Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stjärnregissören: Världens bästa skivbutik finns i Stockholm

Puffbild
Butikens ägare Stefan Jacobson berättar om Quentin Tarantinos hyllningar.

Skivbutiken Pet Sounds på Södermalm är världens bästa skivbutik säger stjärnregissören Quentin Tarantino i en intervju på amerikanska musiksajten Discogs.
Det är ändå mer jordnära än tidigare hyllningar.
– I samband med Cannes-festivalen ett år sade han att det var universums bästa, säger Stefan Jacobson på Pet Sounds.

ANNONS

Quentin Tarantino gillar skivor och musik. En butik som tycks ha fallit regissören som ligger bakom filmer som Pulp Fiction, Kill Bill och Django Unchained särskilt i smaken är Pet Sounds, som har legat på Skånegatan sedan 1993.

I en intervju publicerad hos Discogs för en vecka sedan jämför regissören med butiker i Los Angeles och Austin men landar i:

”Jag tänker att världens bästa skivaffär är Pet Sounds i Stockholm. Den är bara så fantastisk för de har ett enastående utbud, och deras skivor är i perfekt skick. Det får mig att köpa sådant jag redan hade”.

Första besöket var 1994

Tarantinos hyllning kommer i samband med premiären för hans nya film ”Once upon a time in Hollywood”. När en annan stor film hade premiär i Sverige var Tarantino in i butiken på Skånegatan för första gången.

– Första gången gången han var in här var i samband med filmfestivalen 1994 och Pulp Fiction. En av killarna som jobbade pekade och sade att ”där borta är Quentin Tarantino”. Jag sa ”Näää, men det är ju jävligt likt”. När han skulle betala räckte han över sitt kredikort och där stod ju hans namn, säger skivbutikens ägare Stefan Jacobson.

skivbutikens ägare Stefan Jacobson

Tarantino har gjort flera köp i affären. ”En gång köpte han en skiva av en amerikansk countryartist. På skivan sjöng artisten på tyska. Jag trodde något skulle komma med på Inglorious Bastards där Brad Pitt jagar nazister. Den var på gång då.” Foto: Anders Björklund. Foto: Anders Björklund

Pet Sounds hedervärt uppdrag

Stefan tar sig ofta tid att snacka med kunderna. Första gången blev det inget snack med stjärnregissören, men så har det blivit senare. Quentin Tarantino har varit in flera gånger.

– Han har bra koll. Och har inrett ett rum hemma så att man kan bläddra som i en skivaffär.

ANNONS

I samband filmpremiären för Inglorious Bastards i Stockholm fick Pet Sounds ett hedervärt uppdrag.

– Han skrev ett brev till filmens PR-byrå och ville att någon från oss skulle spela skivor före premiären på Rigoletto. Jag stod bakom ett skynke vid scenen, var blyg, och vågade aldrig gå fram, säger Stefan Jacobson.

Varför tror du han tycker så bra om butiken?

– Om han tycker så känner jag mig bara stolt och glad. Sedan kan man diskutera vad som är världens bästa. Han nämner ju också Amoeba i Los Angeles som är stor som en hangar. Men det behöver ju inte innebära att det är bättre skivbutik.

Skånegatan, Stockholm, Sverige