Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stockholm tappar 13 miljarder i turism till midsommar

Turister i Gamla stan.
Somrarna innebär vanligtvis många turister i Gamla stan. De senaste månaderna har det varit en annan verklighet.

I mars tappade Stockholm nästan 100 miljoner om dagen i intäkter från utländska turister.
I juni kan siffran bli nästan det dubbla – och i juli-augusti ännu högre enligt Stockholms Handelskammare.
– Det här är bara toppen på isberget, säger Stefan Westerberg, chefekonom.

ANNONS

I mars gick Stockholms Handelskammare ut med en beräkning som sa att staden då förlorade upp mot 100 miljoner kronor om dagen i utgifter från utländska turister, med anledning av coronaviruset.

Mellan 15 mars och midsommar räknas Stockholm tappa 13,1 miljarder kronor i uteblivna intäkter från utländska turisters konsumtion.

– Det här är bara toppen på isberget, då vi enbart räknat in utländska turister. Vi har inte räknat intäkterna från inhemsk turism, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Utländska turister beräknas stå för ungefär 45 procent av intäkterna från turism i staden.

– När det gäller utländska turister så är deras konsumtion i Stockholm stor. De står för större andel av intäkterna än vad de utgör i antal, säger Stefan Westerberg.

Fakta

Så mycket förlorar Stockholm om dagen

Dagssnittet för förlorade intäkter per månad i Stockholm

Juni: 181 miljoner

Maj: 147 miljoner

April: 112 miljoner

Mars: 97 miljoner

Källa: Stockholms Handelskammare

Juli och augusti kan bli värre

Enligt Handelskammarens uträkning så kommer dagssnittet på stadens ekonomiska förluster från utländska turister vara 181 miljoner kronor i Juni.

– Man kan se i våra uträkningar att den siffran ökar varje månad, ju närmare vi kommer slutet av sommaren. Nu närmar vi oss årets högsäsong, då tappen kan komma att bli som störst, säger Stefan Westerberg.

De har i dagsläget inte räknat på hur siffrorna kan komma att se ut efter midsommar med anledning av att bland annat reserestriktioner kan lyftas eller ändras därefter.

– Det kan vara så att vi bör förlänga den här tidsperioden vi jobbat med för att illustrera hur stor påverkan är, säger han.

Men om saker förblir de samma – kommer siffran stiga i juli och augusti?

– Det kommer den definitivt. Juli och augusti är toppmånader.

Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Stefan Westerberg menar att sommarens högsäsong kan innebära ännu större tapp. Foto: Pressbild.

Branscherna går rekorddåligt

I sina uträkningar så har Stockholms Handelskammare kartlagt utländska turisters utgifter – allt från tågbiljetter till hotellnätter och inköp av kläder.

Enligt Stefan Westerberg är det fyra sektorer som drabbas hårdast ekonomiskt av utebliven turism från utlandet: Hotell, restaurang, transportsektorn (främst taxinäringen) och detaljhandeln (bland annat klädbutiker).

Under måndagen presenterades Stockholmsbarometern, som visar hur det går för Stockholms näringsliv. Den senaste baromtern har störtdykt till den sämsta nivån någonsin.

– Hotell- och restaurangbranschen ligger på ett värde på 57, vilket är väldigt långt från normalvärdet på 100. Det är den lägsta nivån som vi har uppmätt i de branscherna, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– Men det har slagits rekord i nästan alla branscher.

Kan hålla i sig

Under framtagningen av Stockholmsbarometern så har många branscher uttryckt att de tror att situationen kommer fortsätta bli värre ett tag framöver, enligt Stefan Westerberg.

– Just nu är det viktigt att se till att företagen kan övervintra, så att personer som blivit av med jobbet har ett jobb att komma tillbaka till när det här är över. Men det kommer ta tid innan alla hålen kommer täppas igen.

Stockholm, Sverige