Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Stand-up-skola: Hur fan blir man rolig?

Hur blir man rolig? Vad är ett skämt?
Vi skickade i väg reporter Jill ­Eriksson på en tvådagars kurs i stand-up. Här är hennes skakande rapport från en intensiv helg med ­humor och dödsångest.

LÖRDAG 10.17: Jag har ägnat fredagkvällen åt att skriva en text. En text som inte behöver vara rolig. Skämtar dom?

Men nu när Improvisationsstudions stand-up-kurs ska börja har jag i alla fall gjort läxan.

Nervositeten
hackar i halsen
och jag skulle
helst springa
ut och gå hem

Komikern Ami Hallberg Pauli som håller i kursen sätter stämningen när hon berättar att det nyligen gjordes en undersökning där folk fick svara på vad de tyckte var värst.

– På första plats kom att tala inför publik, på andra plats kom döden.

Hon fortätter att berätta att komikern Jerry Seinfeld har skrivit ett skämt om det: Att vid en begravning vill du hellre vara den döde i kistan snarare än prästen som talar.

Jag känner hur mobilen bränner i handen. Det är i den som jag har kladdat ner min lilla text.

Reporter Jill Eriksson testar stand-up

”Jag går fram, stammar fram lite osammanhängande text om journalister, om en hamster, om min tävlingsinstinkt och att jag har sagt upp mig”. Foto: Christian Lärk

”Nu kan ni gå upp och köra”

Ami Hallberg Pauli  fortsätter att berätta om Stand-up:ens historia. Att USA och Storbritannien levererade föregångarna. Att spåren går tillbaka till 1600-talet. Jag har svårt att fokusera. Mobilen är kladdig från att jag krampaktigt kramar den i handen.

Plötsligt har hon berättat klart.

– Nu kan ni gå upp och köra.

Eh? Vi skärrade deltagare bleknar.

Jag är skräckslagen

Jag är skräckslagen. Hanterar det genom att prata fort och genom att skratta lite för högt åt mina egna skämt. Foto: Christian Lärk

En efter en kliver vi upp på scenen i källarlokalen på Skånegatan 63. Mörkt, mysigt, med ett kylskåp från stenåldern. Ett blink från scenljuset i taket stör.

Det levereras penisskämt, mamma-har-växt-ihop-nere-i-skrevet-skämt, jag är norrländsk-och-förvirrad-skämt, jag-älskar-katthår-skämt.

Själv drar jag en historia om den gången jag klättrade i träd med min son och grävde upp en död hamster efter att ha misstagit gravplatsen för en knarkgömma.

Halv sex landar
jag i soffan. Då
har jag tre skriv-
läxor med mig
hem och ett
krossat själv-
förtroende

Nervositeten hackar i halsen och jag skulle helst springa ut och gå hem. I  stället skrattar jag lite för hysteriskt åt mina egna skämt. Ami Hallberg Pauli är ett fullblodsproffs med stort leende och grynig röst. Man bör dock inte låta- sig luras, feedbacken är skoningslös. ”Det där var kul”. ”Det där var inte kul”. ”Det där fattar jag inte alls”.

Jag är helt slut. Har inte sovit på tre nätter.

Jag skriver för brinnande livet

Jag skriver för brinnande livet, randar ner allt jag kommer på och hoppas att någonting är roligt. Foto: Christian Lärk

Hur fan skriver man ett skämt?

Klientelet är blandat. Vi är jag, en norrländska, en komikklubbsägare som behöver bli roligare, en säljare, en kontorsarbetare, en trollkarl, två ingenjörer som är ihop, två skådespelerskor, en enligt sig själv ”extremt introvert” person och en showartist som bytt spår och nu pluggar till journalist.

Vi är fantastiska människor. Vi är fantastiskt modiga. För vi ställer oss framför dessa främlingar, greppar mikrofonen och axlar rollen av rolig person med egenskrivet material. Och efter 18 år som skrivande journalist kan jag konstatera att det här är bland det svåraste jag har gjort.

Hur fan skriver man ett skämt?

Halv sex landar jag i soffan. Då har jag tre skrivläxor med mig hem och ett krossat självförtroende.

Sväljer ångesten med gin och tonic.

Publiken sitter laddad

SÖNDAG 10.00: Tre har droppat av från kursen. Kärleksingenjörparet bara försvann och den blivande journalisten har fått akut nackspärr. Vi som är kvar sitter skakiga redo att läsa upp läxan.

Stand-up på Improvisationsstudion

Några håller en mikro­fon för första gången i sitt liv. Foto: Christian Lärk

Jag tycker mig höra några fniss, till och med ett lite skratt. Det bådar gott inför uppspelet ikväll.

Nio förvirrade komikerwannabes stryker runt i lokalerna på Improvisationsstudion. Hålögda. Trötta. Fulla med ångest. Vi rabblar text. Skriver till och tar bort.

Jag lägger min fusktext på bordet framför mig när min introduktionsmusik slås på. Publiken sitter laddad bakom de starka strålkastarljusen.

Här är mina fem minuter i rampljuset. Jag är så nära att svimma som man kan bli.

Men jag överlever.

Och får en applåd.

Publiken är snäll i dag

Utanför strålkastarljuset sitter publiken. De är snälla i dag. Foto: Christian Lärk


Guide: 20 schyssta stand-up-klubbar i höst

Så blir du en bra stand-up komiker

Skånegatan 63