Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Stockholm blir större på sommaren”

Fabian Kalf-Hansen
I sommar hänger Fabian Kalf-Hansen helst på någon matmarknad – ­eller vid Vinterviken.

Tillsammans med sin pappa driver Fabian Kalf-Hansen två Stockholms­krogar med fokus på eko­logisk och närproducerad snabbmat. I sommar hänger han helst på någon matmarknad ­eller vid vattnet i en närförort.
– När det är sådant här väder känns stan större, säger han.

ANNONS

För fyra år sedan öppnade Fabian och pappan Rune upp den första restaurangen Kalf & Hansen. Här satsar de på 100 procent ekologisk snabbmat med kött-, fisk- och vegetariska frikadeller med olika tillbehör. Råvarorna följer -säsong.

– Jag har jobbat med mat i hela mitt liv på olika typer av restauranger. När vi öppnade restaurangen ville jag laga mat som jag själv skulle vilja äta ute. Det här tyckte jag saknades, säger Fabian.

Sedan händer det
ju alltid nåt, det
brukar vara både
massa mat­festivaler
och konserter.

Fabian Kalf-Hansen

Sedan starten har de vunnit flera priser för sitt ekologiska tänk.

– Snabbmat har ju varit något som finkockar inte vill förknippas med, så det har varit väldigt roligt att få den bekräftelsen.

Framöver hoppas de kunna utveckla konceptet ännu mer.

– Det är så här vi kommer att behöva tänka i framtiden för att få det att funka. Vi vill gärna bli stora och konkurrera med de stora snabbmatskedjorna och visa att det går att servera ekologiskt med hög kvalitet till ett rimligt pris.

Fabian Kalf-Hansen

I sommar hänger Fabian Kalf-Hansen helst på någon matmarknad ­eller vid vattnet vid Vinterviken. ”Jag älskar att cykla runt och hitta olika ställen att bada på”, säger han. Foto: Pekka Pääkkö

Under sommaren väntar jobb på de två Kalf & Hansen-krogarna i stan, men någon ledig vecka blir det också.

ANNONS

– Är det fint väder är jag gärna kvar i Stockholm den veckan. Jag älskar att cykla runt och hitta olika ställen att bada på. Sedan händer det ju alltid nåt, det brukar vara både massa matfestivaler och konserter. Dessutom finns det många bra restauranger i stan just nu som har öppet över sommaren.

Det bästa med Sommarstockholm är att det blir mer som en storstad efter-som folk är mer benägna att sticka ut till närförorterna för att bada eller -grilla, tycker Fabian.

– Man behöver inte vara mitt i city, utan stan öppnas upp, det är kul för det finns en massa roliga ställen utanför tullarna.

Själv bor han i Midsommarkransen.

– Därifrån är det rätt nära till Vinterviken som är helt fantastiskt. Där kan man hänga en hel dag och sedan enkelt ta sig in till stan om man nu vill det, säger Fabian.

Fakta

Fabians 3 bästa tips i Sommarstockholm:

  1. Bondens marknad – handla lokalproducerat Har öppet på Katarina Bangata på Södermalm lördagar och i Vinterviken på söndagar. ”Det är magiskt. Många av producenterna som står där är de som vi köper från till restaurangen. Det är något särskilt med att träffa dem på riktigt höra dem prata om de råvarorna de producerar”.
  2. ReTaste – krogmat på rester ”Det finns en nyöppnad restaurang som heter ReTaste som Christofer Ekman och Paul Svensson har öppnat på Blekingegatan 16, Södermalm. De lagar mat på grönsaker och protein från matbutiker, mat som annars slängs. Det är spännande.”
  3. Karma – klimat­vänligare sommarmat ”Det finns en matapp som heter Karma som massa olika restauranger är knutna till. Där kan man se när krogarna har mat över. Då kan man komma och hämta upp maten för halva priset, så att maten inte slängs, alla blir liksom glada av det.”

 

Stockholm, Sverige