Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Spritmuseum om framtidens kontrollerade käk

Framtidens mat och dryck ny utställning på Spritmuseum.
Tarmflora juice ersätter en go' grogg i framtiden?

Vad ska vi äta i framtiden? Och hur ska vi käka? De frågorna är temat för Spritmuseums nya utställning som startar 7 februari

ANNONS

Vad är ett liv utan blodiga biffar, cigaretter och vin? Helt nödvändigt menar somliga; eftersom det går åt skogen med planeten måste vi tänka på hur och vad vi stoppar i oss.

Och om vi alla ska leva till vi får blåsa ut hundra ljus på tårtan måste vi också tänka på hälsan.

Andra undrar om det ens är värt att leva då.

Tre idéer om framtidskäket

Ett som är säkert är dock att vi måste prata om hur vi äter. Och det vill man göra på Spritmuseum. Den nya utställningen som helt enkelt fått namnet Framtidens mat & dryck tittar på vår matkonsumption ur tre olika perspektiv.

Ett retroperspektiv

Först ut är hur vi såg på framtidskäket på 50-och 60-talet, hur den massproducerade födan och halv/ helfabrikaten slog igenom stort.

Halvfabrikatens glansdagar är över: Foto: Johan Thornton

Halvfabrikatens glansdagar är över: Foto: Johan Thornton

 – Då var det industriella maten idealet, tvärt emot hur det ser ut nu. Men då kunde man till och med gå på bio och se filmer om pulvermosets, vaniljvispen och soppan på konservs överlägsenhet. säger utställningens producent Anna- Karin Svanberg.

Mindre kött, mer växter

Utställningen tar oss sedan vidare mot dagens framtid, där klimatkrisen tvingar upplysta människor att ta ställning till sin köttkonsumtion, hur mycket vi slänger bort och hur vi måste börja käka mer växtbaserat om isarna och skogarna ska ha någon chans i koldioxidsfajten. 

ANNONS

Ajabaja, ingen biff, bacon eller banan i framtiden.

Ajabaja, ingen biff, bacon eller banan i framtiden.

De har lite tid och kanske inte är intresserade av matlagning

Anna-Karin Svanberg

Utställningens tredje tema blir ännu mer teknisk och föreställer sig hur vi i framtiden kan exempelvis kan följa minsta steg som en matproducerande bonde tar, så att vi har full insyn hela tiden.

Datorchip i magen

I ett annat scenario finns alternativet att välja en kapsel med ett chip som läser av din egen unika tarmflora så att du kan anpassa dina kosttillskott därefter.

– Vi föreställer oss också vad millenials i urbana miljöer vill och kan äta. De har lite tid och kanske inte är intresserade av matlagning men ändå extremt medvetna om vad de käkar och vill att det ska vara nyttigt. Måltidsersättningar tror vi kan bli väldigt stort då, säger Anna- Karin Svanberg.

Det låter lite deppigt ändå, allt detta ansvar vi måste ta för vår egen kost – och att vi måste äta så hälsosamt hela tiden…

– Ja men till viss del är det redan såhär, vi letar svar hos dietister, influencers, läkare och andra snarare än att följa den gamla kostcirkeln. Vi vill ju veta vad vi stoppar i oss och vart det kommer ifrån. Men vi vill ändå att den här utställningen ska kännas hoppfull. Även om vi är inne i ett stort skifte i hur vi ser på var och hur vi äter så finns det ändå plats att njuta av mat även i framtiden.

Anna-Karin Svanberg är producent för utställningen Framtidens mat & dryck på Spritmuseum.

Anna-Karin Svanberg är producent för utställningen Framtidens mat & dryck på Spritmuseum.

Var det bättre förr?

I en av utställningens videoinstallationer visas klipp från teveserien The Jetsons, om en amerikansk familj på 2060-talet, producerad på 1960-talet. Förututom ett helautomatiskt liv där man pendlar till jobbet i en rymdkapsel finns en 3D-printer som fixar den frukost du vill ha på ett kick, flingor, kokta ägg och juice.

På många sätt var nog framtiden lite roligare förr.

Spritmuseum, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige