås med likasinnade på, säger Christoffer Morsing som är en av ägarna på Kappa bar på Sveavägen.

De slog upp dörrarna för knappt en månad sen och konceptet är enkelt; en sportbar för e-sport – datorspel som spelas på proffsnivå.

”Ska inte bli grabbigt”

På borden ligger pamfletter som berättar att ställets namn, Kappa, härstammar från en emoji på streaming-sajten Twitch, där uttrycket används av gamers för att signalera ironi.

Så typ ”Det var fullt av tjejer på spelbaren, kappa”, föreslår jag.

Christoffer skrattar.

ANNONS

– Jo, majoriteten här är ju killar. Men det är även en del större tjejgäng som kommer hit och det är kul. Jag tror att det ligger på oss att det inte bara ska bli ett grabbigt ställe, att man tänker på att visa kvinnliga spelare och så, säger han.


”Skyll inte på andra när du förlorar”


Mötesplats för fantasyfans

Under vårt besök hänger ett tjugotal gäster i lokalen. Många är killar, har ett stadigt grepp om sin öl och blicken fäst på storbildskärmarna – O’Learys-referensen känns inte långt borta. Vid ett hörnbord hittar vi två matgäster.

– Det är första gången jag är här faktiskt. Vi ville ha ett schysst ställe att käka på och vi har just haft ett litet möte om cosplay, säger 23-årige Pontus Bergquist.

E-sportbaren Kappa Bar på Sveavägen.

Pontus Bergquist och Anna Karlsson ville äta en bit mat och landade på e-sportbaren Kappa bar på Sveavägen.

Det visar sig att han tillverkar rustningar och vapen till cosplayers – folk som klär ut sig till tv-spelskaraktärer eller andra hjältar inom fiktionen.

På andra sidan bordet sitter Anna- Karlsson som är sju år äldre och ska börja cosplaya. Mötet de just hade handlade om vilken sorts utrustning hon bör införskaffa.

– Vi ville sitta på ett trevligt ställe. Kappa har bra mat och dryck, och de visar e-sport på tv:n. Det går inte att kräva mycket mer, säger Anna Karlsson glatt.

Just Dota 2 som ikväll visas på skärmarna är hon inte särskilt intresserad av.

– Men annars kör jag det mesta: League of Legends, Hearthstone, Starcraft med mera, säger hon.

Allt som får en del att sluta tänka
”jaha, du är en sån som spelar spel,
jävla nörd” är självklart positivt

Björn Englund

Vill se stämpeln suddas ut

Kombinationen krog och spel är något av en Grease-historia; en oväntad förälskelse mellan det kaxiga och tuffa ölhänget och den traditionellt sett nördiga lågstatus-stämplade gamingen.

Björn Englund är en gäst som gläds över vad det innebär att det dyker upp nya ställen i stan för spelare och tittare.

– Alltså, allt som lyfter fram gaming,- och som får en del att sluta tänka -”jaha, du är en sån som spelar spel, jävla nörd”, är självklart positivt, säger han och kompisarna instämmer.

E-sportbaren Kappa Bar på Sveavägen.

Björn Englund (mitten) med kompisarna Jimi Wahlström (till vänster) och Tommy Björk (till höger).

Långt kvar till världseliten

Det snabbt växande intresset för e-sport i Sverige har förvånat många. Men ur ett internationellt perspektiv är det ännu en världsrymd mellan oss och spelvärldens giganter – Kina, Japan och inte minst Sydkorea, där datorspelet Starcraft kallas för landets inofficiella nationalsport.

–  Att se de koreanska League of -Legends-proffsen – deras reaktions-förmåga, teknik och koncentration – det är helt sjukt häftigt. Jag tror att även de som gillar vanlig köttsport hade fastnat för det om de prövade, säger Anna Karlsson.

Köttsport?

– Ja, men de vanliga sporterna, liksom. Fotboll och sånt.

Sveavägen 105, Stockholm, Sverige